8 évvel élhetsz tovább, ha ezeket eszed a negyvenes éveidben

GettyImages-83779701

Ha már túl vagy a negyedik X-en, és eddig nem igazán figyeltél oda az étkezésre, még semmi sincs veszve. Ha most változtatsz, évekkel hosszabb élet lehet a jutalmad.

Édesség, cukros üdítőitalok, és semmi zöldség vagy gyümölcs. Ezek jellemzőek azoknak a menüjére, akik egyáltalán nem figyelnek oda, mi kerül a tányérjukra és a poharukba. Új életet kezdeni azonban soha nem késő, az egészség negyven felett is megszerezhető.

Egészség negyven felett is

Kevesebb szalonna, több dióféle – a tudósok ezt az életmódot javasolják azoknak, akik már elmúltak 40 évesek, és szeretnének hosszú és egészséges életet élni. Hiába vagy már középkorú, akár 8 évvel is meghosszabbíthatod az életed, ha hajlandó vagy átvariálni az étkezésedet. 

Hal, tejtermékek és teljes kiőrlésű pékáru az egészséges ételek listáján
Hal, tejtermékek és teljes kiőrlésű pékáru az egészséges ételek listájánYagi Studio / Getty Images Hungary

Egy átlagos negyvenéves nő – ha egészségtelenül táplálkozik –, nyolc évvel és hét hónappal rövidebb ideig él, mint aki odafigyel, hogy mit visz be a szervezetébe. Ez azt jelenti, hogy 86 év helyett csak 77 évet él. A jó hír, hogy egy, a Bergeni Egyetemen készült tanulmány szerint soha nem késő változtatni. Közel félmillió embert vizsgáltak meg a szakemberek, és azt kérték tőlük, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben az étkezési szokásaikról kérdezték őket, illetve hogy nagyjából írják le, hogy az előző évben milyen típusú ételeket ettek. A tanulmány azonban itt nem ért véget; a következő években is követték a résztvevők egészségi állapotát, illetve, hogy hány éves korukban hunytak el. Ennek segítségével összevethették, hogy melyek azok az ételtípusok, amelyek meghosszabbíthatják az életet, illetve melyek azok, amelyek viszont megrövidíthetik a földön töltött napjainkat. 

70 évesen is változtathatsz 

A résztvevők egyötöde, akik viszonylag korán elhunytak, jellemzően csak kevés zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, dió- és mogyoróféléket, hüvelyeseket, halat, fehér húst, tejet, illetve tejterméket fogyasztottak, vagy egyáltalán nem szerepeltek ezek az alapanyagok a menüjükben.

A tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy akár 70 évesen is változtathatunk, és annak is pozitív eredménye lesz.

Aki 40 évesen kezd egészségesen táplálkozni, az 8 plusz évet élhet meg, míg aki a hetedik X után, annak is néggyel több életévre van kilátása. Ez az Egyesült Királyságban azt jelenti, hogy a férfiak megünnepelhetik 86. születésnapjukat, míg a nők akár 88 évet is élhetnek. 

Az egészség negyven felett az étkezéssel kezdődik
Az egészség negyven felett az étkezéssel kezdődikmonticelllo / Getty Images Hungary

75 ezer halálért felel

A kutatást vezető Lars Thadnes, a Bergeni Egyetem professzora leszögezte, hogy az egészséges táplálkozás megelőzhet olyan vezető halálokokat, mint a szívroham vagy a szélütés. Ehhez azt javasolja, hogy naponta öt adag gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszanak, megfelelő mennyiségű keményítőben és fehérjében gazdag fogások mellett, illetve mindenképpen csökkentsék a magas zsír-, só-, és cukortartalmú ételeket és italokat. 

„Leginkább a cukros üdítők, a feldolgozott húsok, amelyek fogyasztását mindenképpen csökkenteni kell, helyette pedig teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, illetve dió- és mogyoróféléket együnk.”

Nem meglepő, hogy a kutatás azt az eredményt hozta, hogy azok élnek a leghosszabb ideig, akik elkerülik a feljebb sorolt egészségtelen fogásokat, illetve azoknál tapasztalható a legnagyobb életkor-növekedés, akik a legegészségtelenebb ételekről és italokról mondtak le a várható hosszabb élet reményében. 

70 felett is érdemes változtatni egészségtelen menünkön
70 felett is érdemes változtatni egészségtelen menünkönJamie Grill / Getty Images Hungary

A kutatás során nemcsak az elfogyasztott ételeket vizsgálták, de azt is, hogy a résztvevők dohányoznak-e, isznak-e alkoholt, illetve, hogy szoktak-e mozogni. 

Egy átlagos brit napi fél liter cukros üdítőt, hat szelet szalonnának megfelelő feldolgozott húst és 100 gramm vörös húst fogyaszt. Az egészségtelen táplálkozás az Egyesült Királyságban évente több mint 75 ezer korai halálesetért felel. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra