Kevesen ismerik a „szerelmi petrezselyemnek” is nevezett fűszert, pedig csodákra képes

GettyImages-476950142
Olvasási idő kb. 4 perc

Júniusban és júliusban virágzik a lestyán, amit kulináris tulajdonságai mellett gyógynövényként is használhatunk. Sőt, ez a zellerféle még a cipő frissítésére is alkalmas.

A lestyán egyedi ízének köszönhetően kiváló fűszere a leveseknek, salátáknak, dresszingeknek, koktéloknak és a likőröknek, de ugyanilyen sokoldalúan felhasználható a népi gyógyászat szerint is annak érdekében, hogy betegségeket gyógyítsunk vagy előzzünk meg.

A lestyán nem csak fűszer, kiváló gyógynövény is

A lestyánnak minden része ehető, de a leggyakrabban a leveleit használják fel, legyen szó ízesítésről vagy gyógyításról. A lestyán íze a zellerére emlékeztet, amit egy kis élesztőre hasonlító íz kísér. A növényt már a rómaiak is ismerték és használták, és nem csupán a konyhában, hanem gyógynövényként is, egyebek között lázcsillapításra, sárgaság kezelésére, az emésztés serkentésére, vízhajtásra, másnaposságra. Ezenkívül akár fürdővízbe is keverhetjük, illetve alkalmas cipőtisztításra és -szagtalanításra is. 

A lestyán nagyon egészséges fűszer, többek között lázcsillapító hatású
A lestyán nagyon egészséges fűszer, többek között lázcsillapító hatásúHandmadePictures / Getty Images Hungary

A lestyánt más néven „szerelmi petrezselyemként” is ismerik, hiszen régen afrodiziákumként is közkedvelt növénynek számított.

A fentieken túl a lestyán csökkenti a gyulladást, különösen igaz ez a húgyutakban kialakult gyulladásra. Emellett antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezhet, így segít a szervezetünknek megbirkózni a baktériumokkal. 

Vannak, akik azt állítják, hogy a lestyán segíthet a menstruációs ciklus szabályozásában is.

A lestyán továbbá hatásos lehet a vesekövek, az irritábilisbél-szindróma, a malária, a torokfájás, a mandulagyulladás, a reuma és a köszvény okozta panaszokra, valamint rákellenes hatást is tulajdonítanak neki.

Fűszerként sokrétű, de fogyasztása körültekintést igényel

Ahogyan azt már fentebb is említettük, a lestyán felhasználása igen sokrétű. Alkalmazhatjuk fűszerként, ilyen formában számos leveshez készült fűszerkeverékek vagy leveskocka alapja.

A lestyán nemcsak egészséges fűszer, de finom is, ezért felhasználása igen sokrétű
A lestyán nemcsak egészséges fűszer, de finom is, ezért felhasználása igen sokrétűTim Macpherson / Getty Images Hungary

Készíthetünk belőle forrázatot, ám a lestyánból készült tea legfeljebb négy hétig fogyasztható. Beszerezhető illóolaj formájában, de összetevője gyomorkeserűknek, likőröknek, találkozhatunk vele sörökben, borokban, de használják fürdővízben, habfürdőkben, miután bőrirritáció esetén nyugtató hatású lehet, továbbá alkotóeleme néhány dezodornak is.

Bár a lestyán sokak számára biztonsággal fogyasztható, számolni kell azzal, hogy néhány gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet. Ilyenek például a vizelethajtó hatású gyógyszerek és gyógynövényes étrend-kiegészítők, a véralvadásgátló és vérhígító szerek.

Kutatások igazolják, hogy a feketekömény-olajnak igen magas az antioxidánstartalma, ezért erős gyulladáscsökkentő. Egyebek között segíthet az asztma és a magas vérnyomás kezelésében, sőt még haj- és bőrápolásra is használható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek