Egy nap többször is iszol ebből az italból? Nagy baj lehet belőle, ha így folytatod

GettyImages-1314630121

Gyakran sóvárogsz üdítő után? Hiányérzeted van, ha nem kíséred le az étkezéseket egy finom bubis itallal? Mindennap iszol szénsavas üdítőt, néha naponta többször is? Ha mindenre igen a válasz, lehetséges, hogy üdítőfüggő vagy.

Gyerekként teljesen természetes volt, hogy ittuk a kólát és a sárgakólát (narancsos üdítő), teát, limonádét – akár csapvíz helyett is, ha a vizet kicsit túlklórozták. Fiatal felnőttként tértem csak át a sima vízre. A mai napig látom, hogy hétvégi bevásárlások során az emberek telepakolják a kocsikat cukros, szénsavas üdítőkkel. Ez persze még nem jelent függőséget, de abban minden szakértő egyetért, hogy nem egészséges a túlzott fogyasztásuk. Mi az a határ, amikor elkezdhetünk aggódni?

A koffein és cukor is okozhat függőséget

Az üdítőfüggőség jelei és tünetei nagyon hasonlók az alkohol- vagy drogfüggőséghez, nagyon komoly egészségügyi következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel vagy nem veszünk tudomást a problémáról. Marney White klinikai szakpszichológus – aki táplálkozási zavarokra és súlyproblémákra specializálódott – arra figyelmeztet, hogy az egyes üdítőkben található koffein hatására koffeinfüggőség, magas cukortartalmuk miatt pedig cukorfüggőség alakulhat ki.

Az üditőital-fogyasztási szokásaink összefügghetnek az étkezési szokásainkkal
Az üditőital-fogyasztási szokásaink összefügghetnek az étkezési szokásainkkalZiga Plahutar / Getty Images Hungary

Az üdítőital-függőség jelei:

  • Állandó sóvárgás az üdítő után, amelynek nehéz ellenállni.
  • Nem tudunk betelni vele, ezért nagyobb mennyiséget fogyaszthatunk az üdítőből, mint ahogy eredetileg terveztük.
  • Tolerancia alakulhat ki, ezért úgy érezhetjük, hogy egyre többet kell fogyasztani az édes italból a kívánt hatás eléréséhez.
  • Elvonási tüneteket is tapasztalhatunk, ha nem tudjuk kielégíteni az üdítő utáni vágyat: például ingerlékenyebbé válhatunk, és koncentrálási nehézségekkel küzdhetünk, de megjelenhetnek a fizikai tünetek is fejfájás és remegés formájában.

„Mint minden függőségnél, az okok a szer használatával kezdődnek, és a fizikai vagy pszichológiai igény kialakulásával folytatódnak, amelyek arra ösztönöznek, hogy egyre többet fogyasszunk belőle” – mondja dr. White.

Íme néhány lehetséges oka az üdítőital-függőségnek:

  • Függőséget okozó összetevők: számos üdítőfajta függőséget okozó összetevőket tartalmaz, mint például a koffein és a cukor. Az alkoholhoz és a drogokhoz hasonlóan a koffein is beindítja a jó közérzet hormonjának, a dopaminnak a felszabadulását az agyban, amitől aztán vágyni kezdünk az utánpótlásra. 
  • Életmóddal kapcsolatos szokások: Az üdítőt bizonyos ételek (például gyorsételek) fogyasztásához köthetjük, ezért az étkezés hiányosnak tűnhet nélküle.
  • Személyes preferenciák: Egyszerűen szeretjük a szénsavas italok kellemes csípős-édes ízét, és szokássá válik, hogy ezeket választjuk a víz vagy más egészségesebb alternatívák helyett, ha megszomjazunk.
Nem is olyan könnyű az egészséges alternatívát választani, ha már kialakult az üdítőital-függőség
Nem is olyan könnyű az egészséges alternatívát választani, ha már kialakult az üdítőital-függőségJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Így hat a szervezetre az üdítőfüggőség

Az üdítőital-függőség rendkívül káros; a szénsavasital-fogyasztást számos súlyos megbetegedéssel hozták összefüggésbe.

A cukorbetegségtől és étkezési zavaroktól kezdve a szív- és érrendszerei megbetegedéseken át, egészen az elhízásig sokfajta betegség okozója lehet.

Egy 2013-as tanulmányban az áll, hogy azok, akik rendszeresen isznak üdítőt, nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá, mint azok, akik csak ritkán fogyasztanak belőle. Egy 2012-es tanulmány összefüggést talált a nagyobb mennyiségű üdítőfogyasztás és a stroke kockázata között, míg egy másik 2013-as tanulmány megjegyzi, hogy az üdítőfogyasztásnak köze lehet a vesekőképződéshez.

Így csökkentheted az üdítőadagokat

Ha úgy gondolod, hogy túl sok szénsavas üdítőt fogyasztasz, vagy egyenesen szódafüggőségre gyanakszol, íme néhány tipp, amelyek segíthetnek csökkenteni az üdítőbevitelt:

  • Szakértők azt ajánlják, hogy inkább fokozatosan csökkentsük az üdítőadagot, mintsem hogy radikálisan megvonjuk magunktól. Tűzzünk ki heti célokat, mint például napi két üdítőital ezen a héten; napi egy kóla a következő héten; a következő héten már csak napi fél pohár tonik, és így tovább.
  • Próbáljunk ki egészségesebb alternatívákat: a szénsavas üdítőitalokat váltsuk ki valamilyen egészségesebb folyadékokkal, keressünk olyan cukrozatlan változatot, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy cukorpótlókat. Ideális választás lehet a friss gyümölccsel ízesített szénsavmentes vagy szénsavas víz.
  • Igyunk minél több vizet! Amikor elkap minket a szénsavas ital utáni vágy, válasszuk helyette a sima vizet. A víz segíthet a szomjúság oltásában, miközben felfrissít, így ráébredhetünk, hogy valójában nincs is nagy szükségünk az üdítőitalokra.

Elképzelhető, hogy hiába igyekszünk lecsökkenteni a szénsavas italok mennyiségét, mégsem járunk sikerrel, mert erősebb a függőség. Ha felismertük a problémát, nem kell egyedül megbirkózni vele; keressünk fel bátran egy mentálhigiénés szakembert, aki segít leküzdeni a cukros ital utáni ellenállhatatlan vágyat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra