A Helsinki Egyetem kutatása kimutatta, hogy a középkorú emberek körülbelül 6,5%-os testsúlycsökkenése, jelentős egészségügyi előnyökkel járhat a későbbi években. A JAMA Network Open folyóiratban publikált tanulmány szerint a tartós fogyás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a rák, az asztma és más krónikus megbetegedések kockázatát.
Hogyan és mikor fogyjunk le
A kutatásban több mint 23 000 ember adatait vizsgálták, és az alanyokat, akik 3 markánsan elkülönülő korosztályba tartoztak, BMI és testsúlyváltozás alapján csoportosították. Az eredmények szerint azok, akik középkorúan leadtak a súlyukból, kevesebb egészségügyi problémát tapasztaltak idősebb korukban, és kisebb valószínűséggel voltak érintettek hirtelen halálozásban a lefogyást követő 35 év során.

A kutatás különlegessége, hogy a fogyás döntően életmódbeli változások, például egészségesebb étrend és több mozgás eredményeként történt, nem gyógyszeres vagy sebészeti úton. Ez különösen fontos, mivel ezek a viselkedésbeli változások önmagukban is erősítik az egészséget.
Bár a BMI továbbra is széles körben használt mérőszám, a kutatók figyelmeztetnek, hogy nem mindig tükrözi pontosan a testösszetételt, és a zsigeri zsírok eloszlása nagyobb jelentőséggel bírhat a betegségek kialakulásában. A szakértők szerint a testsúlycsökkentés önmagában nem elegendő: a hosszú távú egészséghez kiegyensúlyozott étrendre, például a mediterrán diétára és rendszeres testmozgásra is szükség van.
Az elhízás kezelését ráadásul nemcsak egyéni, hanem társadalmi szinten is támogatni kellene, például az egészséges ételek és mozgási lehetőségek elérhetőbbé tételével.
Ha kíváncsi vagy az étrendre, ami a mediterrán diétánál is egészségesebb, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is!

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés