Neked mi van a házi patikádban? Szakértő segít, hogy ne maradjon ki semmi

GettyImages-86804105
Kálmán Szonja

Ha fáj a fej, vagy lázas lesz valaki a családban, először mindig a házi patika segítségét vesszük igénybe: íme, ezeket a gyógyszereket érdemes mindenkinek beszereznie!

Néhány, vény nélkül kapható szerből könnyen összeállítható egy olyan alap-házipatika, amely a legtöbb esetben megfelelő lesz arra, hogy kezelni tudd vele apró-cseprő bajaidat: ha nem vagy biztos abban, hogy jól állítottad össze saját házi gyógyszertáradat, olvasd el, mit ajánl a háziorvos.

Gyógyszerek lázra, fájdalomra

Tüneti kezelést biztosító, bármely gyógyszertárban vény, azaz köznyelven recept nélkül kapható készítményeket kell egy jó házi patikának tartalmaznia dr. Kóródy Ágnes szerint.

„A legfontosabb a láz- és fájdalomcsillapító: ezeket leggyakrabban a légúti, megfázásos betegségek esetében vesszük be. Ha valakinek fáj a feje, a torka, lázas, nem érdemes kivárnia, hogy magától elmúljon: non-szteroid gyulladáscsökkentőket, azaz ibuprofén-, paracetamol- vagy metamizoltartalmú készítményeket érdemes beszerezni” – mondta el nekünk a szakértő, elárulva azt is, hogy nem létezik külön láz- vagy fájdalomcsillapító, ezek a szerek mindkét tünet csökkentésére alkalmasak.

Sebek ellátására is fel kell készülnünk
Sebek ellátására is fel kell készülnünkmoodboard / Getty Images Hungary

A második leggyakoribb panasz, melynek kezelésére jó, ha van otthon gyógyszerünk, a hasmenés: dr. Kóródy Ágnes szerint ebbe a folyamatba sokan nem mernek beavatkozni, azt gondolva, aminek ki kell mennie, az hadd menjen.

„Kifejezett hasfogó készítmény valóban nem ajánlott, de az olyan gyógyszer, ami összeszedi a bélben a kórokozókat, de nem akadályozza meg azok távozását, használható”

 – mondja a háziorvos, aki széntablettát vagy más hasonló hatású készítményt ajánl. A hasmenéses állapot sokszor jár görcsökkel, hisz a gázokkal megtelt bél feszül – drotaverinszármazék görcsoldót erre jó, ha tartunk otthon. A szakértő kiemelte: ezeknél a panaszoknál fontos, hogy ne dozírozzuk alul a gyógyszert, azaz ne túl keveset használjunk abból. Puffadásra tarthatunk még otthon szimetikon hatóanyagú szert, ha minden eshetőségre fel akarunk készülni.

Kell a kötszer is a házi patikába

Ezt vedd meg!

 Láz- és fájdalomcsillapítók (paracetamol, ibuprofén, metamizol)

Hasmenésnél használható készítmény (széntabletta)

Görcsoldó (drotaverin)

Puffadás elleni szer (szimetikon)

Szopogatótabletta torokfájásra

Allergiagyógyszer (antihisztamin)

Fertőtlenítőszer

Mull-lap és géz

Sebtapasz vagy legörgethető tapasz

Égés utáni spray

Lázmérő

Gyakran előforduló panasz még a torokfájás: erre az esetre Kóródy Ágnes ajánlja a szopogatótabletták használatát, illetve a patikákban szintén vény nélkül kapható kloroformos gargalizálót is, mely segít abban, hogy a kórokozók számát is csökkentsük szervezetünkben.

„Az allergia elleni szerek megfázásnál is jól tudnak jönni: az antihisztaminok az orrfolyás és az orrdugulás kezelésében is segítségünkre lehetnek” – mondja, hozzátéve: ha orrcseppet vagy sprayt használunk, azzal ne lépjük túl a 10 napot, mert az függőséget okozhat.

Fontos még, hogy a házi patika a sebkezelés alapvető kellékeit is tartalmazza: fertőtlenítő, a sebre helyezhető géz- vagy mull-lap és sebtapasz vagy legörgethető tapasz tartoznak ide, valamint égési sebek kezelésére kifejlesztett spray, melyet a hideg vizes hűtést követően alkalmazunk. A sebkezeléssel kapcsolatosan kiemelte: 

a sebbe ne kenjünk semmit, annak környezetét lehet csak krémmel ápolni.

A gyógyszerek és kötszerek mellett egy nagyon fontos összetevője kell, hogy legyen még minden házi patikának, mégpedig a lázmérő.

Így tárold a gyógyszereket!

Ha már tudjuk, mit tegyünk a házipatika-dobozba, érdemes megemlíteni azt is, hol – és hol ne – tároljuk a gyógyszereket. A konyha vagy a fürdőszoba nem ideális: előbbiben a meleg, utóbbiban a meleg és a pára sem tesznek jót ezeknek.

„A folyadékokat és a krémeket hűtőben érdemes tárolni, a többit pedig olyan fiókban, ahol nem fér hozzájuk gyermek, nem süt rá a nap, és nem is párásodik”

– mondja dr. Kóródy Ágnes.

A gyógyszerek lejáratát félévente ellenőrizzük a házi patikában
A gyógyszerek lejáratát félévente ellenőrizzük a házi patikábanTom Merton / Getty Images Hungary

Készletünket félévente vizsgáljuk felül, és ha lejárt dobozra bukkanunk, azt vegyük ki belőle, és már ne használjuk, viszont semmiképp ne dobjuk a szemétbe, ugyanis veszélyes hulladéknak minősül: a patikákban adható le. Legyünk óvatosak abban is, hogy kinek mit adunk oda az otthoni gyógyszerkészletből: bizonyos alapbetegségek esetén, vérhígítót szedő embereknek, gyermekeknek, illetve állapotos nőknek nem ajánlott minden hatóanyag szedése, így esetükben egyeztessünk szakemberrel a gyógyszerezés megkezdése előtt.

A természetes megoldásokat se feledd!

Kell-e a pulzoximéter?

Megfelelő kontroll mellett egy igazolt Covid-fertőzött esetében jól jön, ha van otthon, de dr. Kóródy Ágnes úgy véli, nem feltétlenül szükséges mindenkinek beszereznie. Jó tudni, hogy könnyű fals értéket mérni hideg ujjon – ha használjuk, előtte álljunk fel, és csak meleg ujjon tegyük ezt meg, ha pedig nincs panaszunk, ne méregessük véroxigénszintünket.

Kényes kérdés sok esetben az antibiotikumok adása: szakértőnk nem javasolja, hogy a biztonság kedvéért tartsunk otthon ilyesmit, hiszen az antibiotikumot indokolt esetben kezelőorvosunk fogja felírni, ez esetben a dozírozást és a szedés hosszát is meghatározza majd, így otthon ne kezdjünk bele saját felelősségünkre antibiotikum-szedésbe.

Ne feledkezzünk el ugyanakkor arról, hogy ne csak gyógyszerekhez nyúljunk, ha kisebb betegséggel küzdünk: a legjobb természetes köptető a méz – köptetőt ugyanakkor akkor szedjünk bármilyen formában, ha van váladék, amelynek felszakadását segíthetjük vele –, a gyógynövénytartalmú tea pedig sokat segít akár megfázásnál, akár gyomorégés vagy hasmenés esetén.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra