Gyakran hideg a lábad? Komoly egészségi probléma állhat a háttérben

GettyImages-898073302

Gyakran érzed úgy, hogy ősszel-télen még a fűtött lakásban is jéghideg a lábad? A kellemetlen, főként nőket érintő problémát egy meleg takaróval vagy zoknival ideiglenesen orvosolni lehet, azonban ha folyamatosan fennáll, érdemes kivizsgálni az okát – akár komolyabb egészségügyi gondok is meghúzódhatnak a háttérben.

A vérkeringés élénkítése a legjobb megoldás

A lábhidegséget elsősorban vérkeringéssel kapcsolatos problémák okozzák: a vérkeringés feladata a belső szervek megfelelő hőmérsékleten (36-37 Celsius-fokon) tartása, és amikor valamilyen módon csökken a keringés hatékonysága, gyakran a szokásosnál hidegebbnek érzed a végtagjaidat. A vérerek hálózata ugyanis úgy lett kialakítva, hogy elsősorban a létfontosságú szervekhez juttasson hőt, és csak akkor figyeljen a kéz, a láb, az orr és a fülek felmelegítésére, amikor előbbiek már biztosan megfelelően fűtve vannak. Emiatt az erek a test perifériáin összeszűkülnek, és lassabban, kevesebb hőt szállítanak.

A hideg kéz és láb problémája elsősorban a nőknél jelentkezik – a statisztikák szerint tízből nyolc nő tapasztalt már ilyesmit élete során, miközben a férfiaknak csupán elenyésző százaléka. Ennek oka a nemek közötti fiziológiai eltérésekben keresendő: a férfiak testében 40 százalék körüli az izom aránya, míg a nőknél csupán 25 százalék körül van. Az izommozgás energiát igényel és hőt termel, a jelentősen nagyobb izomzattal rendelkező férfiak ezért sokkal könnyebben melegítik át a szervezetüket, mint a nők.

A meleg zokni csak ideiglenes megoldás
A meleg zokni csak ideiglenes megoldásCristian Urriaga Sepulveda / Getty Images Hungary

A kesztyű és vastag zokni viselése természetesen segít a kellemetlen érzés ellen, a legjobb megoldás azonban az, ha a jelenség okát szünteted meg, vagyis élénkíted a vérkeringésedet. Egy forró lábfürdő, egy kiadós lábmasszás, a lábfej és a lábujjak megtornáztatása és a szaunázás is javíthatja a vérkeringést, de szintén jó megoldás a lábmelegítők, illetve a patikákban kapható zselés termotasakok használata, melyek képesek akár nyolc órán keresztül is magukban tartani a hőt.

A megfelelő táplálkozás is segíthet: a forró tea és leves, illetve a meleg ételek belülről fűtik a szervezetet, ugyanakkor a szénsavas italok, a kávé és a saláta hűtik a testedet. A túlzott stressz és az alváshiány sem tesznek jót a vérkeringésnek, ezért az életmódbeli változások, illetve a különböző meditációs és relaxációs technikák is segíthetnek.

A forró lábfürdő kiválóan élénkíti a vérkeringést
A forró lábfürdő kiválóan élénkíti a vérkeringéstJackF / Getty Images Hungary

Súlyosabb gondok is okozhatják a lábhidegséget

Abban az esetben, ha rendszeresen, egész évben, nem csak a hideg időszakokban tapasztalsz kéz- és lábhidegséget, és a probléma sehogyan sem akar szűnni, érdemes orvoshoz fordulni, előfordulhat ugyanis, hogy a vérkeringést megzavaró súlyosabb egészségi probléma áll a háttérben. Ezek közé tartozik az érszűkület, a vérszegénység és a cukorbetegség, melyek kezelés nélkül idővel komolyabb egészségkárosodáshoz vezetnek. Az érszűkület gyakori kiváltó okai a keringési zavarok, melyek következtében az érfalon kialakult zsíros lerakódás és meszesedés akadályozza a vér megfelelő áramlását. A káros szokások, például a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás, szintén súlyosan rombolhatják a vérerek egészségét.

Ritka esetben az ún. Raynaud-szindróma is okozhatja a problémát, melynek kialakulásában érszűkület, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásai játszhatnak szerepet. A betegség az ujjakban és a lábfejben futó artériákat túlérzékennyé teszi a hideggel és a stresszel szemben, ezért az érintetteknél gyakran előfordul, hogy hidegebb időjárás esetén a lábuk elfehéredik és érzéketlenné válik, majd – a vérkeringés visszatérésével – elkékül, és fájni kezd. Hosszú távon a Raynaud-szindróma súlyos érkárosodással és a szövetek elhalásával jár, ezért ha ezeket a tüneteket észleled magadon, mindenképpen keress fel szakembert a panaszaiddal.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra