Fogamzásgátló férfiaknak: miért nem hajlandók használni őket?

Ha egy pár nem szeretne gyereket, számtalan lehetőség áll előttük a fogamzásgátlás területén. Csakhogy míg a nők érthetően féltőn óvják testüket a nem kívánt terhességtől, addig a férfiak mintha nem lennének ilyen lelkesek…

A biológia mindig nagy úr, mérhető hatással bír a fogamzásgátló eszközeinkre is. A természet rendje szerint a nő az, aki testében kihordja a babát, vállalva a terhesség minden egészségügyi kockázatát. Ezek után ő az, aki megszüli az utódot, vállalva ezzel egy sor komplikáció lehetőségét (2006-ban például még mindig 17 anya halt meg a százezerből a szülés miatt). A legyengült szervezetű, vérző nőnek ezek után hónapokig egy biztonságos vacokban kell meghúznia magát, hiszen a babát szoptatni kell, ám a szervezet még nem elég erős a vadászathoz, gyűjtögetéshez, földműveléshez, irodai munkához. Az anya így teljes mértékben kiszolgáltatottá válik. S ez még csak a terhesség és a szülés témaköre, a gyerek felnevelésével járó nehézségekről nem is beszéltünk. Nem csoda hát, hogy a nők képesek akár hormonokkal is bombázni testüket annak érdekében, hogy ne legyen gyerekük, miközben a férfiak gyakran még az óvszert sem hajlandók felhúzni. 

Számukra a gyerekvállalás nem akkora teher. Testük nem változik meg tőle, egészségük nincs veszélyben, a gyerek táplálásában az első időkben szintén nincs pótolhatatlan szerepük. Egy dolog miatt szoktak aggódni: a tartásdíjjal kapcsolatosan, amit a bíróság ítélete szerint kötelező fizetniük. Ezt az összeget azonban nem úgy kalkulálták, hogy fedezze a gyermek összes szükségletét, csupán kiegészíti az anya anyagi áldozatait. Ezek után némileg érthetőbb, miért nem tartják annyira fontosnak a férfiak a védekezést. Még ha a nő teherbe is esik, mindig ott az abortusz lehetősége, ami női szemmel egy embert próbáló, egészségügyileg némileg szintén kockázatos, akár egész életen át sebet okozó procedúra, míg a férfinak – amennyiben úgy dönt – semmilyen formában nem kell részt vennie benne. Így picit könnyebb inkább nem kibontani azt a csomag óvszert. Pedig jól kitalált eszközről beszélünk, ami mindkét nemet védi a fertőző betegségektől is, ráadásul semmilyen kárt nem okoz a férfi szervezetében. 

Na drágám, melyikünk vegye be a fogamzásgátlót?
Na drágám, melyikünk vegye be a fogamzásgátlót?DjelicS / Getty Images Hungary

S akkor még nem ejtettünk szót az egyéb fogamzásgátló eszközökről, amelyeket férfiaknak terveztek. A nők választhatnak a fogamzásgátló tabletta, a méhen belül, orvos által elhelyezett spirál, a pesszárium, illetve a spermaölő hatású kúpok, habok közül. A férfiak eszköztára szegényesebb, de a tudomány fejlődésével egyre bővül. Az óvszert már olyan uniszex formában is lehet kapni, ami mindkét nemnél működik. A régi, állatok beléből vagy hólyagjából fabrikált, többször felhasználandó, mosható eszköz helyett egyesével csomagolt, vékony, számtalan méretben, színben, formában és ízesítéssel ellátott darab közül válogathatnak. Sőt nemsokára számukra is elérhető lesz a fogamzásgátló tabletta is, ami nagyjából ugyanolyan mellékhatásokkal jár, mint a nők esetében. Az erősebb nem tagjai valamiért mégsem hajlandók kockára tenni az egészségüket, míg a nőktől sok esetben elvárják ezt. 

Ezért nem szednek a férfiak fogamzásgátlót

Ez a kettős mérce jól tetten érhető Rita Maglio és Jana Pfenning Better birth control elnevezésű mozgalmának kísérletében. A két egyetemista azt vizsgálta, hogyan vélekednek a férfiak és a nők a gyógyszerszedéssel kapcsolatban. Abban a nők szinte mind egyetértettek, hogy a jelenlegi rendszer, ami szerint a nő szedjen hormont, a férfinak pedig semmi dolga nincs, némiképp igazságtalan. Miközben a szexuális élethez két ember kell, addig a férfiak sok esetben magukra hagyják a nőt a szeretkezés teljesen normális biológiai következményének, a terhességnek elkerülésével. Fizessen ő, emelje a trombóziskockázatát ő, járjon emiatt orvoshoz ő, hiszen úgyis ő lenne terhes. Csakhogy a szex két emberen múlik, ahogy a terhesség is: csinálhatna a nő egyedül, amit csak akar, férfi hímivarsejtjei nélkül nem lesz várandós soha. Mégis szinte elvárás, hogy a nő szedje a gyógyszert, hiszen így nem kell óvszert használni, ami kényelmetlen, macerás, és egyébként is elveszi a közvetlen bőrkontaktus élményét. Hogy maga az anyag esetleg a nőknek is kényelmetlen, hogy ők nem szeretnék használni, vagy épp gyógyszert nem szedhetnek, mert félnek a kockázatoktól, mellékhatásoktól, esetleg orvosuk el is tiltja tőle őket, az fel sem merül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Már kész a gyógyszer, mégsem szedik

Egy 2005-ös felmérésben a megkérdezett férfiak hatvan százaléka azt a választ adta, hogy ha létezne számukra fogamzásgátló tabletta, akkor hajlandóak lennének szedni. Ehhez képest 2021-ben, amikor valóban elérhető lenne a hormontabletta, nincs forgalomban. A tesztek során ugyanis olyan mellékhatások jelentkeztek egyes férfiaknál, mint a depresszió, súlygyarapodás, hangulatváltozás, libidóproblémák. Ugyanabban a tízszázalékos arányban fordultak elő, ahogy a nőknél is hormongyógyszer szedésekor, a gyógyszerkísérletet – nem mellesleg a WHO végezte – mégis leállították. Joggal kérdezzük nőként, hogy miért? 2019-ben újabb áttörést értek el a tudósok, 11-béta-MNTDC néven sikeresen megalkottak egy férfiaknak kifejlesztet fogamzásgátló gyógyszert, ráadásul mérsékelni tudták a mellékhatásokat is. Ám ahhoz, hogy a szer valóban elérhető legyen a piacon, a gyártókra is szükség lenne, akik korábban nem láttak fantáziát (értsd: elég profitot) egy olyan gyógyszer piacra dobásában, ami iránt nem túl nagy az érdeklődés. Mindeközben ugyanezek a gyártók folyamatosan hasznot húznak a nőknek eladott tablettákból. S hogy mit hoz a jövő? Remélhetőleg nagyobb egyenlőséget a fogamzásgátlás terén. A férfiaknak szánt tabletta tapasz, injekció és gél formában is elérhetővé válik majd, hiszen már többféle anyagot is találtak, ami nagyon kevés mellékhatással működhet. Már csak az a kérdés, ki fogja használni őket. 

Te mit gondolsz, a férfiaknak is gyógyszert kéne szedniük?

Oszd meg másokkal is!
Mustra