Miközben a szellemi hanyatlás gyógyszeres kezelése folyamatosan fejlődik, számos bizonyíték utal arra, hogy érdemes szétnézni a konyhában, a fűszerespolcon is, ha szeretnénk megőrizni az elménk frissességét, és lassítani agyunk öregedését.
A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos fűszerek rendszeres fogyasztása javítja a memóriát, és elősegíti a szellemi funkciókért felelős agyi területek idegi kapcsolatait. Ráadásul ezek az előnyök a 60 év fölöttieknél még inkább jelentkeznek, pontosan abban az életkori szakaszban, amikor a memóriaproblémák általában megjelennek.
Kurkuma
A Curcuma longa növényből származó élénk narancssárga por olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek több szempontból javítják az agy egészségét. A kurkumin nevű elsődleges összetevője csökkenti a gyulladást az idegszövetekben azáltal, hogy blokkolja a kognitív károsodáshoz hozzájáruló, gyulladásos fehérjék termelődését. A gyulladáscsökkentő hatás azért nagyon fontos, mert az agyban összefügg az életkorral járó szellemi hanyatlással.

A kurkuma ezenkívül segít meggátolni a memóriaproblémákat okozó amiloid és tau fehérjék lerakódását – mindkettő szerepet játszik az időskori kognitív zavarokban, ezeknek a fehérjéknek a felhalmozódása az Alzheimer-kór egyik fő oka. A kurkumin azonban segít fenntartani az idegsejtek közötti megfelelő kommunikációt. Sőt, a kurkuma növeli az úgynevezett agyi neurotrófikus faktor (BDNF) mennyiségét. Ez a speciális fehérje elősegíti az agyban lévő idegsejtek növekedését, valamint hozzájárul az új idegi kapcsolatok és jelátviteli útvonalak kialakulásához. A BDNF magasabb szintje csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát, és hozzájárul az egészséges öregedéshez.
Ha szeretnénk beépíteni az étrendünkbe a kurkumát, az némi tervezést igényel, mert a fűszer csupán 3 százalék kurkumint tartalmaz. Önmagában rosszul szívódik fel, de a fekete borsban található piperinnel kombinálva akár hússzoros is lehet a hasznosulása. Jó megoldás rántottához, rizses ételekhez adni, salátákba keverni, de elterjedt a kurkumából készült tea is.
Sáfrány
A világ legdrágább fűszere nemcsak az ételeket varázsolja különlegessé, hanem befolyásolja a memória működésével kapcsolatos agyi folyamatokat is. Hatóanyagai – a szafranal, a krocin és a krocetin – segítenek kiegyensúlyozni a kulcsfontosságú ingerületátvivő anyagok, a szerotin, a dopamin és a glutamát szintjét, így hozzájárulnak az agy és a memória működéséhez szükséges neurokémiai környezet fenntartásához.

A sáfrányban található erős antioxidánsok további előnyöket nyújtanak az agy számára, semlegesítik a szabad gyököket az idegszövetben. A fűszer kognitív funkciókra gyakorolt pozitív hatását kísérletek is igazolták.
Egy 12 hetes kutatásban azok a 65 év fölöttiek, akik sáfránykivonatot kaptak, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, és gyorsabban dolgozták fel az információkat, mint azok, akik nem fogyasztottak a fűszerből.
A sáfrány fokozza az agyi véráramlást is, így több oxigén és tápanyag jut az idegsejtekhez, miközben segíti a salakanyagok elszállítását. Bár a sáfrány drága mulatság, már kevés is elegendő belőle: hagyományos felhasználási mód a tejbe áztatás, de remekül passzol a karfiolhoz, és feldobja a csirkés ételeket.
Fahéj
Ez a fűszer is sokkal többet tud annál, mint hogy kizárólag süteményekbe kerüljön. Az agy szempontjából a legfőbb hatása, hogy szabályozza az agy glükózanyagcseréjét. Ez azért fontos, mert idősebb korban az inzulinrezisztencia rontja az agysejtek energiafelvételét és működését, ami összefügg a memóriazavarral.

A fahéj emellett olyan erős polifenolokat tartalmaz, amelyek gátolják a tau fehérjék lerakódását – ezek zavarják az idegsejtek közötti kommunikációt, és összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kórral. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, ami további előnyt jelent az agy számára, segít tovább megőrizni a friss memóriát.
A fahéjat viszonylag egyszerű beépíteni az étrendbe, akár a reggeli kávéhoz is adhatunk belőle, de zabpehelybe, joghurtba is keverhetjük. Jól illik a sült édesburgonyához, feldobja a párolt gyümölcsöket. Érdemes frissen őrölve felhasználni, mert az előre megőrölt fajta gyorsan veszít a hatóerejéből.
Rozmaring
Évszázadok óta használják gyógynövényként, és a modern kutatások is megerősítették, hogy a rozmaring olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik a memóriát és a kognitív funkciókat. Egyik fő hatóanyaga a cineol, amely gátolja az acetilkolin, az idegrendszer egyik fő ingerületátvivő anyagának a lebomlását. A rozmaring e vegyület szinten tartásával segít megőrizni az emlékek létrehozásához és előhívásához szükséges idegi jelátvitelt.

A rozmaring aromás vegyületei további kognitív előnyöket biztosítanak: illatának belélegzése közvetlenül aktiválja a hippokampuszt, azt az agyterületet, ahol a hosszú távú emlékek rögzülnek. Emiatt a rozmaring szagolgatása szinte azonnal, órákon belül javulást okoz az emlékek felidézésben, amit több, 65 év fölöttiek körében végzett kutatás is igazolt. Fogyasztása hosszú távon is jó hatással van a kognitív funkciókra: egy másik kutatás szerint
a rozmaringot napi szinten fogyasztó idősek gyorsabban és pontosabban emlékeztek vissza információkra.
Antioxidáns vegyületei további védőhatást biztosítanak az agy számára, mert semlegesítik a szabad gyököket az idegszövetben, így megakadályozzák az oxidatív károsodást, amely hozzájárul a szellemi hanyatláshoz. Emellett serkentik egy olyan fehérje termelését, amely támogatja az információk feldolgozásban szerepet játszó neuronokat.
Az étkezésben számos lehetőségünk van arra, hogy rozmaringot használjunk. Remekül illik a sült burgonyához, grillezett húsokhoz, de levesekhez is adható. Az olívaolajban eltett friss rozmaring mindig bevehető egy friss salátához, a tea pedig népszerű módja a rozmaring fogyasztásának.
A demencia kockázatát további egyszerű módszerekkel is csökkentheted, íme 5 lehetőség.

Múzsák a csók után irodalmi est
Egy különleges estére számíthat, aki velünk tart, amely során életutak, művészet és anyaság fonódik össze a színpadon. Hernádi Judit és Tarján Zsófia őszintén mesélnek anya-lánya kapcsolatukról: hogyan élte meg a művésznő a gyermekvállalást, milyen érzés volt Zsófinak híres édesanya mellett felnőni.A könyvben szereplő nők történeteiről Bálint Lilla szerző mesél, míg Hernádi Judit egy-egy megrázó vagy felemelő könyvrészletet olvas fel.
hirdetés