Kockás hasad nem a haspréstől lesz: mire jó és mihez kevés a legismertebb hasgyakorlat?

Te is úgy gondolod, hogy az otthoni edzéseket hasprésekkel rakod tele, hogy szép lapos hasad legyen? Esetleg csatlakoztál egy kockahaskihíváshoz? Elmondjuk, mi történik testeddel mindeközben – és mi nem.

Habár az utóbbi évtized legfontosabb edzéstrendjei közé tartozik a funkcionális tréning, annak minden előnye ellenére nagyon sokan még mindig a hasprésekre esküsznek. Ráadásul sajnos még mindig dívik a szokás, hogy az otthon edzők fitneszkihívások (challenge-ek) vagy „kockahasprojekt” formájában priorizálják a haspréseket minden más gyakorlat felett, akár úgy is, hogy a hasprésen kívül semmi mást nem végeznek. Nézzük meg, mi történik – illetve mi nem történik –, ha csak hasazunk, méghozzá a klasszikus hasprésekkel. 

Nem core-edzés!

Habár a haspréssel történő hasizom-erősítést gyakran a core-edzés hívószóval látják el, ez ebben a formában tévedés. A törzsemeléssel végzett hasprések túlnyomórészt az egyenes hasizom összehúzódását jelentik, miközben a törzsünket stabilizáló erőközpont vagy core izmai közé tartoznak még a ferde hasizmok, a medencénk helyzetét igazító haránt hasizom, az ágyéki mélyizmok, vagy épp a csípő belső és külső izmai (a farizmok) is. Ezen izmok összességének a megfelelő módon történő, funkcionális edzése közelíti meg azt a munkát, mellyel a core-izmok törzsünk stabilitásának fenntartásához hozzájárulnak. Természetesen ezeknek az izmoknak a jelentős részét lehet egymástól függetlenül, izoláltan erősíteni, de ez nem fog  természetes egyensúlyi helyzetet létrehozni a core funkcionalitásának szempontjából. 

Gyenge hátizmok

Hanyatt fekvő alaphelyzetünkben a hasizmok összehúzódása a hátizmok nyújtásával jár együtt. Mivel a gerinc a matracon végigfektetett, viszonylag stabil helyzetben van, a hát izmai nem tudnak mindeközben dolgozni. Amennyiben csak haspréseket végzünk, és nincs olyan gyakorlat a repertoárunkban, amellyel a hátizmokat erősítjük, jelentős izomdiszbalansz fog kialakulni.

Rossz tartás

A gerinc S ívének elsimítása azt eredményezi, hogy hasizmaink a kissé domború helyzetből, normál tónusból egy összehúzásra alkalmas helyzetbe igazodnak. Ez egy megfelelően komplex gyakorlatsor esetén nem okozna túlzott problémát, azonban ha a gerincünket csak arra tréningezzük, hogy a görbületek elsimulnak, annak sajnos hátulütői is jelentkezni fognak. A „kiegyenesedett gerinc” esetén a vállak előrehúzódnak, a fej súlypontja előrehelyeződik, kialakul egy rossz testtartás – melyet a mindennapokban is felveszünk, nem csupán a hasprések emelgetése során.

Hibás kivitelezés

Akármennyire is alapvetésnek tűnik a hasprés, nagyfokú testtudatra és pontos anatómiai ismeretekre van szükség a helyes végrehajtáshoz. Ebben a videóban mi is bemutattuk már részletesen a gyakorlat alapjait, s tegyük hozzá, a nagy ismétlésszámból adódó izomfáradás vagy épp a túl gyors kivitelezés egyaránt hátráltatni fogja a gyakorlat precíz végrehajtását, ezáltal hozzájárulhat komoly sérülésekhez vagy ártalmak kialakulásához.

A nyak erőltetése

A gerinc flexiója, vagyis előrehajlítása ebben a formában jelentős terhet ró a nyaki gerinc területére is. Ráadásul gyakoriak a helytelen kivitelezésből adódóan elkövetett hibák is, melyek ezt a szakaszt érintik. A két legjellemzőbb: a nyak húzása megtámasztás helyett, illetve a fáradó hasizmok kompenzálása a nyak izmainak túlfeszítésével. Itt részletesen írtunk erről a jelenségről, érdemes szem előtt tartani, ha a hasprésekre esküszünk. A nyaki csigolyák túlerőltetése degeneratív elváltozásokhoz vezethet, az izmok pedig meghúzódhatnak vagy megsérülhetnek. 

Csípő- és derékfájdalmak

Az egyenes hasizom munkájával egyidejűleg a frontális izomláncon megfeszülnek a csípő hajlítóizmai is, melyek egyébként is hajlamosak a rövidülésre és a merevedésre. Ez eredményezhet csípőízületi fájdalmakat, vagy ebből kifolyólag derékfájdalmak forrása is lehet.

Hátfájdalmak, gerincproblémák

Amennyiben gerincünk egészsége egyébként sem kifogástalan – ülőmunkából, rossz tartásból, korunkból vagy éppen betegségből adódóan –, a gerinc flexiója, azaz hajlítása csak ront a helyzeten. A mozdulat túlterheli a kisízületeket, nyíróerők hatnak a csigolyák közötti porckorongokra, lokális gyulladásokat vagy kisugárzó fájdalmakat okozva. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy gerincet érintő panaszok esetén fokozottan fontos a test helyzetének élettanilag korrekt használata, a funkcionális mozgások begyakorlása az izolált izomerősítés helyett!

A kockahas a konyhában készül

Ha célunk az izomtömeg növelése és az egyenes hasizmunk tónusosabbá tétele, akkor természetesen ehhez a haspréseken át visz az út. Tévedés azonban botcsinálta testépítőként azt gondolni, hogy a jó sok hasprés kiadja a kockákat. A feszes izmok ugyanis csak akkor látszódnak, ha a hasi zsírtól (is) megszabadulunk, ennek titka pedig az étkezésben rejlik. Szóval kár a haspréseket nyomni naponta, ha ugyanekkor a konyhai folyamatokat nem igazítjuk ehhez a célkitűzéshez.

Szétnyílt has- és gátizomproblémák

A terhesség során előfordulhat, hogy a has körméretének növekedését hasizmaink – egyedi állapotuk függvényében – nem tudják minden esetben lekövetni, ilyenkor az egyenes hasizom jobb és bal fele a linea alba nevű kötőszövetes lemez két oldalán eltávolodik egymástól – ezt hívjuk rectus diastasisnak, azaz szétnyílt (pontosabban eltávolodott) hasizomnak. Több tényező függvénye, hogy ez az állapot regenerálódik-e magától: mindenesetre ha szülés után túl korán hasprésekbe kezdünk, akkor megnehezítjük hasizmunk dolgát, hiszen a hasprések éppen az összezáródás ellen dolgoznak. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, esetleg bizonyos fokú rectus diastasisszal indulunk neki egy következő terhességnek, évek vagy évtizedek távlatában is szétnyílt hasizommal edzhetünk, így komolyabb hasizomfókuszú tervek előtt mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, ha valaha szültünk. 

A kizárólagosan végzett gyakorlatok soha nem jók
A kizárólagosan végzett gyakorlatok soha nem jókDjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

Megemlítendő még, hogy bár messze nem olyan mértékben, mint szülést követően, de a túlzásba vitt hasprések – mivel jelentős terhet rónak a hasüregre, növelve a nyomást a lágyszöveteken – a nem szült nők, sőt akár a férfiak körében is rectus diastasist okozhatnak. 

A hasi űrt érő nyomás gyengíti a medencefenék izomzatát is, hosszú távon (vagy olyan eleve kihívást jelentő életszakaszban, mint szülés után vagy a változókorban) gátizomgyengeséget okozva, mely számos alhasi problémához, többek között inkontinenciához is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Mi hát az alternatíva? 

Újfent hangsúlyozzuk, hogy a fentiek nem okoznak problémát akkor, ha nem kizárólag a hasprésekre koncentrálunk. Egy komplex edzésprogramban néhány hasprésgyakorlat nem fog káros folyamatokat elindítani, viszont ideje leszámolni az otthoni, hasra gyúrós ötletekkel. 

Amennyiben feladjuk azt az álmunkat, hogy több ezer haspréssel és gondos konyhai mérlegeléssel villantsunk kockahasat, sokkal jobban járunk, ha áttérünk a ténylegesen funkcionális core-gyakorlatokra, melyek nem csupán a felszínes hasizmot fogják erősíteni, de valamennyi hasizom, illetve a core-t alkotó további izomcsoportok becsatlakoznak azokba a feladatokba, melyek izmaink természetes stabilizáló munkáját hivatottak felidézni. Ezek anatómiailag is sokkal inkább illeszkednek mindennapos mozgásainkhoz, valamint fejlesztik a koordinációt, az egyensúlyt, építik az ideg-izom kapcsolatokat, javítják a testtudatot

Ezeket hasizomgyakorlatokat javasoljuk tehát helyette:

Plankek, melyekből a Dívány-edzésben is bemutattunk párat

Oldalplank és variációi

Mountain climber típusú gyakorlatok

Deadbug

Ellentétes kar-láb emelés

Haránt hasizom alapozó gyakorlatai

Sokoldalúbb és szórakoztatóbb edzésprogramot lehet összeállítani ezek segítségével, mint a repetitív, egyoldalú és hosszú távon káros hasprésekből. Érdemes tehát megfelelő gondossággal kiválasztani, milyen edzéshez csatlakozunk, kérdés és mozgásszervi problémák esetén pedig feltétlenül konzultáljunk edzővel, mozgásterápiás szakemberrel!

Oszd meg másokkal is!
Mustra