Tavaszi fáradtság ellen: ez a 3 alapanyag ne hiányozzon az étrendedből

A tavasz beköszöntével szinte fellélegzünk. Ilyenkor nemcsak lelkileg, hanem testileg is újjászületünk. Megmutatjuk, mit egyél, hogy elkerüld a tavaszi fáradtságot, és támogasd a tested megújulását.

Tavasszal nemcsak a környezet változik meg, hanem a testünk és a lelkünk is. Végre jó az idő, tovább van világos, csodásan süt a nap, ezért megint van kedvünk órákat a szabadban tölteni, nagyokat sétálni, az erdőt járni – különösen, hogy most már a járványhelyzet sem tart otthon.

A testünk és a lelkünk is alkalmazkodott a természet ritmusához, az évszakok váltakozásához, körforgásához, ezért a táplálkozással kapcsolatban is érdemes a szezonalitásra figyelni, így fogjuk tudni az értékes és hasznos élelmi és tápanyagokat a megfelelő időben és mennyiségben biztosítani. Hiszen a testünknek nem ugyanarra van szüksége télen, mint nyáron. 

A tavasz megérkeztével a melegebb idő és a sok napsütés miatt elkezdünk a könnyedebb, friss és zsenge ételekhez vonzódni, ami nem véletlen, hiszen ezek azok a nyersanyagok, amelyek energiát adnak a hosszú és borongós, szürke tél után. Érdemes tehát odafigyelni, és olyan ételeket és élelmiszereket előnyben részesíteni, amelyek segítenek a testünknek a tavaszi megújulásban, regenerálódásban és nem mellesleg feltöltik a vitaminraktárainkat is.

Friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök

A tavaszi szezonális zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek a hideg idő által megtépázott immunrendszerünket újraépítik. De nem csak emiatt hasznosak. A tápanyagok mellett ezek a nyersanyagok általában csordultig vannak nedvességgel, ennek köszönhetően frissebbnek és kicsattanóbbnak érezzük magunkat, és nem uralkodik el rajtunk a kellemetlen tavaszi fáradtság és kimerültség.

Tipp: az egyes étkezéseid mellé (például reggelire, vacsorára) kerüljenek az asztalra szezonális zöldségek, mindenképpen nyersen!

Csírák

Az utóbbi időben elterjedt és közkedveltté vált a csíráztatás, ami remek módja annak, hogy extra tápanyagokkal lássuk el a testünket. A csírák olyan zsenge hajtások, amelyek koncentráltan tartalmazzák a később kifejlődő növény értékes anyagait, ezért olyan egészséges és hasznos a fogyasztásuk.

Friss saláták és gyümölcsök: elengedhetetlenek a tavaszi fáradtság legyőzéséhez
Friss saláták és gyümölcsök: elengedhetetlenek a tavaszi fáradtság legyőzéséhezXsandra / Getty Images Hungary

Tipp: próbálj többféle magot csíráztatni, hogy megtudd, neked melyik ízlik a legjobban. Nem muszáj mindennap enned, bár az lenne a legideálisabb, ha naponta fogyasztanál belőlük. Ez igazán nem ördöngösség: szórd meg a szendvicsedet csírával, vagy keverj a salátádba!

Saláták

A tavasz beköszöntével a boltok polcain és a piacokon elérhetővé válnak a zsenge saláták. Fogyasztásuk rendkívül fontos – tavasszal még inkább –, mert tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezenkívül a klorofilltartalmuk is kiemelkedően magas, és ez elérhetővé teszi számunkra a nap energiáját.

Tipp: mindig legyen otthon saláta, többféle változatban is, így elkerülheted, hogy a fogyasztása egy idő után unalmassá váljon. Kísérletezz az öntetekkel, variáld a különböző fajtájú salátákat, és készíts különleges kombinációkat! A lényeg, hogy gyakran, akár mindennap kerüljön az étlapra. 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra