sarkanyhajo1Miért pont ott? –  kapja fel a vizet a férfiember, és hozzáteszi: Dunát lehet velük rekeszteni, egy példány minden háztartásban előfordul. Mi persze tiltakozunk, ha elsárkányosodásunkat taglalják. De most a sárkányhajókban lelkesen evezünk a házisárkánykupa elnyeréséért.

Hétvégén fesztiváloztunk a Lágymányosi-öbölben, és talán ezen a héten sem hagyjuk ki. Elkezdődött a Sárkányok Hete rendezvénysorozat. Erre pedig megyünk, akkor is, ha nem vagyunk a sport megszállottjai. És nem csalódunk.

Hatalmas autóparkoló, készséges kapuőr, aki eligazít, jegyet nem ad, pénzt nem kér. Ingyen van, akárcsak a fesztivál látogatása. Számunkra szokatlan. Az is, hogy a Dunába benyúló, másfél kilométeres földnyelv az ígéret földje. Szépen kikövezett andalgósétányok vezetnek a többhektáros parkok, virágszigetek között, jönnek a bringások, a kisgyerekesek, a nap szerelmesei nyugágyakban sütettik magukat, vannak, akik pokrócra leheveredve sakkpartit játszanak, mások az árnyékban hűsölnek vagy a lábukat áztatják, mert a parti padokat elérte az áradó folyó. Idill a javából.


Mi az a sárkányhajó?

sarkanyhajo-beszallasA hangosbemondó sem zavaró, végül is esemény van, és akit érdekel a vízi verseny, az kíváncsi a legénységre, a rajtra, a futamra és a győztesre. Hangos sport a sárkányhajózás.

A sárkányfejjel, pikkelyekkel és farokkal díszített kenukülönlegességek tizenkét és fél méteresek,
a legénység kétoldalt ül, egytollú lapáttal evez, a kormányos hátulról irányít, az elől ülő dobos a ritmust diktálja. A futamok 200 méteresek, a kezdőktől az igazolt egyesületig mindenki összemérheti tudását. Ennek megfelelően van első bálozók, újabb lehetőségek, no meg a fent említett házisárkányok kupája – bár erre már nem a fakánál mellől szaladnak oda a lányok, asszonyok. Ők versenyzők, akárcsak a Dragon Aktív Open vagy a Mix Kupára esélyesek – nem is szólva a maratonosokról.

Azt mondják, a sportág alapjai néhány óra gyakorlással elsajátíthatók – kortól, nemtől függetlenül. Hozzátehetjük: súlytól is, mert nemcsak nádszálak, atléta alkatúak, hanem kis dundik is lendületesen hasítják a vizet.


Európa-bajnokság a hét végén

sarkanyhajo-vizenA Dél-Kínából származó sportot Európában a 80-as évek végén kezdték megismerni, leginkább a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulójára rendezett ünnepi programban, amelynek látványos része volt a sárkányhajózás. Természetesen a története is mesés: valamikor réges-régen egy népszerű költőt hamis vádak alapján elítéltek, aki bánatában folyóba vetette magát, ám a halászok nem hagyták annyiban, dobokkal, rizsgombocókkal (az éhes halak elriasztására) felfegyverkezve a segítségére siettek. Most pedig – pontosabban a hét végén – a legjobbak mérik össze erejüket a 13. Sárkányhajó Klub Legénység Európa-bajnokságon, méghozzá itt, a Lágymányosi-öbölben.

Eddig 12 európai országból 67 egység (mindegyik 22 főből áll) jelentkezett, a hazaiak 9 csapattal indulnak. A bajnokság ünnepélyes megnyítója július 9-én, csütörtökön lesz, csúcspontja az Öböl Rock Fesztivál háromórás programja.

A péntek a maratoni távosoké, a szombat a 200 méteres futamosoké (premier: 18 év alattiak, senior: 40 év felettiek, grand dragon: 50 éven túliak), a vasárnap az 500 méteresek napja. Szervezik, hogy a belváros és a Lágymányosi-öböl között vízibuszok közlekedjenek, több ezer látogatóra számítanak, fesztiválozni, drukkolni ingyen lehet. Akik a július 12-ei ünnepi záróeseményen, a vasárnap esti, Dragon Boat Partyn (a Hello Kids zenekarral) is részt vennének, azoknak már belépőjegyet (20 euró, illetve annak megfelelő forint) kell venniük, de a rendezők szerint garantáltan jó buli lesz.


Fotó: Kölcsényi Csaba

Sárkányhajó Klub Legénység Európa-bajnokság, 2009

 

sarkanyhajo-legenyseg sarkanyhajo-legenyseg2

sarkanyhajo-gyerekek sarkanyhajo-dobos

Mustra