A magyarok kedvenc gyümölcse segít megőrizni az agy fiatalságát

GettyImages-2151453392
Olvasási idő kb. 4 perc

Közismert, hogy a tudatos életmód, azon belül is az egészséges táplálkozás hozzájárul ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljünk. A megélt évek pedig akkor lesznek igazán gondtalanok, ha nem csupán fizikailag, hanem szellemileg is aktívak tudunk maradni. Elménk karbantartása érdekében jó, ha minél több bogyós gyümölcsöt fogyasztunk.

Ettől senkit ne tántorítson el, hogy tél van, és a bogyós gyümölcsökre még jó néhány hónapot várni kell. A fagyasztott változataik is épp olyan sokat segíthetnek, mint a frissen szedettek. 

A szív és az agy öregedését is meggátolja

Korábbi kutatások igazolják, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, valamint az elhízással, a magas vérnyomással, a magas vércukorszinttel, a magas inzulinszinttel és a kóros vérzsír-összetétellel járó metabolikus szindróma kockázatát. A piros és lila árnyalataiban játszó bogyós gyümölcsök csökkentik a koleszterinszintet és a szervezetben kialakult agyulladást is, ami a szívbetegségek egyik fő okozója. 

A bogyós gyümölcsök fogyasztása évszaktól függetlenül jót tesznek az egészségnek
A bogyós gyümölcsök fogyasztása évszaktól függetlenül jót tesznek az egészségnekWestend61 / Getty Images Hungary

A bogyós gyümölcsök bármelyike kiváló az egészségünk megőrzésére, de ha a szívünkről van szó, az eper előnyei túlmutatnak mindegyiken. Ráadásul az eper az agyunknak is jót tesz, hiszen késlelteti a kognitív hanyatlást és ezáltal védelmet nyújt a demencia ellen, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen az előrejelzések szerint 2050-re akár meg is háromszorozódhat az érintettek száma.

A gyümölcs jó a szívünknek

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak legfrissebb eredményei szerint az eper rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét, és csökkenti az anyagcserezavarral kapcsolatos kockázati tényezőket. A kutatók több évnyi klinikai és megfigyeléses vizsgálaton alapuló tanulmány adatait tekintették át, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szamóca csökkenti az LDL vagyis a rossz koleszterin és a triglicerid szintjét, miközben csökkenti a gyulladást is – ez pedig javítja a szív- és érrendszeri egészséget, valamint csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Ezért fontos, hogy fiatalon tartsuk az agyunkat

A kutatók azt is megállapították, hogy az eper előnyei túlmutatnak a szív egészségén, hiszen segíthet az agyunkat is fiatalon tartani, ezzel pedig késleltethetjük a kognitív hanyatlást és a demenciát. A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent.

Európában több mint 7 millió, Magyarországon legalább 200 ezer ember lehet közvetlenül érintett.

A statisztikai adatok alapján a világon 44 millióan szenvednek Alzheimer-kórban. Mivel ez a betegségcsoport súlyos terheket ró a betegre és környezetére, a közvetetten érintettek száma ennek többszöröse. Becslések szerint negyed évszázad múlva 150 millió demens beteg él majd a földön. 

Ez a titka az epernek

Nézzük, pontosan mitől is olyan jó az agyunknak az eper! A gyümölcs jótékony hatása nagyrészt a benne lévő flavonoidoknak köszönhető, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, ami akkor lép fel, amikor a szervezetben felhalmozódnak a normál sejtfolyamatok során keletkező instabil molekulák, vagyis a káros szabad gyökök. Ezek a szabad gyökök veszélyesek, hiszen károsíthatják a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t, ezáltal pedig hozzájárulnak az öregedéshez, és a különféle betegségek kialakulásához, egyebek között a demenciához is. Ezek a folyamatok az eper rendszeres fogyasztásával még idős korban is csökkenthetők.

Az eper nemcsak a szívünk egészségét őrzi meg, hanem az agyunk fiatalon tartásáról is gondoskodik
Az eper nemcsak a szívünk egészségét őrzi meg, hanem az agyunk fiatalon tartásáról is gondoskodikWestend61 / Getty Images Hungary

A antioxidánsokban gazdag eper rostokban is bővelkedik, melyek támogatják a szív egészségét és az emésztést. Az eper gazdag továbbá vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen magas a C-vitamin- és a mangántartalma, melyek szintén elengedhetetlenek ahhoz, hogy kellő energiával rendelkezzünk, és hogy jól működjön az agyunk, valamint rendben legyen a vérnyomásunk. Ráadásul az eper a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően nagyszerű immunerősítő is, és nem csak frissen szedve, hanem fagyasztott vagy szárított formában is.

A genetikai tényezők mellett számos egyéb okai is lehetnek a demencia kialakulásának.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek