6 furcsa, de ártalmatlan mellékhatás, amit az edzés okozhat

GettyImages-1362877523

Testünk néha elég szokatlan módon reagál az edzéssel járó nagyfokú fizikai megterhelésre. Íme, néhány szemléletes példa.

A fizikai aktivitás javítja a hangulatunkat, több energiát ad nekünk, segít jobban aludnunk és megóvhat minket számos krónikus betegségtől, de akármennyire is jót tesz nekünk, néha bizony igen furcsa mellékhatások kísérik. Ezek általában teljesen ártalmatlanok, ám vannak esetek, amikor a túlzásba vitt edzés jelei is lehetnek.

1. Remegő izmok

Előfordult már veled, hogy egy kemény edzés után remegni kezdett a kezed? Nem vagy vele egyedül! Az izmok remegésének számos oka lehet, köztük az izomfáradtság, az alacsony vércukorszint, a kiszáradás vagy a túlzott koffeinfogyasztás – írja a Lifehacker.

Ha az izomremegés csak alkalmanként lép fel, akkor nem kell különösebben aggódnod miatta, bár nem árt, ha jobban odafigyelsz a megfelelő táplálékbevitelre és hidratáltságra, illetve visszafogod a koffeinbevitelt – főleg, ha az jellemzően az edzés előtt szokott történni. Emellett érdemes lehet átgondolnod azt is, hogy az edzésterved nem túlzottan megerőltető-e számodra.

Ha viszont a remegés sokáig tart, vagy szédülés, hányás, ájulás, netán görcsrohamok kísérik, akkor nincs mese, fordulj orvoshoz!

Amilyen kellemetlen, olyan hamar elmúlik
Amilyen kellemetlen, olyan hamar elmúlikRyanKing999 / Getty Images Hungary

2. Viszkető láb

Ha edzés közben vagy után viszketni kezd a lábad, akkor valószínűleg előbb hibáztatod érte a ruhád anyagát, mint a testedet. A tettes azonban valójában a megnövekedett véráramlás, melynek hatására a hajszálerek kitágulnak, miközben stimulálják az idegsejteket.

A viszketés általában a lábakon és a hasi részen tapasztalható, de érinthet más testrészeket is. A jó hír, hogy az érzés a legtöbb esetben csak átmeneti: akkor kezdődik, amikor új edzési rutint alakítasz ki, ám amint hozzászoksz, jó eséllyel magától tovaszáll.

3. Gyakori szellentés

Ha azon kapod magad, hogy edzés közben gyakran kell szellentened, akkor sincs nagy gáz! Vagyis bizonyos értelemben mégis. Az elvégzett gyakorlatok ugyanis puffadást váltanak ki, ami abból adódik, hogy a nehéz légzés miatt a levegő megakad az emésztőrendszerben, és a testmozgás felgyorsítja az emésztést, felszabadítva a bélgázokat.

Amennyiben tehát valaki megvető pillantást vet rád a jógaórán egy elszabaduló puki okán, jusson eszedbe, hogy talán ő lesz a következő, hiszen illem ide vagy oda, a bélgázoknak valahogy távozniuk kell.

4. Orrfolyás és tüsszögés

Ha az edzés folyamán vagy azt követően szénanáthaszerű tünetek törnek rád, azt vélhetően nem a megemelkedett pollenszámnak köszönheted, hanem az edzés által kiváltott rhinitisnek, amely tüsszögéssel, orrfolyással és orrdugulással jár. Hogy ennek pontosan mi az oka, arra egyelőre nem sikerült rájönni. Az egyik lehetséges magyarázat a rejtett allergia lehet, amit az edzés hoz elő.

Az orrban lévő erek beszűkülése vagy szennyezett levegő belélegzése is okozhatja
Az orrban lévő erek beszűkülése vagy szennyezett levegő belélegzése is okozhatjaVlad Dmytrenko / Getty Images Hungary

5. Fémes íz a szájban

Alkalomadtán előfordulhat, hogy az edzés során fémes (vagy vérre hasonlító) ízt érzel a szádban. Ez az egyébként teljesen ártalmatlan jelenség azzal függhet össze, ha túl keményen edzel. A kiváltó ok itt sincs maradéktalanul tisztázva, de a feltételezések szerint valószínűsíthető, hogy régi fogtömések, szuvas fogak, esetleg a nyálkahártya irritációja, vagy a tüdőszövetekből a légutakba jutó vörösvérsejtek felelősek érte.

6. Sürgető székelési inger

A jelenség főként a futókat sújtja, akik a hosszabb távokon hirtelen fellépő, sürgető ingert érezhetnek a székletürítésre. A kellemetlen mellékhatás (ami csak még kellemetlenebbé válik, ha nincs a közelben vécé) annak az eredménye, hogy a véráramlás az emésztőrendszer irányából az izmok felé terelődik, az intenzív mozgás pedig kiszorítja a gyomor-bél traktus tartalmát. Ennek megelőzéséhez futás előtt jó ötlet lehet felkeresned a mosdót, illetve alaposabban megválogatnod, hogy mi kerüljön a gyomrodba.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra