Edzés otthon: 6 remek gyakorlat a core-izmok erősítéséhez, ha unod a planket

Vadászkutya, döglött bogár, bölcsőtartás térdhúzással – ha magasabb szintre emelnéd a core-izmok fejlesztését, ezeket a gyakorlatokat is építsd be az edzéseidbe.

A core-edzésről, mely manapság a legdivatosabb kifejezések közé tartozik a fitnesz világában, sokan tévesen azt gondolják, hogy egyet jelent a kockás hassal, pedig a sportos megjelenésnél jóval többet nyújtanak a core-izmok – feltéve, hogy fejlesztjük őket. 

„A core-izmok alatt a törzs stabilizálásáért felelős izmokat értjük, melyek körülveszik a hasüreget. Idetartozik többek között az egyenes hasizom, a haránt hasizom, a gerincfeszítő izmok, valamint felülről a rekeszizom, alulról pedig a medencefenék izmai. Egyik legfontosabb feladatuk a törzs stabilizálása mozgás, akár gyaloglás, akár edzés közben, másrészt a helyes testtartás kialakításában is kulcsszerepük van. Ha nincs meg a kellően erős belső tartás és stabilitás, előbb-utóbb kellemetlen panaszok jelentkezhetnek: a gyenge törzs és medencefenék olyan tüneteket okozhat, mint a hát- és derékfájdalom, de akár inkontinenciához is vezethet, illetve szülés után a hosszú ideig vissza nem húzódó has hátterében is többnyire az elhanyagolt core-izmok állnak” – magyarázza Eisenbacher Dóri erőnléti edző

A farizmokhoz hasonlóan a core-izmok is hajlamosak az „elbutulásra”: ha nem kapnak kellő idegrendszeri stimulációt, nem fogjuk tudni megfelelően működtetni őket – ebben az esetben szakember és speciális gyakorlatok segítségével kell felkészíteni az izmokat az erősítésre.

Amellett, hogy csökkenti a rossz testtartásból és nem megfelelő mozgáskoordinációból adódó sérülések, fájdalmak kialakulásának kockázatát, a core-izmok erősítése a fizikai teljesítményt is fokozza. „Az egyik legalapvetőbb gyakorlat, amely a törzsizmok erősítését célozza, a plank. Az internet tele van különböző plankkihívásokkal, ám fontos tudni, hogy a statikus plank kiindulásnak jó, de a végtelenségig tartani nincs értelme” – mondja Eisenbacher Dóri, aki ezúttal néhány dinamikus, haladó szintű core-gyakorlatot mutat be. Ha a statikus elülső, oldalsó és fordított plank már könnyedén megy, akkor ezeket a gyakorlatokat is beépítheted az edzéseidbe.

1. Oldalplank lábemeléssel

Kiindulóhelyzet: Az alkar merőleges a testre, a hasat és a feneket megfeszítjük, a csípőt se nem ejtjük le, se nem toljuk fel. A fej, a törzs, a medence és a lábfejek egy képzeletbeli egyenes vonal mentén helyezkednek el. 

Oldalplank
OldalplankMantz Ákos

Gyakorlat: A felül lévő lábad kezdd el emelni, de csak addig a pontig emeld, amíg az a csípő billenése nélkül, az oldalplanket szabályosan tartva megy. 

Oldalplank lábemeléssel
Oldalplank lábemelésselMantz Ákos

2. Oldalsó csípőemelés hajlított lábbal

Kiindulóhelyzet: Oldalfekvés hajlított lábbal, alkartámasszal.

Oldalsó csípőemelés hajlított lábbal – kiindulóhelyzet
Oldalsó csípőemelés hajlított lábbal – kiindulóhelyzetMantz Ákos

Gyakorlat: A csípőt és a felső lábat egyidejűleg emeld el minél távolabb a talajtól úgy, hogy a hasad közben végig feszíted, és ügyelve arra, hogy ne billenj ki az egyensúlyból. 

Oldalsó csípőemelés hajlított lábbal
Oldalsó csípőemelés hajlított lábbalMantz Ákos

3. Döglött bogár

Kiindulóhelyzet: Hanyatt fekvésben nyújtsd ki a karodat magad előtt, a lábad tartsd behajlítva úgy, hogy a combod a karoddal, a lábszárad pedig a talajjal álljon párhuzamosan, a derekad pedig maradjon a talajon. 

Döglött bogár – kiindulóhelyzet
Döglött bogár – kiindulóhelyzetMantz Ákos

Gyakorlat: Az ellenkező oldali kart és lábat engedd lassan, kontrolláltan talajközelbe, majd ugyanabban a tempóban emeld őket vissza a kiindulóhelyzetbe, ezután jöhet a másik oldal. Folyamatosan, egyenletes tempóban végezd az ismétléseket addig, amíg szabályosan, a derekad leszorításával sikerül kivitelezned a mozdulatsort. 

Döglött bogár
Döglött bogárMantz Ákos

4. Bölcsőtartás térdhúzással

Kiindulóhelyzet: Hanyatt fekvésből emeld meg a lapockákat, a fejedet, a karodat és a lábadat, a derekadat pedig szorítsd a talajra. 

Bölcsőtartás
BölcsőtartásMantz Ákos

Gyakorlat: Végezz váltott lábas térdhúzásokat úgy, hogy a felsőtested végig ugyanabban a helyzetben tartod, és minden egyes térdfelhúzás után ugyanabba a magasságba kerüljön a lábad, mint a kiindulóhelyzetben. 

Bölcsőtartás térdhúzással
Bölcsőtartás térdhúzássalMantz Ákos

5. Fordított plankbe emelés

Kiindulóhelyzet: Helyezkedj el nyújtott ülésben, a kézfejedet picivel a fenék mögött tedd a talajra úgy, hogy az ujjaid előrefelé nézzenek. 

Fordított plankbe emelés – kiindulóhelyzet
Fordított plankbe emelés – kiindulóhelyzetMantz Ákos

Gyakorlat: Lassan emeld meg a csípőd annyira, hogy válltól bokáig egy síkba kerüljön az alsó- és felsőtested. Egy-két másodpercig tartsd a pózt, majd ereszkedj vissza lassan a talajra. Végezz belőle 15-20 ismétlést, mielőtt áttérnél egy másik gyakorlatra. 

Fordított plankbe emelés
Fordított plankbe emelésMantz Ákos

6. Vadászkutya

Kiindulóhelyzet: Helyezkedj el térdelőtámaszban, majd emeld el a térdeidet a talajtól 5-10 cm-re. Ha a könnyített verziót csinálnád, akkor maradj térddel a talajon. 

Vadászkutya – kiindulóhelyzet
Vadászkutya – kiindulóhelyzetMantz Ákos

Gyakorlat: Végezz ellentétes kar-láb emeléseket, ügyelve arra, hogy ne billenjen ki oldalra a csípőd, és a hátad végig egyenes maradjon. Vízszintesnél feljebb ne emeld a végtagjaidat, különben az előrebillenő medence homorú helyzetbe kényszeríti a gerincedet.

Vadászkutya
VadászkutyaMantz Ákos

Nem volt elég? Még nagyobb kihívás lehet a core-izmok edzése egy instabil eszköz, például fitlabda bevetésével. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el korábbi cikkeinket is: 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra