Ilyen gusztustalan módszerrel fehérítették a fogukat a rómaiak, és működött

GettyImages-980075232
Olvasási idő kb. 5 perc

Úgy tűnik, a fogfehérítés iránti igény nem csak a modern kor emberében dolgozik erősen: már az ókori rómaiak is kaphatók voltak nagyon bizarr dolgokra annak érdekében, hogy egészségesen csillogó mosolyuk lehessen…

Ha a fogfehérítés lehetőségeit járod körbe manapság, számos módszerrel szembe találhatod magad. vehetsz fogfehérítő fogkrémet, kipróbálhatsz kétes trükköket, vagy szakember segítségével kereshetsz olyan eljárást, amelyet az ő felügyelete mellett otthonodban végezhetsz. Természetesen fogorvosi rendelőben is elérhetők ezek a megoldások – ez a római korban nem volt még így.

Évszázadokig volt vizelet a fogkrémekben

Végy egy mély levegőt: a régmúltban a vizelet volt a bevett és ráadásul működőképes megoldás arra, ha valaki elszíneződött fogait szerette volna néhány árnyalattal világosabbá varázsolni. 

Kétféleképp is bevetették a folyadékot: egyrészt ahogyan mi ma a szájvízzel, úgy öblögettek vele, másrészt pedig más anyagokkal keverve fogkrémet készítettek belőle.

A praktika olyannyira működőképes volt, hogy egészen az 1700-as évekig éltek vele, és nem is volt mindegy, hogy milyen vizeletet használnak.

Ezt az anyagot ma biztosan nem használnád fogaid fehérítésére
Ezt az anyagot ma biztosan nem használnád fogaid fehérítésére…Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

A korabeliek szerint a legjobb, azaz a legerősebb vizeletet Portugáliából lehetett beszerezni, ennek tulajdonították a legjobb fehérítő hatást. Hogy ez minek köszönhető? Az ammóniának, amely megtalálható benne, és amely erős, szúrós szagot is okozhat a nyilvános toalettekben.

A kor illemhelyei meglehetősen furák voltak

Habár a ma embere egészen biztosan nem vállalkozna arra, hogy vizelettel tegyen mosolya szépségéért, évszázadokon át tettek így eleink, de nem csak erre a célra használtak emberi vizeletet. Az értékes – igen, régen valóban az volt! – folyadékra a textilipar is igényt formált, szintén a fehérítő hatás miatt.

A len és gyapjú mellett bőr kezelésére is használták, a háziasszonyok pedig otthonaikban is bevetették mosáskor.

Annyira nagy igény mutatkozott emberi vizeletre, hogy Néró és Vespasianus császárok már adót is kivethettek rá: aki nyilvános illemhelyről akart vizeletet gyűjteni otthoni felhasználásra, annak fizetnie kellett érte.

Felmerülhet a kérdés: hogyan lehetséges, hogy a nyilvános illemhelyekről be lehetett gyűjteni a vizeletet egy olyan korban, amelyben már fejlett volt a csatornahálózat? A megoldás abban a tényben rejlik, hogy a rómaiak egészen mást gondoltak a csatornázás feladatáról, mint mi. Toalettjeiket nem kötötték be annak hálózatába, mivel a csatornák célja inkább a felesleges víz elvezetése volt. A magánházak vécéit szintén nem vezették ki a csatornákba – ellenben a konyhában helyezték el a toaletteket, ami pedig bennük volt, azt eladták mezőgazdasággal foglalkozóknak, vagy éppen saját kertjeikben trágyáztak vele.

Nyilvános toalett a római korból
Nyilvános toalett a római korbólPrint Collector / Getty Images Hungary

Ha már a mellékhelyiségeknél tartunk, a nyilvános toalettek akkoriban egészen mást jelentettek, mint ma. A vécéket semmi nem választotta el egymástól, a toalettpapír szerepét közösen használt szivacsok töltötték be, és az is előfordulhatott, hogy a fedelet felhajtva lángok csaptak fel a keletkező gázok eredményeképp. A patkányokról és egyéb rágcsálókról már ne is beszéljünk… Nem csoda, hogy egyes nyilvános vécék falára Fortuna istenasszonyt festették fel, az ő kegyeibe ajánlották magukat azok, akikre otthonuktól távol tört rá a szükség.

Ilyen összetevőkből készültek a fogfehérítés eszközei

Azt nem gondoljuk, hogy bárki kedvet kaphatott volna a római fogápolási termékek használatára, de azért álljon itt még mindaz, amit tudunk arról, hogyan tették felhasználhatóbbá a rómaiak a vizeletet.

Sokszor kecsketejjel keverték össze, így készült a római típusú szájvíz, de a fogkrém sem volt sokkal gusztusosabb. Plinius író, filozófus és hadvezér a következő összetevőket ajánlotta: 

„hamu, nyúlfej és szamárfog, egéragy- vagy nyúlkivonattal keverve”.

Más gyakori fogkrémösszetevők közé tartozott az ökörpata hamujából készült por és a habkővel kevert égetett tojáshéj is.

Bármennyire is ijesztőek a fenti receptek, még egyszer hangsúlyozzuk, az ammónia mint fehérítő nagyon is működött, de a rómaiak is tudták azért, hogy ezt sok mindennek lehet nevezni, de gusztusosnak nem. Épp ezért ha valakinek túlságosan ragyogó fogai miatt sértést akartak a fejéhez vágni, előfordulhatott, hogy azt mondták neki: tiszta húgyos.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek