Erre cseréld a cukrot, mert nemcsak az elhízástól, de a szívrohamtól is véd

GettyImages-961774920

Létezik egészséges és természetes alternatívája a finomított cukornak, és ez a gyógynövényalapú édesítő több szempontból is jó választás.

Az, hogy a finomított cukor nem egészséges, nem újdonság. Ennek ellenére hegyekben állnak a boltok polcain a különféle édességek, nem mennek csődbe a cukrászdák, és az élelmiszeripar is hatalmas mennyiséget használ belőle. Szerencsétlenségünkre az édes íz favorizálása belénk van kódolva, amit erőfeszítésekkel lehet csupán felülírni. Mielőtt megszületett az első gyermekem, úgy gondoltam, hogy ha csecsemőkortól egyáltalán nem kap cukros dolgokat, akkor nem szokik rá az édes ételekre. Az elméletem azon a ponton dőlt meg, hogy az anyatej bizony édes. Szóval egyáltalán nem meglepő, ha sokan nem tudnak lemondani az édes ízről, de szerencsénkre több módon is kiváltható az a fránya cukor. Az egyik egészséges alternatíva a méz. Bár kalória szempontjából nem sokban különböznek, viszont a méznek sok egészségügyi előnyét ismerjük. Kifejlesztettek mesterséges édesítőket is, bár azoknak a szervezetünkre gyakorolt hosszú távú hatásait még most sem tisztázták egészen, de ha alacsony kalóriatartalmú és természetes édes ízre vágysz, akkor is van megoldás, mégpedig a stevia.

Édesítő gyógynövény

A stevia egyre elterjedtebb édesítő, gyakran használják cukormentes termékekben, és a boltok polcain is találkozhatsz vele, szép fehér kristályos alakban. Valójában azonban kevesen tudják, hogy egy Dél-Amerikából származó gyógynövényből, a Stevia rebaudianából készül. A magyarul szerintem elég vicces jázminpakóca névre keresztelt növény leveleiben található több mint 30-féle szteviol-glikozidot vonják ki vizes áztatással, melyek közül legnagyobb mennyiségben a szteviozid és a rebaudiozid A van jelen. A stevia leveleinek feldolgozott formái 250-300-szor édesebbek, mint a cukor, és mivel édes vegyületei nem érzékenyek a hőmérsékletre, sütéshez, főzéshez is használhatjuk. Leveleiben számos fenolos vegyületet találunk, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez a gyógynövény palmitin, palmitolein, sztearin, olajsav, linol és linolén zsírsavakban gazdag olajokat is tartalmaz, valamint C-vitamint, B2-vitamint és folsavat. Ezenkívül a növény gazdag makro- és mikroelemekben, mint például cink, vas, kalcium, kálium, nátrium és magnézium. 

Az egészséges édesítő egy gyógynövény leveleiből készül
Az egészséges édesítő egy gyógynövény leveleiből készülLeila Melhado / Getty Images Hungary

Cukorbetegeknek is egészséges

Megfigyelték, hogy a stevia mind az állatokban, mind az emberekben képes fokozni az inzulin hatását a sejtmembránokra, növelni a hasnyálmirigysejtek aktivitását, vagyis az inzulintermelést, stabilizálni a vércukorszintet és a glukagon nevű hormon termelését, aminek feladata a vércukorszint emelése. Így javítja a glükóztoleranciát a bevitt szénhidrátokkal szemben, és csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet. Ezek a hatások nemcsak a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében, de a kezelésben is támogatást nyújtanak számunkra. 

Védi a szívünket

A magas vérnyomás és magas koleszterinszint nagymértékben emelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a stevia képes tágítani az artériák falát, ezáltal csökkenteni a vérnyomást. A benne található szteviozid azáltal csökkenti a vérnyomást, hogy megakadályozza a kalciumionok bejutását az erek belső falának sejtjeibe, és így csökkenti az érszűkületet a magas vérnyomásos betegeknél. Úgy működik, mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Vizsgálatokban azt is kimutatták, hogy a steviakivonat képes csökkenteni a vér magas trigliceridszintjét és a LDL-koleszterin-szintet, emellett emeli a HDL-szintet.

Antioxidáns és immunerősítő 

Az öregedés és a túlzott kalóriabevitel a szabad gyökök termelésének fokozódásával, majd krónikus oxidatív stresszel és szisztémás, vagyis egész testre kiterjedő gyulladás kialakulásával jár együtt. A stevia antioxidáns tulajdonságai révén ezen betegségek megelőzésében és kezelésében segítségünkre lehet. A stevialevelek számos fenolos vegyületet tartalmaznak, amelyek képesek semlegesíteni a szabad gyököket. Úgy találták, hogy szárítással lehet megőrizni a legmagasabb antioxidáns-tartalmat, és vizes kivonat készítésével oldódik ki a legjobban. Az antioxidánsokban gazdag étrend erősíti az immunrendszert, de emellett azt is megállapították, hogy a szteviozid immunmoduláló hatást fejt ki, és a humorális és celluláris immunitás, valamint a fagocita funkció stimulálásával is hathat.

Több formában is megtalálhatjuk
Több formában is megtalálhatjukPat_Hastings / Getty Images Hungary

Antibakteriális hatású

A fogszuvasodás gyakori betegség, amely nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is érinti, és a rossz szájhigiénia, az örökletes hajlam, a szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztása vagy a szervezet alacsony kalcium- és foszforszintje miatt alakul ki. A szájban lévő baktériumok elszaporodása elősegíti a biofilm és a lepedék képződését a fogakon. In vitro kísérletekben kimutatták, hogy a stevia megállítja a Streptococcus törzsek szaporodását, amelyek a fogszuvasodás kialakulásához kapcsolódnak. Emellett számos gyulladásgátló vegyületet is tartalmaz, ezért a fogínygyulladás kezelésére is alkalmas. 

A bőrünknek is jót tesz

Hatékony gyógyszernek tartják különféle bőrproblémák, például akne, seborrhea, dermatitis, ekcéma és sebek kezelésében, elősegítve a gyógyulást hegképződés nélkül. A stevia rendszeres használata javítja a bőr textúráját, és megakadályozza a bőr megereszkedését.

Kockázatok

A steviát nagyon sokat vizsgálták már, több egészségügyi szerv veszélytelennek ítélte, és jóváhagyta a használatát. Nagyobb mennyiségnél azonban egyeseknél puffadást, hányingert, fájdalmat és izomgyengülést, szédülést és allergiás hatásokat okozhat. A stevia vesebetegségben szenvedő személyeknél káros hatással lehet a véráramlásra, a veseműködésre, a vizelet áramlására és a nátrium kiválasztására. Vizelethajtó hatása gátolja a lítium szervezetből történő természetes eltávolításának mechanizmusát, a lítium felhalmozódása a szervezetben súlyos mellékhatásokat okoz. Különféle kísérleteket végeztek rágcsálókon ezen faktor alapján. Az eredmények rágcsálókban a lítium felhalmozódása miatti meddőség előfordulását mutatták. Ezenkívül kölcsönhatásba léphet a rák, a mikrobiális fertőzések, a kalciumcsatorna-blokkolók és a koleszterinszint csökkentésére használt gyógyszerekkel, ezért ha ilyet szedünk, érdemes egyeztetni az orvosunkkal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek