Ezek az egyszerű változtatások 6 évvel fiatalítanak meg

GettyImages-88449418

Egy néhány napja nyilvánosságra hozott tanulmány szerint ezek a szívbarát szokások lelassítják a biológiai öregedést.

Gyakran feltesszük a kérdést, hogy mi lehet a fiatalság titka. Szemezgetünk a kék zónákban élő, 100 év felettiek bölcs tanácsai közül, vagy éppen nem hagyjuk ki azokat a szűrővizsgálatokat, amelyeket a korunk indokolttá tesz. Nemrégiben egy rangos konferencián új válasz született arra, hogyan lehet hosszú és egészséges életünk.

Hány éves vagy valójában?

Egy szívgyógyászok számára megrendezett tudományos konferencián mutatták be azt a friss tanulmányt, amelyben összegyűjtötték azt a nyolc pontot, mellyel akár 6 évvel is lelassíthatjuk a biológiai öregedést. Ezek a fiatalabb szervezet áldásai mellett csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek és az öregedéssel összefüggő egyéb betegségek kockázatát is.

Vérvizsgálatból is következtetnek a biológiai korunkra
Vérvizsgálatból is következtetnek a biológiai korunkrakrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

A lista a következőket tartalmazza: jó minőségű alvás, dohányzásmentes életmód, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, megfelelő testsúly, egészséges vércukor- és koleszterinszint, illetve a vérnyomás normál tartományban tartása.

A kutatók a nyolc mérőszámot átlagolták, és a pontszám alapján az embereket magas, közepes vagy alacsony kockázati kategóriákba sorolták a szív- és érrendszeri állapotuk szerint.

A csoport a biológiai öregedés folyamatát is mérte a vizsgálatban részt vevők fenotípusos életkorának kiszámításával. A fenotípusos életkor a kronológiai életkoron, valamint az anyagcsere, a gyulladás és a szervek működésének mérésére kiválasztott kilenc vérvizsgálat eredményein alapul.

Az egyes személyek fenotípusos életkorának meghatározásához a kronológiai és a fenotípusos életkor közötti különbséget kiszámították, hogy megnézzék, gyorsabban vagy lassabban öregszenek-e kronológiai életkorukhoz képest.

A fiatalság titka nem csak a génekben rejlik

A tanulmányban részt vevő 6500 felnőtt esetében a kutatók azt találták, hogy a szív- és érrendszer szempontjából egészséges emberek fiziológiailag fiatalabbak a koruknál. Átlagosan kronológiai életkoruk 41, biológiai életkoruk viszont 36 év volt. A mind a 8 szempont alapján kiváló értékeket mutató alanyok eredményei még ennél is jobbak voltak, 6 évvel bizonyultak fiatalabbnak. Ugyanakkor akiknek rosszabbak lettek a szív- és érrendszerükkel kapcsolatos értékeik, a vártnál gyorsabb öregedést mutattak: a kutatásban az átlagéletkoruk 53 év volt, az átlagos biológiai életkoruk azonban már 57 év.

A géneken kívül számos tényező befolyásolja, hogy milyen gyorsan öregedünk
A géneken kívül számos tényező befolyásolja, hogy milyen gyorsan öregedünkOsakaWayne Studios / Getty Images Hungary

A legújabb tanulmányok erős kapcsolatot mutatnak e változások és az epigenetikai módosulások, különösen az életkorfüggő DNS-metilációs változások között. A DNS-metiláció változásának folyamatát gyakran epigenetikus órának nevezik, és bár egy átlagos ember élettartama körülbelül 100 év, az egyedek között eltérések lehetnek.

Szakértők szerint ez az óra jobban tükrözi egészségi állapotunkat – és a valós korunkat –, mint a születési anyakönyvi kivonatunk.

Az óra előrehaladásának üteme részben genetikailag öröklődött, de egyre nyilvánvalóbb, hogy az életmód, a környezeti tényezők és a társadalmi hatások is befolyásolhatják az öregedés ütemét.

A változás bármikor elkezdődhet
A változás bármikor elkezdődhetRunPhoto / Getty Images Hungary

Már ma módosíthatunk a programunkon

A tanulmány készítői arra a megállapításra jutottak, hogy ha a fent említett nyolc mérőszámunk megfelelő értéket mutat, az befolyásolhatja a génprogramjainkat, és visszaállíthatja egy fiatalosabb állapotba.

Az olyan életmódbeli tényezők, mint az étrend, az alvás és a testmozgás, mind módosíthatják az epigenetikai programokat.

A kutatás vezetői arra is kitértek, hogy mivel ezek a tényezők javíthatók, azoknak sem kell lemondani a hosszú és egészséges életről, akiknek esetleg egyik vagy másik pont még kihívást jelent. Akár már holnap elkezdheted a változást; például leteheted a cigarettát, vagy a napjaid része lehet a sport. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra