Ezért leszel álmos, ha teleeszed magad: a kajakóma létezik

GettyImages-561097967
Olvasási idő kb. 4 perc

Éreztél már olyat, hogy egy kiadós étkezés után jobban esik a kanapéra zuhanni, mint mondjuk, kabátot venni, és elindulni sétálni? Mindez nem egyedi jelenség, és nem csak téged érint. Olyannyira, hogy neve is van: a kajakóma szót nem véletlenül használjuk az embert étkezés után leterítő ólmos fáradtsággal kapcsolatban.

Noha sokan bizonyos ételeket okolnak az álmosságukért, a helyzet az, hogy egy testünkben lejátszódó folyamat miatt tudnák elaludni egy tartalmas ebéd vagy vacsora után. Biztosan számodra sem ismeretlen ez a jelenség, amelyet egyszerűen csak kajakómaként emlegetünk

A vér útja

Az édes, álmos, teltségérzetet adó érzésről étkezés utáni aluszékonyságként is hallottunk, mi több, valószínűleg már tapasztaltuk is. De vajon mi lehet az oka? A folyamat rendkívül egyszerű: amikor jól belakunk, a vér az agyból a belekbe áramlik, hogy segítse az emésztést. Dr. Deepinder Goyal gasztroenterológus szerint pedig minél többet eszünk, annál több vér indul el, így okozva végtelen álmosságot. 

Minél többet eszünk, annál álmosabbak leszünk: van összefüggés az ételek és a kajakóma közt, de nem úgy, ahogy hinnéd
Minél többet eszünk, annál álmosabbak leszünk: van összefüggés az ételek és a kajakóma közt, de nem úgy, ahogy hinnédRossHelen / Getty Images Hungary

A pulyka lenne a ludas?

Számunkra ugyan meglepő, de az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadási pulykát, pontosabban a benne található triptofán nevű anyagot okolják a leggyakrabban a kajakóma miatt. Noha tény és való, hogy az alvászavarok kezelésére is használatos aminosav – amely egyébként megtalálható a zabban, a banánban, a tejben, a tonhalban, a sajtban és a csirkében is – felelős az alváshormon, más néven melatonin termeléséért,

a közkeletű tengerentúli mítosz ellenére a méretes ünnepi szárnyasnak semmi köze az étkezés utáni álmossághoz.

Dr. Christopher Winter neurológus és alvásspecialista szerint ugyanis a pulykában található triptofán nem elegendő a kajakóma kialakulásához.

Nem lehet mindent a pulykára fogni
Nem lehet mindent a pulykára fogniTetra Images / Getty Images Hungary

Így hatnak ránk az ételeink

A szakértők szerint az álmosság inkább a magas szénhidrátbevitelből és a vércukorszint megváltozásából ered. Dr. Rich Joseph belgyógyász szerint a magas glikémiás indexű élelmiszerek gyors vércukor-emelkedést és azt követő gyors esést okozhatnak, amely következtében fáradtnak, vagy csak kevésbé ébernek érezzük magunkat. Így ne csodálkozzunk, ha ránk tör az álmosság, ha gyors felszívódású szénhidrátot – köztük krumplit, különféle töltelékeket, péksüteményeket vagy édességeket – fogyasztunk, ezek ugyanis gazdag szénhidrátforrások, amelyek jelentősen befolyásolják a vércukorszintet. 

A szénhidrátokból fakadó letargiát fehérjedúsabb falatokkal és némi rosttal ellensúlyozhatjuk.

A munkahelyi ebéd után is elérhet bennünket az álmosság
A munkahelyi ebéd után is elérhet bennünket az álmosságHelen King / Getty Images Hungary

Kajakóma a finom falatokan túl

Hasznos tudni, hogy az étkezési kóma negatívan befolyásolhatja az alvásminőséget, különösen akkor, ha még alkoholt is fogyasztunk, vagy épp valamelyik ételt nehezebben emésztjük. Ráadásul az étkezés utáni aluszékonyság még intenzívebb lehet, ha valakinek például alvási apnoéja vagy épp pajzsmirigy-alulműködése van. És bár könnyű mindent az étkezésre fogni, fontos hozzátenni a szakértők azon véleményét is, hogy az ünnepeket megelőző stressz is közrejátszhat az álmos jelenségben, hiszen amikor az ünnepi vacsora után enyhül a nyomás, a fáradtság könnyebben utoléri az embert. A stresszt ráadásul nemcsak emiatt érdemes megpróbálnod kerülni, hanem azért is, mert bizony öregít is: ha ez a hatás is érdekel, olvasd el ezt a cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek