Jamie Lee Curtis valójában férfi? Lehet egyáltalán egy nő genetikailag férfi?

Vajó Zoltán

A napokban a Dívány is megírta, hogy a neves amerikai színésznő, Jamie Lee Curtis gyermeke nemet változtatott. A színésznőt legtöbben talán a Hal Neve Vanda című fergeteges vígjátékból ismerik, vagy a Két Tűz Között címen futó akciófilmből, ahol Arnold Schwarzenegger oldalán játszott.

A színésznő gyermekének megváltozó neme önmagában is érdekes, de sokkal érdekesebb lehet az anya, vagyis maga Jamie Lee Curtis története. A dolog egészen 1996-ig nyúlik vissza. Ekkor ugyanis William O. Beeman, aki a Brown University antropológus professzora, publikált egy cikket a Baltimore Suns hasábjain, amiben nem kevesebbet állított, mint hogy Jamie Lee Curtis genetikailag férfi.

GettyImages-1346277521
Rich Fury / Getty Images Hungary

Mindezt ráadásul már akkor is jól ismert információnak nevezte, és pontosította is a dolgot: Curtis 46 XY kariotipussal rendelkezik, tehát genotípus alapján férfi. Annak oka, hogy ennek ellenére mégis nőként ismerjük, orvosilag viszonylag egyszerű: teste, sejtjei nem reagálnak a férfi nemi hormonokra, az androgénekre, így férfigenetikája (genotípusa) ellenére nőként jelenik meg, vagyis a fenotípusa nő. A téma már az internet megjelenése előtt is szárnyra kapott, a közösségi oldalak megjelenése óta pedig gyakorlatilag állandó szereplője a szexualitást tárgyaló fórumoknak. Anélkül, hogy megpróbálnánk kideríteni, hogy valóságról, vagy inkább városi legendáról van-e szó, nézzük, hogy pontosan mit jelent ez a szindróma?

A kórképet szaknyelven tesztikuláris feminizációnak, más néven androgén inszenzivitás szindrómának nevezzük. A dolog lényege, hogy a genetikailag hímnemű magzatokban a hím nemi hormonok hatása szükséges a férfitest kifejlődéséhez. Ilyen hatás hiányában női test alakul ki, női külső nemi szervekkel. Ilyen magzatok esetében herék fejlődnek ki a magzat testében, amelyek férfi nemi hormont (androgéneket) kezdenek termelni, azonban ezek a nemi hormonok nem tudják megvalósítani a hím nemi szervek kifejlődését, mert a magzat szövetei nem reagálnak a hím nemi hormonokra. Ezért a külső nemi szervek fejlődése női irányban folytatódik.

Az ilyen gyermekek tehát lánynak néznek ki, és előfordul, hogy csak a serdülőkor idején fedezik fel a kórképet, amikor a szülők orvoshoz fordulnak a menstruáció késése miatt. Ekkor nőgyógyászati és képalkotó vizsgálatok során kiderül a méh és a petefészkek hiánya, illetve hogy a hüvely vakon végződik. Mivel androgén hatású hormonok a női testben is termelődnek, például a mellékvesékben, és mivel az ilyen gyermekeknél akár a férfihormonokra történő teljes érzéketlenség is előfordulhat, általában nem kell szőrteleníteniük, és nem alakul ki a serdülőkor környékén gyakori zsíros és pattanásos bőr sem.

GettyImages-915546188
Mike Coppola / Getty Images Hungary

Több ilyen lány magas termetű, különösen nőies, és nem egy köztük fotómodellként dolgozik, mint például a „betegségét” 2017-óta nyíltan felvállaló belga szupermodell, Hanne Gaby Odiele (lásd a fenti képen). A hírességek közül szintén nyíltan vállalja, hogy androgén inszenzitivitás szindrómában szenved Dalea Rundblad is. Mindketten felszólaltak az interszexuális személyek jogainak védelmében, és többször felhívták a figyelmet a szindrómára, próbálván eloszlatni az azzal kapcsolatos tévhiteket.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra