Újra terjed itthon ez a veszélyes betegség, akár halált is okozhat

GettyImages-1263636195
Olvasási idő kb. 2 perc

Három embernél is valószínűsítik, hogy szamárköhögéssel kerültek kórházba. Mindnyájan rohamokban köhögtek, egyiküknél tüdőgyulladás is kialakult a fertőzés következtében.

Noha régóta létezik a szamárköhögés ellen védőoltás, olykor jelentkeznek ilyen bakteriális fertőzések Magyarországon. Az elmúlt hetekben három alkalommal is erre utaltak a tünetek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint. Egy 15 éves Bács-Kiskun vármegyei nőt köhögési rohamok miatt vittek kórházba. Egy nemrég Cipruson járt, 48 éves beteg tünetei köhécseléssel kezdődtek, ám később légzési nehézségek, köhögési rohamok és fulladás jelentkezett nála. Végül tüdőgyulladással került kórházba. A harmadik esetben egy 15 éves budapesti férfi rohamokban jelentkező köhögése miatt került kórházba.

A laborvizsgálatok alapján mindhárom esetben pertussisfertőzést, vagyis szamárköhögést valószínűsítettek. A környező országokból, például Csehországból egy ideje már érkeztek hírek fertőzésekről.

A köhögéssel járó, súlyos fertőzés a csecsemőkre jelenti a legnagyobb veszélyt
A köhögéssel járó, súlyos fertőzés a csecsemőkre jelenti a legnagyobb veszélytFotografia Inc / Getty Images Hungary

Az elhúzódó köhögési rohamok a fertőzés jelei lehetnek

Ahogy azt korábban a Dívány is megírta: a megbetegedés ellen a magyar gyermekeket immunizálják, csecsemőként, egyévesen és hatévesen, majd hatodik osztályban is kapnak oltást. „Elhúzódó, több mint két hete tartó köhögési rohamok, ezek következtében kialakuló hányás és szamárhangszerű légvétel esetén fel kell merülnie a gyanúnak, hogy szamárköhögésben szenved a beteg” – mondta a betegségről dr. Pék Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológusa. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek