Ettől senkit ne tántorítson el, hogy tél van, és a bogyós gyümölcsökre még jó néhány hónapot várni kell. A fagyasztott változataik is épp olyan sokat segíthetnek, mint a frissen szedettek.
A szív és az agy öregedését is meggátolja
Korábbi kutatások igazolják, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, valamint az elhízással, a magas vérnyomással, a magas vércukorszinttel, a magas inzulinszinttel és a kóros vérzsír-összetétellel járó metabolikus szindróma kockázatát. A piros és lila árnyalataiban játszó bogyós gyümölcsök csökkentik a koleszterinszintet és a szervezetben kialakult agyulladást is, ami a szívbetegségek egyik fő okozója.

A bogyós gyümölcsök bármelyike kiváló az egészségünk megőrzésére, de ha a szívünkről van szó, az eper előnyei túlmutatnak mindegyiken. Ráadásul az eper az agyunknak is jót tesz, hiszen késlelteti a kognitív hanyatlást és ezáltal védelmet nyújt a demencia ellen, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen az előrejelzések szerint 2050-re akár meg is háromszorozódhat az érintettek száma.
A gyümölcs jó a szívünknek
A Kaliforniai Egyetem kutatóinak legfrissebb eredményei szerint az eper rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét, és csökkenti az anyagcserezavarral kapcsolatos kockázati tényezőket. A kutatók több évnyi klinikai és megfigyeléses vizsgálaton alapuló tanulmány adatait tekintették át, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szamóca csökkenti az LDL vagyis a rossz koleszterin és a triglicerid szintjét, miközben csökkenti a gyulladást is – ez pedig javítja a szív- és érrendszeri egészséget, valamint csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Ezért fontos, hogy fiatalon tartsuk az agyunkat
A kutatók azt is megállapították, hogy az eper előnyei túlmutatnak a szív egészségén, hiszen segíthet az agyunkat is fiatalon tartani, ezzel pedig késleltethetjük a kognitív hanyatlást és a demenciát. A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent.
Európában több mint 7 millió, Magyarországon legalább 200 ezer ember lehet közvetlenül érintett.
A statisztikai adatok alapján a világon 44 millióan szenvednek Alzheimer-kórban. Mivel ez a betegségcsoport súlyos terheket ró a betegre és környezetére, a közvetetten érintettek száma ennek többszöröse. Becslések szerint negyed évszázad múlva 150 millió demens beteg él majd a földön.
Ez a titka az epernek
Nézzük, pontosan mitől is olyan jó az agyunknak az eper! A gyümölcs jótékony hatása nagyrészt a benne lévő flavonoidoknak köszönhető, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, ami akkor lép fel, amikor a szervezetben felhalmozódnak a normál sejtfolyamatok során keletkező instabil molekulák, vagyis a káros szabad gyökök. Ezek a szabad gyökök veszélyesek, hiszen károsíthatják a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t, ezáltal pedig hozzájárulnak az öregedéshez, és a különféle betegségek kialakulásához, egyebek között a demenciához is. Ezek a folyamatok az eper rendszeres fogyasztásával még idős korban is csökkenthetők.

A antioxidánsokban gazdag eper rostokban is bővelkedik, melyek támogatják a szív egészségét és az emésztést. Az eper gazdag továbbá vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen magas a C-vitamin- és a mangántartalma, melyek szintén elengedhetetlenek ahhoz, hogy kellő energiával rendelkezzünk, és hogy jól működjön az agyunk, valamint rendben legyen a vérnyomásunk. Ráadásul az eper a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően nagyszerű immunerősítő is, és nem csak frissen szedve, hanem fagyasztott vagy szárított formában is.
A genetikai tényezők mellett számos egyéb okai is lehetnek a demencia kialakulásának.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés