Milyen furcsa lények úszkálnak néha a szemünk előtt?

Szinte mindannyiunkkal megtörtént már, hogy furcsa alakzatokat láttunk magunk előtt úszkálni, miközben biztosan tudtuk, hogy a valóságban nincs ott semmi.

A nem látássérült emberek 76 százaléka tapasztal beúszó furcsa lényeket a látómezejében, főleg akkor, ha valami fényeset, például az eget, a havat vagy a fehér képernyőt bámulja. Ezek férgeknek vagy más furcsa élőlényeknek tűnnek, de amint megpróbálunk rájuk koncentrálni és alaposabban megnézni őket, egyszerűen eltűnnek. Szerencsére a legtöbb esetben ez a jelenség – orvosi nevén, latinul muscae volitantes  teljesen normálisnak számít. No de mégis, miért történik, és mit is látunk tulajdonképpen? Ehhez, ha csak vázlatosan is, de ismernünk kell szemünk felépítését. 

Látószervünk belsejében, amit üvegtestnek nevezünk, kollagénrostok ölelésében átlátszó, folyadékhoz hasonló, de kocsonyás állagú anyag található. Fő feladata a szem érzékenyebb részeinek védelme, illetve magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a szabad gyökök semlegesítése. Legnagyobb része víz, de találhatók benne különböző fehérjecsomók, szövetdarabkák, vörösvértestek és kollagénrostok is. Minél idősebbek vagyunk, annál gyakrabban úsznak be a látóterünkbe ezek képei, bár az agyunk megtanulja ezeket minél több alkalommal figyelmen kívül hagyni. 

Ha aggódunk, hogy furcsa lények úszkálnak a szemünk előtt, az orvosi vizsgálat megnyugvást adhat.
Ha aggódunk, hogy furcsa lények úszkálnak a szemünk előtt, az orvosi vizsgálat megnyugvást adhat.Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Furcsa lények a szemünk előtt

Látásunk úgy működik, hogy a fény a szemlencsén keresztül jut be a szembe, és ott aktiválja a retina bizonyos sejtjeit. Ám a lebegő anyagok az üvegtest körül mozogva árnyékot vetnek a retinára, létrehozva a sajátos képeket, amelyeken annyian elcsodálkozunk. Michael Mauser szakértő azt is elmagyarázza, miért látnak sokan lebegő, úszó tárgyakat a szemük előtt. Ez a furcsaság a retina hajszálereiben lévő fehérvérsejteknek köszönhető. Ezek az immunsejtek elég nagyok ahhoz, hogy lelassítsák a vörösvértesteket, amelyek felhalmozódnak mögöttük, egyfajta féregformát felvéve. Ha kék, fényes területre, például az égre nézünk, ténylegesen láthatjuk, hogy mozognak, mivel a plazma vagy a fehérvérsejtek nem nyelik el úgy a kék fényt, mint a vörösvérsejtek.  

A lényeg az, hogy az úszkáló lények valójában nem élnek, nem önszántukból mozognak, és nem jelentik azt, hogy valami olyan költözött a szemünkbe, aminek nem lenne ott keresnivalója.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Akár látunk furcsa alakzatokat lebegni, akár nem, évente legalább egyszer érdemes megnézetni  szemünket szakemberrel. A vizsgálat során nemcsak a látás élességét tesztelik, esetleg javítják, de a szem részeinek és ereinek állapotát is megfigyelik. Így még időben kiderülhetnek olyan problémák, amelyek súlyosbodását hamar ki tudjuk küszöbölni. A furcsa úszkáló jelenségek még nem igényelnek külön látásvizsgálatot, még az időnként bevillanó éles fényjelenségek sem  főleg akkor nem, ha hirtelen szemmozgások után tapasztaljuk őket. Ám ha ez a furcsaság egyre gyakrabban jelentkezik, és látásunk is homályosabb, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert a gyakori fényvillanás és látásromlás az ideghártya sérülésének, leválásának jele lehet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra