Ez a gyerekkori kedvenc egyszerre erősíti a szíved és kíméli az ízületeid

GettyImages-961562374

A görkorcsolya soha nem megy ki a divatból. Élvezetes és hatékony mozgásforma, amit akár a barátainkkal vagy a családdal közösen is űzhetünk, és van néhány különösen jó hatása.

Gyerekkoromban nem telhetett el úgy egy hét, hogy legalább egyszer nem görkoriztam a barátaimmal. Akkor még egy cipőre szíjazható négykerekes csodával száguldoztam, és talán nem is hallottam a ma olyan népszerű egysorosról. Azóta nem is volt a lábamon, de a minap, amikor épp a méretemben láttam egyet a boltban, elgondolkodtam rajta, hogy meg kellene venni, hisz felnőtt fejjel épp olyan élvezetes lehet, mint régen. Azzal mindenki tisztában van, hogy a sport bármilyen formája jó hatással van az egészségünkre, de vajon miben különleges a görkorcsolya?   

A görkorcsolya fejleszti az egyensúlyérzékünket

Ha nem akarjuk, hogy kiguruljon a talaj a lábunk alól, minden izmunkra szükségünk lesz, még azokat is megmozgatja, amiket ritkábban használunk. A vádli, a fenék, a karok és vállak mellett a törzs izmai is bekapcsolódnak a mozgásba, és utóbbiak erősítése segít a helyes testtartás megőrzésében. A görkorcsolyázás próbára teszi és fejleszti az egyensúlyérzékünket, valamint koordinációs képességünket, aminek megőrzése rendkívül fontos a kor előrehaladtával annak érdekében, hogy elkerülhessük a baleseteket. 

Jó közös program lehet a családdal
Jó közös program lehet a családdalSmile / Getty Images Hungary

Ezért jó a gyerekeknek

Mivel a görkorcsolya egyik fő hatása a vesztibuláris rendszer, vagyis az egyensúlyközpontunk ingerlése, kiválóan fejleszthetők vele az írás-olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek, de természetesen kifejezetten jót tesz a nagy motoros mozgások fejlesztésében, és a mozgásfejlődési elmaradásokkal küzdőknek is segít.

Jó a szívnek és a keringési rendszernek

Bár nagyon élvezetes, ez a gurulgatás, azért megdolgoztatja és erősíti a szívünket is. Aerob mozgásformának számít, mint a kocogás és a séta is, mert viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igényel, így nem fulladunk ki vagy lihegünk közben. Az izmaink számára szükséges energiát szervezetünk a szénhidrátok és zsírok elégetésével állítja elő, és annak érdekében, hogy az ehhez szükséges nagy mennyiségű oxigént biztosítani tudja, megemelkedik a pulzusunk. Átlagosan 140-160-at dobban a szívünk percenként, és ez jó hatással van a keringési rendszerünkre.

Kíméli az ízületeket

Futás, gyaloglás, aerobik közben a boka- és térdízületek rázkódásnak, nyomásnak vannak kitéve. Túlsúly vagy ízületi problémák esetén előfordulhat, hogy ez túlságosan nagy terhelést jelent, és akár sérülést is okozhat, ami erős fájdalommal és a mozgástartomány beszűkülésével járhat. Ennek elkerülése érdekében szokták javasolni az olyan kímélő mozgásformát, mint az úszás, de jó megoldás lehet a görkorcsolya is. Ennél a mozgás folyamatos és egyenletes, így kisebb az ízületek sérülésének esélye. Egy egyetemi kutatás szerint a görkorcsolyázás során az ízületeket érő terhelés feleakkora, mint futás közben.

A görkorcsolya csak védőfelszereléssel biztonságos
A görkorcsolya csak védőfelszereléssel biztonságosFamVeld / Getty Images Hungary

Fogyásban és formálódásban is hasznos 

A rendszeres testmozgás nagyon fontos az egészségünk szempontjából, és ha van rajtunk némi felesleg, akkor abban is segít, hogy megszabaduljunk tőle. Ennek igen élvezetes és hatékony módja lehet a görkorizás. Természetesen az intenzitása befolyásolja, hogy mennyi kalóriát égetünk el közben, de egy átlagos testalkatú, 70 kg-os felnőtt esetén ez 500 kcal is lehet óránként. Csökken a testzsír, és ahogy már említettük, szinte minden izmunkat megdolgoztatja és erősíti. Emellett szépen formálja a lábunk és fenekünk izmait, szóval ha kerek hátsóra vágysz, akkor ez a te sportod!

Mielőtt elkezdenéd

Ha belevágnál, nincs szükség nagy felszerelésre, sem edzőteremre, de a görkorcsolya mellett a sisak, a térd-, könyök- és csuklóvédő erősen ajánlott. Ezeket még akkor se feledd, ha már nagyon jól megy, mert nem csak rajtad múlik, hogy épségben érsz-e haza. Mások figyelmetlensége, egy eléd szaladó macska vagy egy láthatatlan kátyú az úton bármikor bajt okozhat. Mielőtt elindulnál, fordíts pár percet izmaid bemelegítésére, mert az felkészíti a tested és az idegrendszered a nagyobb terhelés elviselésére, ezáltal pedig hatékonyabbá teszi a mozgást, és jelentősen csökkenti a sérülés kockázatát is. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra