Újabb kedvező hatást derítettek ki a kávéról

hatas-kave (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Sokáig úgy tartották számon a kávét és a koffeint, mint ami sok esetben negatív hatással van az egészségünkre. Azonban egyre több kutatás bizonyítja az ellenkezőjét, a legújabb szerint védhet a demencia ellen.

Egy új tanulmány szerint az elfogyasztott koffein mennyisége befolyásolhatja az Alzheimer-kór vagy más demenciaformák kialakulásának kockázatát. A kutatócsoport megállapította, hogy azoknál a résztvevőknél, akik kevesebb koffeinfogyasztásról számoltak be, nagyobb valószínűséggel jelentkeztek Alzheimer-kórra vagy enyhe kognitív zavarra utaló memóriazavarok.

Pozitív hatással lehet a kognitív képességekre a kávé és a koffein

A most megjelent tanulmány egy korábbi vizsgálat kiegészítése. Még 2010 és 2015 között 263 olyan embert vizsgáltak, akik enyhe kognitív zavarral vagy Alzheimer-kórral éltek. A résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki a szokásos koffeinfogyasztásukról, vagyis a napi kávé-, tea-, csokoládé- és energiaital-bevitelükről. A vizsgálat során klinikai, neuropszichológiai és biológiai felméréseken is átestek. Akiknél lehetett, MRI agyi vizsgálatot is készítettek, továbbá vér- és agygerincvelőfolyadék-mintát vettek.

A kávénak pozitív hatása lehet a kognitív képességekre
A kávénak pozitív hatása lehet a kognitív képességekrevorDa / Getty Images Hungary

A résztvevőket két csoportra osztották az átlagos napi koffeinfogyasztásuk alapján:

  • Azok, akik napi 216 milligramm vagy annál kevesebb koffeint fogyasztottak, az „alacsony koffeinfogyasztású” csoportba kerültek.
  • Azok, akik napi 216 milligrammnál több koffeint fogyasztottak, a „magas koffeinfogyasztású” csoportba kerültek.

Végül arra jutottak, hogy azok, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak memóriazavarokat, amelyek különösen amnesztikus (emlékezési) természetűek voltak. Ez azt jelenti, hogy leginkább memóriaproblémák jelentkeztek náluk, szemben más nem amnesztikus kognitív zavarokkal, például a döntéshozatal vagy feladatvégzés nehézségeivel.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az amiloid (rendellenes) fehérjék szintje kisebb volt azoknál a résztvevőknél, akik több koffeint fogyasztottak. Az amiloid fehérje magas szintje az Alzheimer-kór jellemzője.

A korábbi tanulmányok

Nem ez volt az első tanulmány, amely a koffein és a demencia kapcsolatával foglalkozott. A korábban végzett hasonló kutatások vegyes eredményeket hoztak. Néhány szerint a koffein kis mértékben csökkentheti a demencia kockázatát, míg mások nem találtak hatást, vagy éppen enyhe kockázatnövekedést mutattak ki.

Egy 2017-es vizsgálat szerint, amely több tanulmány foglalt össze, a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti a gyakori neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór kockázatát. A szerzők azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a tanulmányok módszertani különbségei miatt nehéz összehasonlításokat és következtetéseket levonni, ezért további kutatásokra van szükség. Egy 2018-as metaanalízis nem mutatott ki összefüggést a kávéfogyasztás és az Alzheimer-kór között.

2021-ben egy ausztrál kutatás szintén pozitív eredményeket hozott. 227 kognitívan normális résztvevőt vontak be a vizsgálatokba, akik a kezdetekkor 60 évesek vagy idősebbek voltak. A résztvevők a vizsgálat kezdetén részletes kérdőíveket töltöttek ki az étel- és italfogyasztásukról. Ezután 18 havonta átfogó kognitív teszteknek vetették alá őket, és a vizsgálatokat 10,5 évig folytatták. A kutatók felfedezték, hogy a magasabb napi kávéfogyasztás a figyelem, a végrehajtó funkciók (például tervezés és döntéshozatal) és a kognitív funkciók lassabb hanyatlásával járt együtt. Az eredmények alapján a kávéfogyasztás napi egyről két csészére növelése 18 hónap alatt akár 8 százalékkal lassíthatja a végrehajtó funkciók hanyatlását és 5 százalékkal csökkentheti az amiloid felhalmozódását az agyban.

A naponta ajánlott maximum koffeinmennyiség 400-600 mg
A naponta ajánlott maximum koffeinmennyiség 400-600 mgStefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

Akkor döntsük magunkba a kávét?

A szakértők szerint jelenleg túl korai lenne azt kijelenteni, hogy a koffeinfogyasztás növelésével megelőzhető lenne az Alzheimer-kór vagy a demencia.

A naponta ajánlott maximum koffeinmennyiség 400 és 600 mg között van, ennél több már problémákat okozhat. 1000-1500 mg koffein pedig olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint az ingerlékenység, az álmatlanság, a fejfájás, az erőteljes szívdobogásérzés, a nyugtalanság, az izomrángások, az emésztési zavarok, a zavarossá váló beszéd és az arc kipirulása. 

A kutatások alapján az mindenképpen kijelenthető, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás nem jelent kockázatot a kognitív és az általános egészségre.

Az Alzheimer-kórral kapcsolatban rengeteg kutatást végeznek, egy új vizsgálat szerint az alvásban lehet a válasz a megelőzésre. Tudj meg többet az alábbi cikkünkből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek