Tényleg az agyad és a szíved bánhatja, ha sokat eszel ebből a halból?

GettyImages-1124281721

Mindenki tudja, hogy halat fogyasztani egészséges. De vajon minden halfajtára igaz ez?

Magyarországon még mindig számottevően kevesebb halat fogyasztunk, mint amennyi kívánatos lenne. A halak – főként a tengeri halak – fontos ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, emellett kalóriatartalmuk alacsony, és könnyen emészthetőek. A csontok és a fogak felépítésében jelentős szerepet játszó foszfor- és kalcium-, valamint a fogszuvasodás és a csontritkulás megelőzéséért felelős fluoridtartalmuk is számottevő. Emellett jódtartalmuk elősegíti a pajzsmirigy optimális működését, a halfajtákban található szelén pedig segíti a szabad gyökök elleni védelmet, valamint a szív- és érrendszer védelmét.

A pangasiusnak nincs „mocsáríze”

Sokan azért nem szeretik a halat, mert „mocsárízűnek” találják. A vietnámi cápaharcsa, azaz a pangasius kedvelői szerint viszont ennek a halfajtának nincs kellemetlen mellékíze, gyakorlatilag szálkamentes, és mivel relatíve olcsó, első pillantásra úgy tűnhet: akár ideális választás lehetne. A pangasius tenyésztésével kapcsolatban napvilágot látott, 2012-ben bemutatott német dokumentumfilm, A pangasiushazugság után azonban sokan úgy döntöttek: jobban járnak, ha másfajta halat fogyasztanak.

Pangasiustenyésztő telep Vietnámban
Pangasiustenyésztő telep VietnámbanLeisa Tyler / Getty Images Hungary

Aggasztó tenyésztési körülmények

A film bemutatta a vietnámi pangasiustenyésztő telepeket, amelyeket gyakran elárasztott rizsföldekből alakítottak ki, vagy éppen az „úszó falvakban” a házuk alatt, ketrecben tartanak. A Mekong folyó vizét nemcsak a rizstermesztésben használt vegyületek, hanem az emberi tevékenység is egyaránt szennyezi.

Zsúfolt ketrecekben köbméterenként sokszor ötven-hatvan halat tartanak összezsúfolva.

A film szerint a halaknak adagolt táplálék is kétes eredetű: szerves szeméttel, génmanipulált táppal, szójahulladékkal, etetik őket. További aggályokra adott okot, hogy a feldolgozás során sem minden esetben tartják be a higiéniai szabályokat, higany és antibiotikummaradékok is megtalálhatóak a halakban, sőt: mielőtt feldolgoznák a halakat, elkezdik őket foszfáttal etetni, mert a foszfát segít megkötni a vizet, így akár húszszázalékos súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor.

Nincs ok az aggodalomra?

Mindezek után felhördültek az európai fogyasztók, és sokan – érthető módon – tiltólistára tették a pangasiust. Az Európai Unió szigorú szabályozást vezetett be, s ma már az édesvízi akvakultúra az Európai Unió egyik legjobban szabályozott szektora. A vietnámi kormány, felismerve a probléma súlyosságát, szigorú és modern tenyésztési és egészségügyi minőségbiztosítási rendszert vezetett be az országban. A WWF közreműködésével létrehozott nonprofit szervezet, az Aquaculture Stewardship (ASC) pedig a haltenyésztés teljes folyamatát ellenőrzés alatt tartja, ezzel biztosítva, hogy csak megfelelő minőségű pangasius kerüljön Európába. Az ASC szerint biztonsággal fogyasztható a pangasius, és a többi aggályra is van válaszuk. Azt állítják: a hal súlya a szállításhoz használt jég nélkül kell, hogy megegyezzen a csomagoláson feltüntetett súllyal, vegyszerből a pangasius húsa épp hogy kevesebbet tartalmaz, mint más halfajtáké. A vietnámi haltenyésztés kétes körülményeire is reagáltak: szerintük mivel az export jó része az EU-ba irányul, a vietnámiaknak igenis érdekük a szigorú EU-s élelmiszer-biztonsági szabályok betartása.

Halak száradnak egy, a Mekongon lévő „úszó ház” padlóján
Halak száradnak egy, a Mekongon lévő „úszó ház” padlójánLeisa Tyler / Getty Images Hungary

Heti 350 gramm a limit

2018-ban egy spanyol kutatócsoport nyolcvan fagyasztotthalfilé-mintát elemzett, s jelentős higanykoncentrációt mutattak ki a fogyasztásra kínált pangasiusokban. Átlagosan 0,22 mg/kg értékű volt a higanyszennyezettség, amely ugyan alatta marad a vonatkozó európai rendelkezéseknek (0,5 mg/kg), de voltak olyan vizsgált készítmények is, amelyekben ez az érték 0,69 mg/kg volt. A spanyol kutatók mindenesetre azt javasolták: heti 350 gramm pangasiusnál senki ne fogyasszon többet, gyermekek esetében pedig keressünk más, biztonságosabb alternatívát.

A gyerekek egészséges fejlődéséhez fontos a hal, de válasszunk körültekintően
A gyerekek egészséges fejlődéséhez fontos a hal, de válasszunk körültekintőenRadist / Getty Images Hungary

A hal egészséges: a hazai biztosan

Időközben az is kiderült, hogy a német dokumentumfilm a megnövekedett holland pangasiusfogyasztás miatt aggódó holland halászok lobbijának eredménye. A vizsgált mintákban valóban kimutatható volt nehézfém-szennyeződés, növényvédő szerek maradékai és algák, ezek azonban nem haladták meg az európai határértékeket. Ami pedig a Mekong szennyezettségét illeti, a folyó – állítólag – tisztább, mint Európában bármelyik. Mindezek után ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, biztonságos-e a pangasius, és fel meri-e tálalni vasárnapi ebédként a családjának, vagy inkább – biztos, ami biztos – hazai halat választ.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra