Drasztikus fogyásuk után sokan leírták őket, de ők rácáfolnak a kritizálókra

118091 1087bc
wv

Az elmúlt években sok híresség döntött úgy, hogy az egészsége miatt le akar fogyni, és furcsa módon ezzel rajongókat is veszítettek. Sőt, mindez a karrierjükre is negatívan hatott. A miértről a szakértőt kérdeztük.

Egyénenként változó, miért kezd valaki fogyókúrázni, nincs ez másképp a hírességek esetében sem. Az évek során színészek, énekesek különböző okokból váltottak életmódot: a krónikus betegségek kezelésétől kezdve a mentális közérzet javításán át egészen egyszerűen csak azért, mert állandóan a nyilvánosság előtt állnak. Rebel Wilsontól Jonah Hillig rengeteg sztár nyílt meg ezzel kapcsolatban, néhányan közülük az étrendjük változtattak, mások az edzések intenzitását fokozták, voltak, akik az orvosukhoz fordultak segítségért, és a gyomorszűkítő műtétet választották. Bárhogyan is, az eredményeik egy dolgot bizonyítanak: a következetesség és az elkötelezettség kifizetődő. 

Nem mindenki értékeli a változást

A nemrégiben adásba került Oprah Winfrey-interjú szintén ezzel foglalkozott, a műsorban Adele órákon át mesélt az életéről, és meglepően nyíltan részletezte a válását és a látványos, 45 kilós fogyását, megerősítve, amit a Vogue magazinnak is mondott. 

Adele a fogyásával kapcsolatban is sok mindenről mesélt
Adele a fogyásával kapcsolatban is sok mindenről meséltSajtóklub

„A testemet egész karrierem során tárgyiasították” – mondta Adele a Vogue 2021. novemberi számának címlapsztorijában. „Ez nem csak most van így. Megértem, hogy a mostani változás miért sokkoló. (…) Megértem azt is, hogy néhány nő megbántva érzi magát. A megjelenésemmel sok nőt képviseltem, de még mindig ugyanaz a személy vagyok. A legrosszabb része az egésznek az volt, hogy a legbrutálisabb megjegyzéseket más nőktől kaptam, akik a testemről beszéltek. Baromi csalódott voltam emiatt. Ez bántotta az érzéseimet.”

A CBS One Night Only című különkiadásában Adele még jobban megnyílt Oprah Winfrey-nek adott interjújában, és elmagyarázta, hogy az edzés elfojtotta „rémisztő szorongásos rohamait”, és segített a személyi edző a látványos fejlődésben.

Adele testalkata rengeteg beszédtémát adott a kezdetektől
Adele testalkata rengeteg beszédtémát adott a kezdetektőlDave M. Benett / Getty Images Hungary

„Régen is testpozitív voltam, és most is az vagyok” – mondta Adele. „De nem az én dolgom, hogy elfogadtassam másokkal saját magukat, vagy az, hogyan éreznek az emberek a testükkel kapcsolatban. Sajnálom, ha bárki is szörnyen érzi magát a fogyásom miatt, de ez nem az én dolgom. (…) Próbálom rendezni a saját életemet, nem fér bele, hogy mások problémájával is foglalkozzam.”

Nem Adele az egyetlen, aki bántó megjegyzéseket kapott a rajongóitól, sokan a csalódottságukat fejezték ki, de voltak, akik addig mentek, hogy számonkérjék, miért hazudott korábban, vagy hogy rossz példát mutat.

Rebel Wilson sok vígjátékban kapta a duci lány szerepét a fogyása előtt
Rebel Wilson sok vígjátékban kapta a duci lány szerepét a fogyása előttAxelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Rebel Wilson hasonló cipőben jár. Ő az egészséges életmód mellett tette le a voksát, és bár mai napig elcsábul néha, a 31 kilós fogyása önmagáért beszél, mégsem tapsol mindenki örömében. A színésznő a BBC Newsnak adott interjújában nemrég arról beszélt, milyen negatív reakciókat kapott, amikor 2020-ban belekezdett az életmódváltásba: közvetlen kollégái, munkatárai és rajongói is leírták, mondván lőttek a karrierjének, hiszen ő mindig is a „vicces kövér lány” volt a filmekben.

Rebel Wilson sok rajongója szerint felismerhetetlenre fogyott
Rebel Wilson sok rajongója szerint felismerhetetlenre fogyottDon Arnold / Getty Images Hungary

„Valójában sok visszautasítást kaptam a saját csapatomtól, itt, Hollywoodban, amikor azt mondtam: »Oké, belevágok ebbe az egészség évébe, úgy érzem, hogy tényleg fizikailag átalakulok, és megváltoztatom az életemet«” – magyarázta Wilson.

A Mike és Molly sorozat főszerepét a pluszkilóinak köszönhette Melissa McCarthy
A Mike és Molly sorozat főszerepét a pluszkilóinak köszönhette Melissa McCarthyCBS Photo Archive / Getty Images Hungary

Ugyanilyen rosszalló megjegyzéseket kapott Melissa McCarthy is, aki a Kém, a Mike és Molly és még számtalan film vicces, duci női karakterét alakította, az ő karrierjét is leírták.

Miközben számos visszajelzés érkezik, milyen inspirálóak más fogyni vágyóknak, nemcsak a kollégák, de a rajongók is zokon veszik, amikor egy kedvenc külsőleg – néha ezzel párhuzamosan lelkileg is – átalakul. Pszichológust kérdeztük, vajon mi váltja ki ezeket a heves indulatokat.

Melissa McCarthy fogyása sokakra ösztönzően hatott, de a kollégáinak nem tetszett a változás
Melissa McCarthy fogyása sokakra ösztönzően hatott, de a kollégáinak nem tetszett a változásNbc / Getty Images Hungary

„Fontos tudni, hogy amikor a testünk elfogadásáról beszélünk, akkor nem azt hangsúlyozzuk, hogy a kóros elhízás, az egészségtelen életmód rendben van. A testpozitív hozzáállás valójában azt jelenti, hogy szeretjük magunkat, és tiszteljük a testünket annyira, hogy nem tartjuk az »ellenségünknek«, egy börtönnek. Inkább tudatosítjuk magunkban, hogy a testünk és lelkünk együtt működik, kölcsönösen hatnak egymásra. Ha kibékülünk a testünkkel, könnyebb lesz rajta változtatni, amin pedig nem lehet, azzal érdemes kibékülni. Ha az embernek jobb a közérzete, kevesebbet is nassol. A jobb közérzet eléréséhez pedig érdemes elkezdeni sportolni, életmódot váltani” – mondja Lipták Marcell, a Kert pszichológia és coaching szakembere, aki szerint nem elhanyagolható az sem, hogy egy ismert ember miért kezd új életet. Az egészségügyi problémát könnyebben „elnézik” nekik, mint ha csak a közérzetük javítása érdekében vagy állóképességük növeléséért tennék. 

„Arra, hogy kommentelők, rajongók miért tartják őket »árulónak«, vagy miért fordulnak el tőlük, annak feltehetően az a magyarázata, hogy korábban épp a testalkatuk miatt tudtak velük azonosulni.

Miután megváltozott a teste, úgy érezhetik, hogy cserben hagyta őket a sztár,

ő is »bedőlt« a média által sulykolt testképnek. Pedig nagy valószínűséggel nem erről van szó, hanem inkább csak a fentebb említett okok miatt fogytak le. Az egészséges életmódnak természetes következménye, hogy megszabadulnak a súlyfeleslegtől.”

A pszichológus szerint fontos kihangsúlyozni a felesleg szót. Ez az, amire a testünknek nincs szüksége, ami nélkül mind testileg, mind lelkileg elégedettebbek lehetünk.

„A hírességek, akik megszabadultak az egészségtelen feleslegtől, jó példát mutatnak a rajongóknak, akik lehet, hogy követik az életmódváltásban. Fontos azonban, hogy mindenki a neki megfelelő és betartható étrendet válassza, amit érdemes szakember segítségével kialakítani. Ha valaki inkább a híresség ellen fordul egy életmódváltás után, az inkább a csalódottságból fakadhat. A rajongó azt érezheti, hazudott, hiszen addig nem is fogadta el magát, különben nem változtatott volna. Az ember soha nem lehet teljesen független a környezetétől. A testünk elfogadásában nemcsak az segít, ha fejlesztjük az önismeretünket vagy ha támogató barátaink vannak, hanem az is, ha reális testképet fest a média. Minél közelebb áll ez a kép a valósághoz, annál könnyebben azonosulni vele, és annál kevésbé fogunk attól szorongani, hogy a testünk nem megfelelő.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra