Álmatlansághoz és pánikrohamhoz is vezethetnek a fantomhangok

GettyImages-1319050743

A fülzúgás, fülcsengés sokszor nemcsak egyensúlyi problémát, hanem alvási panaszokat is okozhat. Időskorban gyakoribb, de életkortól függetlenül is sokszor megjelenik.

A leggyakrabban fülsérülés vagy hangos zaj lehet az oka annak, ha valakinek zúg a füle. Mindemellett a kellemetlen tünetet okozhatják bizonyos gyógyszerek vagy akár pajzsmirigybetegség is. Sokszor nehéz azonosítani, mi okozza a problémát.

A fantomzúgás szorongást, alvászavart is okozhat

A fülzúgás vagy más néven fülcsengés jelentkezhet önmagában is, minden egyéb kísérő betegség nélkül. Ilyenkor sem szabad elsiklani felette, ugyanis számos olyan egészségügyi állapot tünete lehet még, melyek problémát okozhatnak.

A fülzúgás életkortól függetlenül jelentkezhet, de gyakrabban előfordul idősebb korban
A fülzúgás életkortól függetlenül jelentkezhet, de gyakrabban előfordul idősebb korbanScience Photo Library / Getty Images Hungary

Ha valakinek zúg a füle, előfordulhat, hogy nemcsak csengetést hall, hanem zümmögő, ordítozó, kattanó, fütyülő vagy sziszegő hangok is megszólalnak a fülében mindenféle külső forrás nélkül.

Emiatt nevezik fantomhangnak is a fülzúgást, ami nemcsak frusztráló lehet, hanem igen gyakran zavarhatja is a körülöttünk lévő, kívülről érkező többi hangot.

Ezenkívül a fülzúgás súlyosbíthatja a szorongást és a stresszt, ami miatt még rosszabbul érezhetjük magunkat. Nem ritka, hogy amikor a fülzúgás alvászavarhoz, álmatlansághoz vezet, az arra hajlamosaknál kialakulhat akár pánikroham is.

A fülzúgás életkortól függetlenül jelentkezhet, de gyakrabban előfordul idősebb korban, és akár az egyik vagy mindkét fülben megjelenhet. 

A fülzúgás típusai és okai

Bármilyen hihetetlen, a fülzúgás lehet objektív vagy szubjektív. Az objektív fülzúgás igen ritka jelenség, ez az, amikor mások is hallják azokat a zajokat, melyeket mi hallunk a fülünkben. Valójában az objektív zajoknak a fülben különböző okai lehetnek, például érbetegségek, érösszehúzódások, rák, izomgörcsök vagy magas vérnyomás.

A fülzúgás gyakori tünet azoknál, akik hangos gépekkel dolgoznak
A fülzúgás gyakori tünet azoknál, akik hangos gépekkel dolgoznakfotokraftwerk / Getty Images Hungary

A szubjektív fülzúgás már sokkal gyakoribb, és ez az a fülcsengés, amikor csak mi halljuk a fülünkben keletkező csengő, üvöltő vagy egyéb hangokat. A fejben megszülető hangok egyik megjelenési formája a pulzáló szubjektív fülzúgás, melynek ritmusa megegyezhet a szívveréssel. Ennek oka a fülben és az a körül elhelyezkedő erek kóros elváltozása lehet. 

A fülzúgás gyakori oka még a belső fül károsodása. A középfülben vagy a dobhártyában lévő apró csontok károsodása szintén zavarhatja a megfelelő hangvezetést. A fülben vagy a hallóidegben lévő daganatok is okozhatnak fülzúgást. Vannak olyanok is, akiknél a nagyon erős hangok vagy zajok váltanak ki fülzúgást. Gyakori ez azoknál, akik légkalapáccsal, láncfűrésszel vagy egyéb más nagy zajt kibocsátó eszközzel dolgoznak. 

De a nagyon hangos zene hallgatása is okozhat fülzúgást, különösen akkor, ha fejhallgatón vagy fülhallgatón keresztül szól, vagy ha egy koncertet hallgatunk.

Ezek a betegségek okozhatnak fülzúgást

A fülzúgás egészségi állapotunk következménye is lehet. Ilyen lehet például egy fülfertőzés, a fülben felgyülemlett túl sok fülzsír, ami akár még a hallásunkat is megváltoztatja. Fülcsengéshez vezethet a korral összefüggő halláskárosodás, a középfülben fellépő izomgörcs, a Ménière-kór, vagyis a belső fül betegsége, ami befolyásolja a hallást és az egyensúlyérzéket. A fülzúgás összefüggésbe hozható továbbá a pajzsmirigybetegséggel, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, a fej- és nyaksérüléssel, valamint az állkapocsízület rendellenességével, amely krónikus fej- és állkapocsfájdalmat okoz. 

Fogászati és állkapocsproblémák is okozhatnak fülzúgást
Fogászati és állkapocsproblémák is okozhatnak fülzúgástSimpleImages / Getty Images Hungary

A betegségek mellett különböző gyógyszerek is okozhatnak fülzúgást. Halláskárosodáshoz vezethet a nagyon nagy dózisban beszedett aszpirin, a vízhajtók, a maláriaellenes szerek, bizonyos antibiotikumok vagy a daganatos megbetegedések alkalmával szedett gyógyszerek. 

A betegségek és a gyógyszerek mellett a fülzúgás kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás és a stresszes életmód is.

A fülzúgás csökkentése 

A fülzúgás csökkentése érdekében kérhetjük orvos segítségét is, hiszen sok esetben, ha orvosolják az alapbetegséget, megszűnik a fülcsengés is. De a felesleges fülzsír eltávolításával akár az érrendszeri problémák is megoldódhatnak.

A probléma kezelésére létezik hangalapú terápia is, amikor zajszűrő gépek pihentető hangok segítségével tompítják a csengést, zümmögést vagy üvöltést. 

stressz csökkentése is segíthet a fülzúgás kezelésében. A stressz önmagában nem okoz fülzúgást, de ronthatja az állapotot. Nem mellesleg a hangos zajok elkerülése is jó hatással van a fülcsengés megszüntetésére és a fülzúgás súlyosságának mérséklésére.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra