Kedd este megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amely módosította a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó előírásait – írja a hvg.hu.
Így változik a tejtermékek elnevezése az élelmiszerkönyv szigorítása után
A változtatás célja „annak egyértelművé tétele, hogy a tejtermékek elnevezése milyen jellegű és minőségű termékre utal. A módosítás értelmében például nem lehet a „tej” megnevezést használni az ízesített tejkészítményekre, ha hozzáadott vizet tartalmaznak.

További változások:
- Kecskesajtnak csak azt a sajtot lehet nevezni, ami kizárólag kecsketejből készült.
- Ha többféle tejet kevernek, az elnevezésben az az állat szerepelhet, amelynek a teje legalább 70 százalékban benne van a termékben (például juhgomolya kevert tejből).
- Félzsíros tejnek csak a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej nevezhető.
- Az ízesített készítmények elnevezésének utalnia kell az ízesítőanyagra, például „málnás joghurt”. Ha kizárólag természetes vagy mesterséges aromával ízesítik, akkor az „ízű” szót kell használni, például: őszibarackízű aludttej.
- A tejföl, a túró és a túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, a kakaós és a karamellás tej előállítása során pedig színezék hozzáadása nem megengedett.
- A laktózmentes tejterméken fel kell tüntetni a maradék laktóztartalmat ilyen formában: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g.
Az új szabályok péntektől hatályosak, de a korábbi előírások szerint gyártott termékek még egy évig árusíthatók.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés