Így süss és főzz tojás nélkül – tippek, praktikák

A tojás csordultig van rendkívül értékes tápanyagokkal, ugyanakkor sok esetben sajnos csökkentenünk kell a fogyasztását – vagy akár teljesen le is kell mondanunk róla –, ami nem is olyan egyszerű. De semmi pánik! Megmutatjuk, milyen tojáshelyettesítő anyagokat és trükköket használhatsz sütéshez-főzéshez.

A tojás, amellett, hogy igazi vitaminbomba (A-, D-, E-, B2-vitamin, biotin, kolin, folsav, pantoténsav, foszfor, vas, cink, jód, szelén, niacin van benne), az egyik legértékesebb fehérjeforrás is, hiszen majdnem az összes anyagot tartalmazza, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges, ráadásul mindezt teljesen hasznosuló formában. 

Ezt a jótékony tulajdonságát már nagyon hamar felismerték, így nem csoda, hogy a hagyományos táplálkozás elengedhetetlen részévé vált. A tojást nemcsak önálló ételként fogyasztjuk, hanem előszeretettel alkalmazzuk főzéskor is általában az ételek ízesebbé tételére, dúsítására vagy kötőanyagként – illetve szinte nincs is olyan sütemény, amelynek a tojás ne lenne fontos alkotórésze. Éppen ezért amennyiben valamilyen oknál fogva – növényi táplálkozás, epeproblémák, koleszterincsökkentő étrend, allergia stb.  le kell mondanunk a tojásról, bizony nehéz helyzetben találjuk magunkat. 

Tojáshelyettesítők sütéshez

A süteményekben a tojás általában kötőanyag, ezért egyszerűen csak meg kell találnunk azokat az anyagokat, amelyek úgy viselkednek, mint a tojás, azaz összefogják a süteményünk alkotórészeit. 

Chiatojás

A chiamag folyadékkal összekeveredve egy idő után (5-10 perc) megduzzad, és ragacsos, kocsonyás állagú masszává alakul. Ezt a tulajdonságát tudjuk felhasználni a sütemények készítésekor. Egyszerűen csak annyit kell tenned, hogy kb. 1 evőkanálnyi chiamagot kétszeres mennyiségű vízzel felöntesz és állni hagysz. Kis idő múlva mehet is a süteménybe! Ez nemcsak összefogja a sütit, de növeli a rosttartalmát is, és ennek rendkívül sok egészségvédő hatása van. 

Így néz ki a chiatojás
Így néz ki a chiatojásFascinadora / Getty Images Hungary

Almaszósz, banánpép

Amennyiben a süteményed állaga megengedi, az almaszósz vagy a pépesített, túlérett banán is szuperül kiválthatja a tojást. Sőt, mivel ezek az anyagok rendkívül ízesek és édesek, kevesebb egyéb édesítőt kell használnod, ráadásul a rostbeviteledet is növeled.

Zabpehely

A chiamaghoz hasonlóan, folyadék jelenlétében a zabpehely is megduzzad és ragacsossá válik, ezért ha szeretnéd elkerülni, hogy kis fekete pöttyöcskék legyenek a süteményedben (a chiamagtól), használd sütéskor a zabpelyhet! További előnyös tulajdonsága, hogy nem szükséges előkészíteni, elég, ha egyszerűen csak ráhintesz 1-2 evőkanálnyit a készülő süteménymasszádra, majd az egészet jól elkevered. 

Tojáshelyettesítő tojásétel kiváltására

Sajnos tojásmentes tükörtojást még nem tudunk készíteni, de a „rántottáról” nem kell lemondanod akkor sem, ha ezentúl nem fogyasztasz tojást. A tojásrántotta állagát tofuval tudjuk elérni, az ízéhez fekete sót, a színéhez kurkumát használunk, és kész is! 

Tisztára mint az igazi rántotta, ugye?
Tisztára mint az igazi rántotta, ugye?Rocky89 / Getty Images Hungary

A tofut használat előtt érdemes áttörölgetni, leitatni róla a nedvességet, hogy megkapjuk a tojásrántotta kissé szárazabb tulajdonságát, majd egyszerűen csak kézzel belemorzsoljuk a serpenyőbe és pici olajon megpirítjuk. 

A fekete só kéntartalma miatt ad egy enyhe fűszeres, füstös ízt az ételeknek, az aromája nagyon hasonlít a tojás ízéhez, úgyhogy nagyon jól tudjuk hasznosítani a tojás ízének kiváltására. Bioboltokban szerezheted be. A fekete só mellett – az eddig tojásrántottához használt – fűszereidet nyugodtan használhatod, sőt érdemes intenzívebben fűszerezni a tofu natúr jellege miatt.

Hamis tojásételünk színét pedig egy apró csipet kurkumával érhetjük el, mely aranyló sárga színt ad a rántottánknak, ráadásul használatával a kurkuma jótékony hatásait is a javunkra fordíthatjuk.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra