A potencianövelő tablettát se vedd be soha ezzel a gyümölcslével

GettyImages-1340433871

A grépfrút számos olyan előnnyel rendelkezik, amely kedvezően hat a szervezetünkre. De óvatosan kell bánni vele, mert kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel, és megváltoztathatja azok szervezetre gyakorolt hatását.

Sokan tudják, hogy a gyógyszereket tejjel és kávéval nem ajánlott bevenni. De azzal viszonylag kevesen vannak tisztában, hogy a gyógyszereket gyümölcslével sem tanácsos leöblíteni, mert megváltoztathatja, csökkentheti vagy felerősítheti azok hatékonyságát, vagy nem kívánt következménnyel járhat, mert mellékhatásokat okozhat.

Két óra hossza mindenképp teljen el 

Aki szedett már vényköteles gyógyszert, biztos találkozott már ezekkel az utasításokkal: „Éhgyomorra szedje” vagy „Étkezés közben vegye be”. Ezek nem csupán iránymutatások, hanem fontos, betartandó szabályok, amelyeket követni kell, hogy a kezelés valóban hatékony legyen.

Vannak gyógyszerek, melyek csak akkor fejtik ki hatásukat, ha étkezéshez igazítva vesszük be
Vannak gyógyszerek, melyek csak akkor fejtik ki hatásukat, ha étkezéshez igazítva vesszük beAdam Smigielski / Getty Images Hungary

Ha tudjuk, hogy mely élelmiszerek okozhatnak kölcsönhatást gyógyszereinkkel, nem kell lemondanunk az ételekről, elég csupán ügyelnünk arra, hogy legalább két óra hossza teljen el az étkezés és a gyógyszer bevétele között. 

Csak óvatosan a grépfrúttal: ezt teheti a gyümölcs

Az egyik legveszélyesebb gyógyszer-étel kombináció a grépfrút és a grépfrútlé fogyasztásával születik. Éppen ezért az orvosok gyakran tanácsolják a citrusféle elkerülését bizonyos gyógyszerek szedése során. Ez a déligyümölcs ugyanis megzavarhatja a bélrendszerben lévő enzimek működését, ezáltal a gyógyszerekből a kelleténél, sokszor a javasoltnál háromszor több hatóanyag szívódik fel. Különösen figyelnie kell erre annak, aki szívritmus-szabályzó gyógyszert, vagy antidepresszánst, antihisztamint, antiepileptikumokat, illetve vérnyomás- vagy koleszterinszabályzó gyógyszereket szed.

A grépfrút is olyan gyümölcs, ami hathat gyógyszerekre
A grépfrút is olyan gyümölcs, ami hathat gyógyszerekreDiana Miller / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy a felsorolt gyógyszerek mellett is biztonságosan fogyaszthassuk a grépfrútot, érdemes tudni, hogy:

  • egyes gyógyszerekkel már kis mennyiségű grépfrút is súlyos mellékhatásokat okozhat,
  • fél grépfrút, vagy egy pohár grépfrútlé már elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a gyógyszerek hatását,
  • a grépfrút gyógyszerre gyakorolt hatása akár három napig is eltarthat, ha nem tartjuk be a gyógyszer bevétele és a gyümölcs elfogyasztása közt javasolt két óra hosszát.

A szabály megszegése bizonyos koleszterincsökkentő gyógyszer esetében izomgyengeséget, izomfájdalmat és vesekárosodást okozhat; a vérnyomáscsökkentők esetében túlkorrigálás miatt gyors vérnyomásesést okoz; a legveszélyesebb kölcsönhatásban a szívritmusgyógyszerekkel léphet, hiszen súlyos ritmuszavart okozhat. Az utóbbi tünet jelentkezik, ha a hangulatjavító vagy szorongásoldó gyógyszereket grépfrúttal veszik be. 

A déligyümölcsöt nem szabad továbbá merevedési zavart kezelő vagy bizonyos prosztatamegnagyobbodást okozó gyógyszerekkel együtt sem fogyasztani.

Gyakori élelmiszer-gyógyszer kölcsönhatások

A grépfrúton kívül van még néhány élelmiszer, amely befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, vagy felerősítheti a mellékhatásokat. Ezek az alábbiak:

Alkoholos italok: általában semmilyen gyógyszerrel nem ajánlott alkoholt fogyasztani, de különösen ellenjavallt az acetilszalicilsav, a paracetamol és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő szerek, például az ibuprofen, illetve bármilyen antidepresszáns szedése során.

Tej és tejtermékek: az ezekben az élelmiszerekben található kalcium megnehezíti a gyógyszerek, például egyes antibiotikumok vagy a csontritkulás elleni gyógyszerek felszívódását, ami gyengítheti hatásukat.

Só: befolyásolhatja a vérnyomáscsökkentő szerek hatását. Ha orvosi javaslatra kerüljük a sót, ügyeljünk arra is, hogy csökkentsük a magas nátriumtartalmú gyógyszerek, például a pezsgőtabletták fogyasztását.

Káliumban gazdag ételek: amikor az általunk szedett gyógyszerek megnövelik a szervezet káliumszintjét, bizonyos ételek fogyasztását kerülni kell, hogy ne lépjük túl a szükséges határértékeket. Ezek az élelmiszerek egyebek között a banán, a dinnye, a kivi, a spenót, az avokádó, a mandula, a dió, a paradicsom vagy a csokoládé. 

Kávé, tea, energiaitalok és kóla: a koffeint, teint vagy hasonló anyagokat tartalmazó italok serkentik az idegrendszert, és kölcsönhatásba léphetnek olyan gyógyszerekkel, amelyek szintén stimulálják azt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek