Ez az apró növény igazi csodaszer: garantáltan oldja a stresszt, és energiát is ad

rózsagy2

Az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszáns, ami garantáltan oldja a stresszt, igazi segítség a hajtósabb időszakokban. Ráadásul javítja a közérzetet és a figyelmet. Mindezeket egyben tudja a rózsagyökér!

A rózsagyökér, más néven aranygyökér vagy illatos varjúháj valódi csodaszer, hiszen amellett, hogy jó álmatlanság ellen, és ellazít a stresszes hétköznapokban, segíti a koncentrációt. Ráadásul pozitívan hat az anyagcsere-funkciókra is, felgyorsítja az anyagcserét, úgyhogy túlsúly esetén kifejezetten ajánlott. 

Mindig kedvelték áldásos hatását

A rózsagyökeret már az ókorban is előszeretettel alkalmazták. Az Európa és Ázsia hideg területein termő gyógyító növény gyökeréből készítettek főzetet, amit elkortyolgattak az antik görögök. De nemcsak ők szerették, például Kínában tea vagy infúzió formájában hasznosították. A skandinávok pedig azt vették észre, hogy a hosszú telek alatt növelni képes a fizikai erőt és a kitartást. A közelmúltban pedig az derült ki, hogy Mongóliában gyökérkivonatot írtak fel az orvosok tuberkulózis és rák kezelésre.

Ezzel a gyógynövénnyel garantáltan leküzdöd a stresszt és a fáradtságot
Ezzel a gyógynövénnyel garantáltan leküzdöd a stresszt és a fáradtságotrockptarmigan / Getty Images Hungary

Hatásos stressz ellen

Az aranygyökér 140 hatóanyagot tartalmaz, és számos kutatás igazolta már, hogy remek stresszoldó és vitalizáló. Az egyik tanulmány rózsagyökér-kivonat hatását vizsgálta 100 olyan személyen, akik munkahelyi vagy iskolai stresszben szenvednek. A résztvevők napi 400 milligrammot szedtek 4 héten keresztül. Mindössze három nap kellett, és komoly javulást éreztek olyan tünetek terén, mint a krónikus fáradtság, kimerültség és szorongás. Vizsgálták továbbá a rózsagyökér hatását állatok között is a rák és a cukorbetegség kezelésében is. Bár az eredmények itt is nagyon biztatóak, az emberi kutatás azonban még várat magára. 

Enyhíti a feszültséget

Ezt a gyógynövényt Európában és Magyarországon is kapszulákban veszik be, amely serkenti a szerotonin, az adrenalin és a dopamin termelését, javítja a hangulatot. A rózsagyökér mellékhatások nélküli, természetes antidepresszáns, amely segíti a felépülést a fizikai és a szellemi leterheltséget követően.

Jókedvre derít

Ugyanakkor akár 30 százalékkal is képes növelni a vérben lévő szerotoninszintet. A szerotonin egy kémiai hírvivő molekula a testünkben, amely felelős a „jóllétért”, mivel fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás, étvágy, valamint a tanulási folyamatok szabályozásában. Így fordulhat elő, hogy a rózsagyökér nemcsak a stresszt oldja, de még jobb hangulatba is képes hozni. 

Hasznos fáradtság ellen

Nemcsak az érintettek, hanem a kutatók is erre a megállapításra jutottak. Ugyanis egy négyhetes tanulmány 60, krónikus fáradtsággal küzdő személynél vizsgálta a rózsagyökér hatásait, és azt, hogy mennyire képesek megküzdeni az állandó levertséggel és a folyamatos figyelemzavarral. A résztvevők napi 570 milligramm rózsagyökér-hatóanyagot kaptak, másokkal viszont placebót szedettek. Arra jutottak, hogy a placebóval ellentétben a rózsagyökér segítségével javult az érintettek figyelme, és leküzdötték a fáradtságukat. A rózsagyökér adaptív, azaz a helyzethez alkalmazkodó képessége miatt jól bevethető a fáradtság és az álmatlanság ellen is.

A rózsagyökér hasznos fáradtság ellen, kellemesen felélénkít
A rózsagyökér hasznos fáradtság ellen, kellemesen felélénkítrezkrr / Getty Images Hungary

Serkenti az agyműködést

Egy tanulmány 56, éjszakai műszakban dolgozó orvosnál tesztelte a rózsagyökér hatásait, akik két héten keresztül 170 milligrammot kaptak belőle. A rózsagyökér 20 százalékkal javította az orvosok agyműködését és teljesítményét a placebóhoz képest. Számos vizsgálatot végeztek vele, és ezek alapján mutatták ki, hogy feljavítja a szellemi tevékenységet.

Edzésnél is hasznát veszed

Jöjjön egy újabb kutatás: kerékpárostesztet végeztek, és a bicikliző személyek fele 200 milligramm rózsagyökeret kapott, a többiek pedig placebót. A gyógynövényből kapók átlagosan másfél perccel tovább tudtak edzeni, mint a placebót szedők. A rózsagyökér nem az izomteljesítményt javítja, hanem csökkenti az érzékelt erőfeszítést, magyarán az edzés végző személy csak később veszi észre, hogy milyen intenzíven mozog. Ha kedvet kaptál, és kipróbálnád a rózsagyökeret, kapszula formában beszerezheted bioboltokban és a patikákban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek