Nem csak a tovább tartó gyönyörért érdemes kipróbálni a fordított Kegel-gyakorlatokat

GettyImages-1185439953
wv

Több oka van annak, miért érdemes elkezdened a fordított Kegelt.

Ha hallottál már arról, mennyire fontos a medencefenék erősítése, akkor a Kegel-gyakorlatok fontosságát nem is kell ragozni. Arnold Kegel a múlt század közepén elsők között publikált az úgynevezett pubococcygeus (PC) női izomcsoportról, és annak szerepéről. Gyakorlataival megelőzhető a vizeletinkontinencia és a női kismedencei szervek előreesése, a prolapszus is.

A PC többek között a hüvely és húgycső körüli izomcsoportért, valamint méh és gát környéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért felel, és ezek gyengülése kihat a vizelésre, a szexuális életre, és szülési nehézségeket is okoz. Az egyszerű gyakorlatok számos egészségügyi előnnyel járnak – még a férfiak számára is!

Miben különbözik a fordított Kegel a már megszokott Kegel-gyakorlatoktól?

Nem kell ezt túlmagyarázni, ahogy a nevük is sugallja, a fordított Kegel egyszerűen a normál Kegel-gyakorlat ellentéte. A normál Kegel nagyon fontos, de a fordított gyakorlatok által az ellenkező irányú mozgással teljesebb edzést biztosíthatsz a medencefenék izmainak – írja a Flo.

A normál Kegel során megfeszített medencefenék-izmokat a fordított Kegel-sorozat ugyanazt az izomcsoportot nyújtja és lazítja meg. A normál Kegelt és a fordított Kegelt kombinálva rövidebb idő alatt jobb eredményeket érhetsz el, mint ha csak önmagában a normál Kegelt végeznéd.

 A fordított Kegel-gyakorlatok előnyei nőknek és férfiaknak

a. Hosszabb ideig tartó gyönyör az ágyban

A fordított Kegel-gyakorlatok pozitív hatással lehetnek a szexuális életére. A nők esetében a fordított Kegelek erőteljesebb orgazmushoz és nagyobb nemi vágyhoz vezethetnek. Valamint valószínűbbé teszik a hüvelyi orgazmust. De nem csak nekik. A férfiak számára a fordított Kegel növelheti a péniszizmok feletti kontrollt. Több szexuális erőt és nagyobb állóképességet is biztosíthat. Hasznos lehet a merevedési zavarban vagy korai magömlésben szenvedő férfiak számára. Gyakorlatban úgy szokták elképzelni, hogy amikor azt érzed, közel vagy a csúcshoz, akkor egy picit megállsz és kitolsz, persze, csak finoman. Ezzel késlelteted az orgazmust.

b. Véget vet a fájdalmas szexnek

A fordított Kegel nagyon hasznos lehet a fájdalmas szexben szenvedő nők számára, mivel könnyebben ellazíthatják a medencefenék-izmaikat, mégpedig tudatosan. Ez a gyakorlat megkönnyíti, hogy kiélvezd a kellemes szexuális életet és a szexből származó összes egészségügyi előnyt!

c. Megkönnyíti a szülést

Ez a gyakorlat hasznos lehet a terhes nők számára, mivel segíthet megtanulni ellazítani a medencefenék izmainak feszültségét. Ez a tudás jól jöhet a szülés során. Még ha nem is vársz babát, a fordított Kegellel nagyobb kontrollt szerezhetsz a medencefenék felett.

d. Nemtől függetlenül erősíti a kismedencét

A fordított Kegel erősítheti a medencefenék izmait, nemtől függetlenül. Az erős medencefenék segíthet megelőzni vagy kezelni a vizelet- vagy székletinkontinenciát és a székrekedést. Segíthet megelőzni a kismedencei szervek (például a hüvely vagy a méh) prolapszusát is, ami a terhesség után gyakoribb. A fordított Kegel segíthet a medencei feszültségek, a hát alsó része erősségének, a csípő stabilitásának és az izomegyensúly-hiánynak az enyhítésében is.

Hogyan kell fordított Kegelt végezni?

Először is, azonosítsd be pontosan, mely izmokat kell megdolgoztatod. A medencefenék-izmaid azok, amelyek a hólyag és a belek kiürülését szabályozzák. Jó módszer ezek azonosítására, ha vizelés közben megállítod a vizelet áramlását. Azok az izmok, amelyek az áramlás megállítására összehúzódnak, azok, amelyeket edzeni kell. Mivel a fordított Kegellel ezeket az izmokat ellazítod, mindig jó ötlet, ha előtte kimész a mosdóba. Ezen izmok ellazítása teli hólyaggal vagy széklettel kellemetlen balesethez vezethet!

A gyakorlatokat ülve, hanyatt fekve vagy állva is végezheted. Győződj meg róla, hogy kényelmes helyzetben vagy, majd kövesd az alábbi lépéseket:

Kezdj egy szabályos Kegel-gyakorlattal.

  1. Lélegezz mélyen be, és azonosítsd a medencefenék izmait.
  2. Engedd el a Kegelt, és koncentrálj arra, hogy a medenceizmaidat minél jobban megfeszítsd. Az izmoknak megnyúltnak kell lenniük – ez egy fordított Kegel-gyakorlat lényege.
  3. Érezned kell, hogy a szeméremcsontod és a farokcsontod szétnyílik.
  4. A végbélnyílás és a hüvelyed lefelé fog mozogni, ha helyesen végzed a fordított Kegelt.
  5. Tartsd a fordított Kegelt öt másodpercig, majd engedd el újabb öt másodpercre.
  6. Ha már beazonosítottad a mozdulatot, amit el kell végezni, hagyd ki a gyakorlat elején a szabályos Kegelt.
  7. Győződj meg róla, hogy mélyeket lélegzel, miközben a fordított Kegelt végzed.
  8. Próbálj meg három sorozatot végezni három fordított Kegellel.
  9. Ne terheld túl az izmaidat. Ha fájdalmat érzel, hagyd abba a gyakorlatokat, engedd pihenni a testedet, és adott esetben ne habozz orvoshoz fordulni.
Kegel – férfiaknak
Kegel – férfiaknakSergei Kotelnikov / Getty Images Hungary

Milyen gyakran kell fordított Kegel-gyakorlatokat végezni?

Mint minden más típusú gyakorlatnál, ennek az intenzitását és gyakoriságát is fokozatosan kell növelni. Ellenkező esetben az izmaid elfáradhatnak, fájdalmassá vagy merevvé válhatnak. 

Kezdetben napi három sorozat fordított Kegelt végezhetsz. Amint a medencefenék-izmaid erősebbek lesznek, és jobban érzed magad a gyakorlatok közben, több ismétlést adhatsz hozzá, vagy hosszabb ideig tarthatod az egyes fordított Kegeleket.

Mikor várhatsz eredményeket a Kegel-gyakorlatoktól?

Ha következetes vagy, és mindennap végzed a fordított Kegelt, néhány hét múlva már láthatsz eredményeket. A teljes eredmény valószínűleg csak néhány hónap múlva lesz látható. A medencefenék ereje gyorsabban javul, ha más medencefenék-gyakorlatokat is végzel, például ha a Kegel-súlyokat beépíted a gyakorlataidba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra