Ennyi folyadékot kéne innod valójában, amikor beteg vagy

GettyImages-159325280

Biztos te is hallottad már, hogy betegen fontos eleget inni, az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott folyadékbevitel káros lehet.

A figyelmeztetés a londoni Kings College Kórház orvosaitól származik, akik annak kapcsán kongatták meg a vészharangot, hogy egy 59 éves beteg túl komolyan vette a tanácsot, hogy vírusos megbetegedések és fertőzések esetén sok folyadékot kell inni. Az lett a vége, hogy kis híján végzetes vízmérgezést szenvedett.

Vízből is megárt a sok

Amikor az orvosok elkezdték gyanítani, mi lehet a gond, a nő végül elárulta, hogy húgyúti fertőzése van, amit úgy akart kezeli, hogy jó néhány liter vizet döntött le. Korábbi ugyanis azt javasolták neki, hogy sok folyadékot igyon, mert az segít „kiüríteni” szervezetéből a betegséget.

Az igazság ezzel szemben az, hogy nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre, ami alátámasztaná, hogy a vízivás valóban hatásos eszköz lenne a fertőző betegségek ellen. Erre a megállapításra jutott egy nagyszabású orvosi áttekintés is.

Betegen több vizet kell inni, de azért nem akármennyit
Betegen több vizet kell inni, de azért nem akármennyiteternalcreative / Getty Images Hungary

A nőnek nagy szerencséje volt, mert miután az orvosok korlátozták folyadékbevitelét, a következő 24 órában elkezdett javulni az állapota. Ha nem lépnek közbe, valószínűleg nem úszta volna meg ennyivel: az idült vízmérgezés hatására a vér nátriumkoncentrációja folyamatosan csökken, és ha 125 mmol/l alá esik, hyponatraemia lép fel, amely

az esetek 30 százalékában végzetes következményekkel jár.

Ez az állapot jellemzően a maratonistákat fenyegeti, akik a több órán keresztül tartó fizikai megterhelés közben folyamatosan izzadnak, és nagyobb mennyiségű vizet isznak. Normál körülmények között azonban ritkán következik be – főleg normál veseműködés mellett.

Betegen fontos a folyadékbevitel

Még ha nincs is varázslatos gyógyító ereje, és nem tudja kimosni a szervezetből a betegséget, a folyadékbevitel kiemelten fontos, amikor gyengélkedsz, hiszen ilyenkor az átlagosnál több folyadékot veszíthetsz – például hányás, hasmenés vagy a láz következtében fellépő izzadás miatt. Ezenfelül felgyorsulhat az anyagcsere, illetve megnövekedhet a szervezet aktivitása, ezért a folyadékegyensúly fenntartása extra hidratációt igényelhet.

A folyadékbevitelre a tea is jó megoldás
A folyadékbevitelre a tea is jó megoldásGuido Mieth / Getty Images Hungary

Az elégtelen folyadékbevitel csökkentheti a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét is, ráadásul betegen nem könnyű észrevenni a kiszáradás tüneteit – mint amilyen a fejfájás, a fáradtság, a csökkent vizeletürítés vagy a száraz ajkak –, amitől gyakran tovább romlik a helyzet.

Előfordulhat, hogy nem tudunk annyit enni vagy inni, mint máskor.

Mennyi az annyi?

Hogy pontosan mennyi folyadékot kell inni, arról eltérnek a vélemények. A legtöbb ajánlásban napi 8 pohár víz szerepel – bár vannak, akik szerint ez is felesleges. Mindenesetre, ha beteg vagy, és olyan tüneteid jelentkeznek, amelyek kiszáradáshoz vezethetnek, a megszokott mennyiséget érdemes lehet valamelyest megnövelned. A vízmérgezés elég ritka, ezért amíg észszerű határok között maradsz, és nem iszol annyit, mint egy ló, nem lesz tőle bajod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra