Ezt tedd, ha le akarod győzni az edzőterem-fóbiádat

GettyImages-535861527

Sportosabb életre, kidolgozottabb testre vágysz, de gyűlölsz mások előtt edzeni? Nem vagy egyedül ezzel, ám néhány egyszerű módszerrel megszabadulhatsz az ellenérzéseidtől.

Ha az edzőteremre gondolunk, azonnal a tökéletes testű nők és férfiak képe jelenik meg, akik tűpontosan végzik a gyakorlatokat még a legbonyolultabb gépeken is. Aztán képzeletben rögtön odahelyezzük magunkat is (legalább 5 kiló plusszal, mint amilyenek valójában vagyunk), amint kitekeredett pózban igyekszünk hasprést végezni egy combizom-erősítő gépen; még csodálkozunk is, miért nem megy, és miért hallunk elfojtott kacajokat a szomszéd gép felől. Klasszikus fitnesztermi rémálom, aminek szerencsére sok köze nincs a valósághoz. A félelem azonban nem múlik el csak úgy. Mutatjuk, mit tehetsz ellene.

Válaszd ki okosan az időpontot

Nem kérdés, hogy ki kell lépned a komfortzónádból, de muszáj megtenni az első lépést az edzés felé, akármilyen nehéz is. Ha tartasz attól, hogy más előtt tornázz, akkor érdemes egy kisebb és kevésbé zsúfolt helyet keresned. Lehetőleg ne a csúcsidőre időzítsd az edzésed idejét: a délutáni órák a legforgalmasabbak, hiszen az emberek többsége munka után jár sportolni. Van, aki csak a férfiak előtt szégyellős, ezért inkább olyan edzőterembe jár, ami nem koedukált.

Érdemes többféle mozgásformát kipróbálni
Érdemes többféle mozgásformát kipróbálniLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Hagyj időt a beszokásra

Egy tanulmány szerint bármilyen új tevékenység szokássá alakulásához 18–254 nap szükséges, ami elég tág tartomány. Azért lényeges ez az adat, mert nem szabad, hogy eltántorítson, ha nem hatalmas kedvvel jársz edzeni a kezdeti időszakban. Ahhoz, hogy könnyebbé váljon a rutin kialakítása, jelölj ki fixen egy napot, amikor ha törik, ha szakad, mindenképpen elmégy a terembe. Segíthet az is, ha kinézel egy csoportos foglalkozást, így hamarabb elmúlnak az ellenérzéseid, és várni fogod, hogy visszatérj a szimpatikus ismerős arcok közé.

Ne szégyelld, hogy nem tudsz mindent elsőre

Senki sem úgy születik, hogy súlyokat pakolgat egy hatalmas gépre. Mindenki fokozatosan ismerkedik meg az edzőtermek világával. Ha nem is akarsz személyi trénert fogadni – ami egyébként ajánlatos –, akkor is kérj segítséget valamelyik edzőtől vagy egy közeli edzőtárstól. Meglátod, mindenki nagyon segítőkész lesz! Jó ötlet, ha két edzésnap között utánaolvasol, mi micsoda, milyen a jó felszerelés. Ismerkedj meg a különböző kifejezésekkel, így legközelebb nem fogsz értetlenül bámulni, amikor valaki el akarja magyarázni egy gép használatát.

A személyi edző mellett biztonságban érezheted magad
A személyi edző mellett biztonságban érezheted magadtorwai / Getty Images Hungary

Jól jön a személyi edző

Ha megengedheted magadnak, akkor az edzőterem-fóbia ellen a legjobb orvosság, ha felfogadsz egy személyi edzőt. Ő otthonosan mozog ebben a világban, így neked is biztonságot ad már maga az a tudat is, hogy jó kezekben vagy. Esélyed sincs, hogy elronts valamit, mert az edző figyel és vigyáz rád.

Próbálj ki több mindent

Az edzők azt tanácsolják, ne erőltessünk egyfajta mozgásformát, csak mert mások azt javasolták nekünk. Nyugodtan próbáljunk ki többfajta edzéstípust, mint például az aerobik, a jógaórák, esetleg a dinamikus spinning, a divatos cross fit vagy a kímélő, de hatásos TRX. Számtalan lehetőséget tartogatnak az edzőtermek, így bizonyára megtalálod azt az edzésformát, amiben otthonosan mozogsz és jól érzed magad. 

A lényeg, hogy ne add fel már az elején, és fokozatosan szoktasd magad a konditermek világához. Ha így teszel, a legzsúfoltabb edzőterem sem riaszthat el, amikor egy kis testmozgásra vágysz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra