Elsőre nem csoda, hogy fogalmunk sem volt arról, mi fán terem ez a furcsa élelmiszer, főleg, hogy a tofu elnevezésből sem következtethettük semmi jóra. De aztán felbukkant egy frappáns magyar névváltozat, ami egyúttal már definiálja is ezt a radírra emlékeztető alapanyagot: szójababsajt!
Így készül a tofu
Vagyis: végy egy adag szójababot. Áztasd vízbe, s várj, amíg meg nem puhul. Amikor kellően omlósra ázott, zúzd össze a szójababszemeket. Ezután szűrd le, hogy megkapd az így keletkező szójatejet. Ha idáig eljutottál, végy egy kevés magnézium-kloridot, és készíts aludttejet a korábban leszűrt szójatejből. A folyamat közben kicsapódik majd a fehérje, amit onnantól már csak „formába kell önteni”, megfelelő alakúra és tömörségűre sűríteni. Ezzel már kész is van a tofu, másik nevén a szójababsajt vagy a szójatúró.

Maga a fehérje ez az élelmiszer
A tofu tápértéke kiemelkedően magas, miközben mind zsír-, mind pedig szénhidráttartalma elenyészően alacsony,
közben pedig megtalálható benne az összes, szervezetünknek szükséges aminosav.
Ezért tartjuk furcsának
Amikor a szója még az újdonság erejével hatott mifelénk, úgy 2000-4000 évvel lemaradva a Távol-Kelet mögött, szinte csodaszerként üdvözölték, a reformkonyha egyik tartóoszlopává emelték. Aztán átcsaptunk a kétkedés időszakába, amely során sokak kérdőjelezték meg a szója pozitív élettani hatásait.
Pedig 100 gramm tofu mindössze 4 gramm szénhidrátot, 9 gramm zsírt, ellenben majdnem 16 gramm kalóriát tartalmaz 147 kcal kalóriaértékkel.
Ettől függetlenül, a javallat szerint a napi 300 grammnyi adagot nem érdemes túllépni szójababsajtból.

Sokféle ételhez jól passzol
A tofuból, annak ellenére, hogy önmagában íztelen akár sós étel, de ugyanúgy édesség is készíthető. Kapható füstölt, és marinált formában is és számtalan lehetőségét kínálja az elkészítési módoknak. Közben pedig valahol út közben az íz is megérkezik majd hozzá.
Ami tényleg igazán jó ebben az élelmiszerben
A tofu képes csökkenteni a rossz koleszterin szintjét. Ezt számos vizsgálat igazolta, ahogyan azt is, hogy a hüvelyesekben, így a szójababban is megtalálhatók bizonyos vegyületek, melyeknek bizonyítottan jótékony hatásuk van a szívműködésre. Ezek az izoflavonok pédául a szívroham megelőzéséhez is hatékonyan járulnak hozzá, s ezt már a Harvard Health Publishing (HHP) a Harvard Medical School (HMS) egészségügyi információs részlege, a Harvard Egyetem diplomás orvosi iskolája is megerősítette 2023-ban. A tofut legalább heti rendszerességgel fogyasztók között 18 százalékkal csökken a keringési betegségek kialakulásának kockázata.
De az egyik legmeggyőzőbb érv a szója mellett, főleg női fogyasztók körében az lehet, hogy
az emlőrákot túlélő nők körében a rendszeres szójabevitel csökkentette a daganat kiújulásának esélyét.
Ezt egy 5000 fős minta bevonásával végzett vizsgálat is igazolta. Ugyanakkor a férfiak számára is tartogat jó hírt a tofu: úgy tűnik, a prosztatarák kifejlődésének kockázatát is képes csökkenteni.
Jóból is megárt a sok
A tofu a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is mérsékli és többen kampányolnak a kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásai mellett is, ám ezen a téren, valamint a memória, és az Alzheimer-kór kialakulása kapcsán is sok olyan adatot találni, amelyek a mértékletes tofufogyasztást javasolják.
Ha érdekel az is, hogy mi történik a testeddel, ha soha többé nem fogyasztod a magyarok kedvenc húsfajtáját, olvasd el az erről szóló cikkünket!