5 őrült sportág, amiről tuti nem hallottál még

Esteitäkeppihevosella2020
Olvasási idő kb. 4 perc

Az emberi kreativitás határtalan, és ahogy a furcsa sportágakat kutattuk, az is kiderült, hogy a kezdeti bolondozásból akár világméretű kollektív őrület is kibontakozhat.

Az alábbi sportágak nemcsak őrültek hobbitevékenységei, hanem világbajnokságokat is életre hívó gyakorlatok. Némelyeket a hóbortos amatőrhangulat lengi körül, de vannak egészen szélsőségesen extrém példák is. Íme az 5 legfurcsább sportág, amit napjainkban is versenyszerűen űznek.

1. Kvadball (korábban kviddics)

A Harry Potter fiktív játéka által inspirált kviddics a könyv megjelenése óta létezik, de persze nem repülő seprűnyélen ülve játsszák, mint Roxfortban, és sajnos mágikus elemekkel sem büszkélkedhet. Ugyan az Egyesült Királysághoz kötődik ez a sport, az első meccset 2005-ben mégis az Egyesült Államokban, Vermontban játszották. Meglepően gyorsan terjedt a híre, amit igazol az is, hogy az első világbajnokságra mindössze két évvel később került sor. A UCLA volt az első egyetem, amely állandó kviddicspályát hozott létre az egyetemen, köszönhetően a Jóbarátok sztárja és az egyetem öregdiákja, Matthew Perry nagylelkű adományának.

A kvadball egy furcsa sportág, amit a Harry Potter-könyvek kviddics nevű játéka ihletett
A kvadball egy furcsa sportág, amit a Harry Potter-könyvek kviddics nevű játéka ihletettBen Holland

2. Sakkboksz

Nem is igen kell ezt magyarázni, a szabályok szerint van 11 menet, váltottan sakk és boksz. Sakk közben nem üthetnek, boksz közben nem sakkozhatnak. Mintha két meccs zajlana párhuzamosan időugrásokkal, azzal a különbséggel, hogy kiesni/nyerni a két sport szabályainak megfelelően kiütéssel vagy technikai KO-val, mattal, időtúllépéssel vagy legvégső esetben pontozással lehet.

Ez nem vicc! A Los Angelesben rendezett, legutóbbi komolyabb sakkboksztornára becslések szerint legalább hárommillióan voltak kíváncsiak
Ez nem vicc! A Los Angelesben rendezett, legutóbbi komolyabb sakkboksztornára becslések szerint legalább hárommillióan voltak kíváncsiak

A sakkbokszot Enki Bilal francia képregényrajzoló találta ki, és Iepe Rubingh holland művész adaptálta performanszművészetként. A sakkboksz később versenysporttá nőtte ki magát, világszerte számos sakkbokszoló versenyez egymással. A sportág különösen népszerű az Egyesült Királyságban, Németországban, Indiában, Olaszországban, Finnországban és Oroszországban.

3. Hobbilovaglás

A hobbilovaglás egy új hobbi, amely elsősorban a lányok és fiatal hölgyek körében népszerű. Finnországból származik ez a sportág, ahol népszerűsége az Oscar-díjra jelölt Selma Vilhunen által rendezett, 2017-es dokumentumfilmnek köszönhetően ugrásszerűen megnövekedett.

Bár lehet, hogy csak egy lányos hóbortnak tűnik, de a hobbilovaglás hivatalos sport. A lányok különböző szakágakban versenyeznek, például díjugratásban vagy díjlovaglásban, ahol a pontosságot, a saját stílust vagy az előadott figurákat értékelik. Finnországban minden évben megrendezik az országos bajnokságot, a legutóbbi május végi Helsinki Lovasfesztivál több mint 5000 embert számlált a kapcsolódó hobbilovasversenyeken.

Egy szemmel látható előnye biztosan van: olcsóbb, mint a lovaglás.

4. Kerékpárlabda

„Alapvetően nem új keletű sportág a kerékpárlabda, ám itthon sokan azt hiszik, hogy csupán pár éves sport” – mondta a Csupasportnak a 34 éves Toma Vilmos, aki már 18 éve űzi, és a magánéletben projektmenedzserként dolgozik. „1886-ban találták ki, 1927 óta rendeznek világbajnokságot, Magyarországon 1993 óta van a térképen. Speciális bicikliket használunk, ha előre tekerünk, előre, ha hátra, akkor hátrafelé haladunk, ha nem tekerünk, blokkoljuk a kereket. Úgynevezett fixi, fék nincs. Az egyik legnagyobb különbség a hagyományos bringához képest, hogy itt szarv alakú a kormány, így amikor lövünk, nem akad el a testünkben. Lövéskor közel száznyolcvan fokban tekerjük a kormányt, a labda az első kereket érinti.”

5. Extrém vasalás

A kedvencünk az extrém vasalás: a dolog lényege, hogy minél zordabb, kihaltabb, veszélyesebb helyen kapja elő az ember a vasalódeszkát. Egy őrült ötletnek indult, ma pedig már világbajnoksággal és irányító szervezettel rendelkező sportágról van szó. 

Extermeironingrivelin

Egy leicesteri angol, Phil Shaw 1997-ben helyi sziklamászással kezdte, majd külföldre is elvitte az extrém vasalást, bejárta az Egyesült Államokat, a Fidzsi-szigetek, Új-Zéland, Ausztrália és Dél-Afrika szigeteit. Túrája során találkozott egy németországi turistacsoporttal, és megalapították az Extreme Ironing International nevű szervezetet.

Ha mindez nem lenne elég, az extrém vasalás sportágból kivált egy szakadár csoport, akik az extrém porszívózást próbálják sportként elismertetni. Ennyi furcsa sportág után még az is lehet, hogy sikerül nekik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek