Ezzel a fertőzéssel jelzi a tested, ha elfojtott lelki problémád van

GettyImages-1163687321

A lelkünkben dúló harcok, a bennünket legmélyen foglalkoztató problémák gyakran produkálnak testi tüneteket. Az ajakherpesz is lehet érzelmi vívódás következménye, amely sokszor arra utal, hogy valamilyen megoldásra váró lelki gondunk van.

Sokszor hajlamosak vagyunk az érzelmeinket olyan mélyen eltemetni, hogy arról ne kelljen tudomást vennünk. De a lelkünket nem tudjuk becsapni. Erre pedig a testünk is figyelmeztet, ha kell, akkor kényelmetlen fájdalommal.

Az ajkakon és a nemi szerveken a leggyakoribb a herpesz

Bár a herpesz kialakulása visszavezethető bizonyos lelki okokra, közvetlen kiváltója egy vírusfertőzés, a herpes simplex vírus (HSV) okozza, ami leggyakrabban nemi szervi és ajakherpeszt okoz, hiszen a herpeszvírus szexuális úton terjed. A kórokozó átvihető egyéb más módon is, és jelentkezhet a kézen, az ujjakon, az orr és az ajak közti területen, de a test bármely részén is akár. A HSV mindannyiunk szervezetében ott él, ám sokan tünetmentesen hordozzák. A vírus a bőr felszínére kitörve apró, folyadékkal teli, fájdalmas hólyagokat vagy sebeket okoz. 

A herpesz az ajkakon és a nemi szerveken kívül bárhol megjelenhet a testünkön
A herpesz az ajkakon és a nemi szerveken kívül bárhol megjelenhet a testünkönEvgen_Prozhyrko / Getty Images Hungary

Megalázás és a lélek problémája is okozhatja

Megfigyelések szerint az ajakherpeszt elsődlegesen a párkapcsolati problémák, illetve az ellenkező nemhez tartozók kemény ítélete váltja ki, de tünete lehet annak is, ha valami miatt tudat alatt tiltakozunk. Legyen ez egy múltbeli esemény, egy negatív gondolat, egy csalódás, amely már nem szerves része a mindennapjainknak, de tudatalattink nem feledkezett meg róla.

A herpesz kialakulásának oka feldolgozatlan párkapcsolati probléma is lehet
A herpesz kialakulásának oka feldolgozatlan párkapcsolati probléma is lehetEmirMemedovski / Getty Images Hungary

Az ajakherpesz jó ürügy lehet arra, hogy körülnézzünk a kapcsolataink, különösen a párkapcsolatunk háza táján, és megvizsgáljuk, kivel kapcsolatban és milyen sérelmeket hordozunk. 

„Az ajakherpesz egyértelműen lehet valamilyen lelki sérelem fizikai megtestesülése. Sőt, nem csak ezzel a tünettel jelezheti a szervezet, ha valaki valamilyen mentális terhet cipel.

Például volt egy páciensem, akinek a gyermeke elvesztését követő másnapon teljesen fehér lett mindkét keze, úgynevezett vitiligo alakult ki nála, pedig előtte semmi baja nem volt.

Egy másik betegem pedig egyik napról a másikra megőszült egy veszteség hatására” – mondja dr. Mangó Gabriella háziorvos, hozzátéve: „A herpeszre is igaz, hogy egy nagyobb vírusfertőzés után, ami önmagában egy stresszhelyzet, vagy nagyobb lelki megterhelésre, illetve stresszes állapotban, amikor rosszabb a bélrendszerünk keringése, rosszabb a nyomelemek, vitaminok felszívódása, nagyobb terhelésnek vagyunk kitéve, és emiatt nagyobb lehet a vitaminigényünk is, vagy »csak« kapunk egy lelki sokkot, akkor az az immunrendszerünkön is meglátszik. Némelyik nőnél még azt is észre lehet venni, ha éppen menstruál, mert számára az ezzel járó hormoningadozás is megterhelő lehet. Ezek mind-mind hatással vannak az immunrendszerre.

Ráadásul a herpesz egy velünk élő vírus, ami azt jelenti, hogy aki egyszer volt herpeszes, annak a vírus örökre ott marad az idegsejtekben, az idegdúcokban, vagy a bőrön, és akár az ajkakon, a nemi szerveken, vagy herpesz zoster formájában, ami a bárányhimlő kórokozója, akár egy övsömört is elindíthat.”

Az ajakherpesz tünete lehet például egy megalázásból fakadó sérelemnek is, különösen akkor, ha erről a bántásról nem akarunk tudomást venni, vagy korábban elfojtottuk azt az indulatot, amit a bántás kiváltott belőlünk.

Ezek a megemésztetlen, erős érzések ajakherpesz formájában figyelmeztetnek arra, hogy képtelenek vagyunk a harag kifejezésére, valamint arra, hogy nem tudunk megbirkózni a ránk nehezedő lelki nyomással és felelősséggel. 

A folyamatosan bennünk élő harag jele lehet

Az ismétlődő, folyamatosan visszatérő ajakherpesz arról is árulkodhat, hogy tudat alatt elhatárolódunk az ellenkező nemtől, miközben épp azt szeretnénk, ha az ellenkezője történne meg velünk. Vagyis a lelkünk mélyén arra vágyunk, hogy egy egészséges, lélektől lélekig tartó, kölcsönös elfogadáson alapuló kapcsolatban éljünk.

Ám ennek az lesz a vége, hogy sajnálatos módon saját magunkat is megbüntetjük azzal, ha elfojtjuk az érzelmeinket.

A herpesz testi-lelki kezelésére

Az ajakherpesz fertőző, de általában nem veszélyes, és nem okoz maradandó bőrkárosodást. A kezeléssel nem szüntethető meg a fertőzés, csupán a tünetek enyhíthetők krémekkel vagy jéggel. A gyorsabb és eredményesebb javulás érdekében hagyjuk, hogy a már bevarasodott seb magától regenerálódjon, ne vakarjuk, ne piszkáljuk, mert ezzel felülfertőzhetjük.

A külső kezelésen túl a lélekkel is foglalkozni kell
A külső kezelésen túl a lélekkel is foglalkozni kellPhotographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary

A gyógyulás érdekében a lelki okok, a stressz, a szorongás, a düh, a harag, a megoldatlan problémákon és múltbeli csalódásokon való rágódás megszüntetése és a pozitív megerősítés nagyon fontos. 

Sokat tehetünk a lelki és a fizikai állapotunk javulás érdekében, ha őszintén megválaszoljuk magunknak azokat a kérdéseket, hogy milyen a jelenlegi párkapcsolatunk, miért nem tudunk megfelelő kapcsolatokat kialakítani az ellenkező nemmel, haragszunk-e azokra, akikkel korábban párkapcsolatban voltunk?

A válaszaink segíthetnek megérteni, vajon mi táplálja a lelkünk mélyén hosszú ideje meghúzódó dühöt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra