5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt belevágsz az életmódváltásba

Olvasási idő kb. 4 perc

Bármekkora is legyen a kísértés arra, hogy mielőbb belevágj az edzéstervezésbe és a kivitelezésbe, sokkal hatékonyabb lehetsz és nagyobb eséllyel érsz el sikereket, ha a kezdeti lendületedet néhány alapvető kérdés tisztázására használod fel.

Az életmódváltásra tett kísérletek többsége nem azért fullad kudarcba, mert nem tudunk tervezni, hanem a következetesség hiánya miatt. A következetesség pedig ott kezdődik, hogy a szándékaink meghatározása után önvizsgálatot tartunk, feltérképezzük a motivációnkat, és egyeztetjük a képességeinket a kitűzött célokkal.

Ha az alábbi néhány kérdésre őszintén válaszolsz, akkor máris sokat tettél az életmódváltás iránti elköteleződésed megerősítéséért – másfelől az is megeshet, hogy pont ez a néhány percet igénylő gyakorlat fog ráébreszteni arra, hogy az általad vélt elképzelésekhez képest valójában mire is van szükséged.

1. Mi késztetett arra, hogy változtass? 

Nem véletlenül hivatkozik megannyi önismereti írás Simon Sinek motivációs előadó, vezetői tréner Start with a why (Kezdj a miérttel!) című munkájára. Bármi is legyen a szándékunk, a sikeres kivitelezés szempontjából az első és legfontosabb lépés annak meghatározása, hogy MIÉRT akarunk változtatni. Belülről fakad a motivációd, vagy mások elvárásainak akarsz megfelelni? Az őszinte válasz segít felismerni, illetve átértékelni a változtatás jelentőségét és prioritását. 

2. Milyennek látod a változtatás folyamatát?

Ha szeretsz ábrándozni, akkor számodra ez a feladat gyerekjáték lesz: egyszerűen el kell képzelned magad a célok eléréséhez szükséges teendők kivitelezése közben. Milyennek látod magad? Hogyan zajlik a változtatás? Ne aggódj, nincs jó vagy rossz válasz, a vizualizációs technika lényege az, hogy feltérképezd a különböző lehetőségeket és nyitottá tedd az elmédet a változtatás tényleges megvalósítására.

Milyennek látod magad a célok megvalósítása közben?
Milyennek látod magad a célok megvalósítása közben?solar22 / Getty Images Hungary

3. Mi az a módszer, ami korábban már bevált, és itt is bevetheted? 

A korábbi tapasztalatokból leszűrt tanulságok és az életben elért sikerekhez felhasznált eszközök számbavételéből, valamint az erősségeink meghatározásából nemcsak a továbblépéshez meríthetünk bátorságot, inspirációt és energiát, de a konkrét célkitűzések során is hasznunkra válik, ha képben vagyunk azzal, milyen kompetenciákra van szükség a terveink megvalósításához. Nem beszélve arról, hogy ha az erősségeinkre fókuszálunk, az az önbizalmunkat is növeli, a magabiztosságról pedig jól tudjuk, hogy általában véve jótékony hatással van a mentális egészségre.

4. Mi az, ami jelenleg megakadályoz abban, hogy elérj egy olyan célt, amihez hasonlót egyszer már sikerült elérned?

Ahhoz, hogy reális célokat tűzhessünk ki magunk elé, légvárak építése helyett a jelenlegi helyzetünket is a realitás talaján maradva kell vizsgálnunk. A vélt vagy valós akadályok számbavételével objektívebben láthatunk rá a lehetőségeinkre, szükség esetén átkeretezhetjük korábbi meggyőződéseinket. Lehet, hogy egy bizonyos akadály nem is olyan nagy, mint amekkorának mi látjuk, és az is lehet, hogy pusztán kifogásról van szó, mintsem tényleges akadályról. Mindenesetre, ha eleget foglalkozunk a kérdéssel, akkor közelebb kerülhetünk a változtatáshoz szükséges metódusok megfogalmazásához is.

5. Készen állsz a változtatásra?

Csak őszintén: biztos, hogy pont most van itt az ideje a változtatásnak? Nincs más dolgod, mint egy 10-es skálán értékelni a változtatásra való hajlandóságodat, illetve, amennyiben nem vagy elégedett a meghatározott értékkel, akkor átgondolni, hogy mi kell ahhoz, hogy növeld a jelenlegi pontszámot. Megint csak nincs jó vagy rossz válasz, a lényeg, hogy őszinte légy magaddal.

A célok megvalósításának sokszor nem egyetlen módja van, ezért mielőtt bármibe is belefognál, fontos, hogy tisztázd magadban a motivációdat, az ambíciódat, a képességeidet és a körülményeket. Hogy meggyőződj róla, a megfelelő irányba teszed-e meg az első lépéseket – vagy hogy egyáltalán most van-e itt az ideje az első lépések megtételének ahhoz, hogy biztosan célba érj. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek