Az egyik mérgező, a másik ehető, nagy baj lehet belőle, ha összekevered őket

GettyImages-1287866773
Fekete Luca

Manapság inkább divatból, mint kényszerből járunk a természetbe bodzát szedni a lekvárhoz, vagy gombát a gombapörkölthöz, hiszen minden beszerezhető a boltokban is. Ebből kifolyólag nincs is akkora tapasztalatunk a gyűjtögetésben, mint az őseinknek volt, így a hibázás kockázata is nagyobb.

Köztudott, hogy csak nagy körültekintéssel szabad gombát szedni, és még akkor is érdemes bevizsgáltatni egy gombaszakértővel, ha biztosak vagyunk abban, hogy ehető gomba került a kosarunkba. Van azonban egy gombafajta, amit nehéz bármi mással összekeverni, ez pedig a nagy őzlábgomba.

Nem minden őzlábgomba ehető

Nem véletlenül a nagy őzlábgombát ajánlják mint biztonságosan szedhető gombafajtát, hiszen a mérete miatt valóban nem lehet mással összetéveszteni. És épp ezen van a hangsúly: csak a nagy kalapú őzlábgombát szabad leszedni. Vannak ugyanis olyan őzlábgombafajták, amelyeknek hasonló a kalapmintázata, de jóval kisebbek. Ilyen például a vörhenyes vagy büdös őzlábgomba. Ezek súlyosan mérgező fajták.

Az igazán méretes kalappal rendelkező őzlábgomba biztosan nem mérgező
Az igazán méretes kalappal rendelkező őzlábgomba biztosan nem mérgezőCristiano Gala / Getty Images Hungary

A nagy őzlábgomba jellemzői:

  • a gomba akár 40 centire is megnőhet, kalapjának átmérője elérheti a 30 cm-t;
  • kalapja esernyőszerű;
  • a krémszínű kalap közepén barna púp terül el;
  • kalapján felszakadozó pikkelyek láthatók;
  • világosbarna tönkje felfelé vékonyodik;
  • húsa vajszínű;
  • gallérja mozgatható, nincs ránőve a tönkre;
  • nincs bocskora

A bodza ártalmatlannak tűnik, de van olyan fajtája, ami mérgező

Tökéletes családi program májusban a bodzavirággyűjtés, majd a szörpkészítés; ősszel pedig az érett bogyók betakarítása, ami szintén tökéletes szörp-, valamint lekváralapanyag. A bodza nemcsak finom, de nagyon egészséges is – többek között magas C-vitamin-tartalma miatt. A fekete bodza sem teljesen veszélytelen: hányingert, hasi görcsöket okozhat, ha az éretlen bogyókat vagy a leveleit fogyasztjuk el.

A nagy népszerűségnek örvendő fekete bodza mellett egy másik őshonos bodzafajtánk a gyalogbodza, ami viszont már mérgező. A gyalogbodza lágy szárú, évelő növény, az különbözteti meg az ehető fekete bodzától, hogy nem cserje, azaz nem fás szárú. Mivel lágy szárú növény, így hajtásai minden évben elhalnak, és tavasszal újra hajtanak. Ezzel ellentétben a cserjés fekete bodza fás hajtásai télen is láthatók. A gyalogbodza túladagolása vagy az éretlen termések fogyasztása hányingert, hányást, hasfájást, hasmenést, illetve látászavarokat okozhat. 

Az ehető fekete bodza cserjén terem, míg a mérgező gyalogbodza a lágyszárúakhoz tartozik
Az ehető fekete bodza cserjén terem, míg a mérgező gyalogbodza a lágyszárúakhoz tartozikAshley Cooper / Getty Images Hungary

Medvehagyma vagy gyöngyvirág

A tavaszi erdőben járva megörülünk a medvehagyma láttán, hiszen nagyon egészséges, gyógyhatású növény, amiből ráadásul számos isteni étel készíthető. Az egyetlen, viszont jelentős veszélyforrás, hogy az enyhe tavaszi időjárás miatt a hajtása egybeeshet a májusi gyöngyvirággal. A gyöngyvirág levele nagyon hasonlít a medvehagymához, és ha valaki nagy mennyiségben fogyasztja abban a hitben, hogy medvehagymát gyűjtött, az akár végzetes is lehet. 2013-ban egy székesfehérvári bokszedző haláláról olvashattunk, aki tévedésből gyöngyvirág levelét sütötte a rántottájába medvehagyma helyett. A tragikus eset óta a szakértők azt tanácsolják, hogy mielőtt leszedjük a növényt, mindig dörzsöljük össze a levelet a két ujjunk között, és ha annak fokhagymaillata van, akkor biztosan medvehagymával van dolgunk

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra