Ezzel a fűszerrel megelőzhető az Alzheimer-kór

GettyImages-1434991871
Olvasási idő kb. 3 perc

A kurkuma nemcsak színesebbé és ízletesebbé teszi az ételeinket, hanem az egészségünket is óvja. A fűszer segíti az ideális agyműködést, javítja a memóriát, csökkenti az agyködöt és javítja a kognitív képességeket, hiszen megvédhet az Alzheimer-kórtól is.

Bár a gyömbérrel rokon kurkuma egyik fő vegyülete a kurkumin, amelynek neuroprotektív, vagyis idegvédő tulajdonsága van, kutatások igazolják, hogy a kurkumin egyebek között erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákellenes és öregedésgátló hatású természetes szer.

A fűszer, amely megelőzi az Alzheimer-kórt

Az Alzheimer-kór egy progresszív és pusztító neurodegeneratív betegség, amely memóriavesztéshez és zavartsághoz vezet. Noha pontos okait még kutatják, az orvosok úgy gondolják, hogy az állapot fehérjék összetapadásával kezdődik, ami plakkokat képez az agyban, így megzavarva a sejtműködést.

A fűszerként is használt gyógynövény segít megelőzni az Alzheimer-kórt
A fűszerként is használt gyógynövény segít megelőzni az Alzheimer-kórtArtur Plawgo / Science Photo Lib / Getty Images Hungary

Jelenleg nincs olyan hatékony gyógykezelés az Alzheimer-kórra, amelyek megállítanák vagy lassítanák a folyamatot. A kurkumin azonban azon kevés természetes hatóanyagok egyike, amelyről számos tanulmány bebizonyította: jelentős szerepet játszik az Alzheimer-kór megelőzésében, és abban, hogy a már kialakult állapot romlását lassítsa. 

A kurkumint idős embereken tesztelték, és a kutatók azt találták, hogy a fűszer javítja a koncentrációt és a munkamemóriát a középkorúak és a még nem demens felnőttek esetében.

Így segítheti a kurkuma az agyműködést

A kurkumában lévő kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amely képessé teszi arra, hogy megelőzze a demenciát. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a gyógynövény csökkenti az agyban kialakuló gyulladásokat, és lassítja a plakk-képződést is. A vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a fűszer segít megelőzni a kognitív hanyatlást, azonban

arra nincs bizonyíték, hogy a kurkumin képes lenne visszafordítani az Alzheimer-kórt. 

Arra nincs bizonyíték, hogy a kurkuma képes visszafordítani a betegséget, ha már az Alzeimer-kór kialakult
Arra nincs bizonyíték, hogy a kurkuma képes visszafordítani a betegséget, ha már az Alzeimer-kór kialakultNichifor Grigore / 500px / Getty Images Hungary

Biztonsággal alkalmazható

Bár a kurkumát és a kurkumint tartalmazó kapszulák, tabletták, teák vagy egyéb kivonatok fogyasztása általában biztonságos, nagy mennyiségben gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat.

Kutatások igazolják, hogy a szóhasználatunk már évekkel a diagnózis felállítása előtt utalhat a demencia kialakulására. Ha szeretnéd tudni, milyen szavak utalnak az állapotromlásra, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek