Az étkezés időtartama mindenkinél változó, sőt, gyakorta függ a körülményektől. A túl gyors evés általában elégtelen rágással jár, ami puffadáshoz, hasi fájdalmakhoz, emésztési problémákhoz és akár súlyosabb emésztőrendszeri gondokhoz is vezethet. Túlevés is lehet belőle, ugyanis megakadályozhatja az agyat abban, hogy időben felismerje a jóllakottság jelzéseit a gyomorból, ami végső soron elhízáshoz vezethet.
Negyedóra nem elég az ebédhez
Kutatások szerint a gyors evés összefüggésbe hozható a metabolikus szindrómával, amelynek a tünetei a magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint, rendellenes koleszterinszint és túlzott hasi zsír. Illetve növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezenkívül a kapkodó evés miatt a félrenyelés veszélye is megnő.

A szakértők szerint az ideális étkezési időtartam 20-30 perc, miközben minden falatot legalább 20-30 alkalommal meg kell rágni. Azt is javasolják, hogy a zavaró tényezőket, mint amilyen a televízió nézése vagy a telefon használata, szintén kerüljük, amikor eszünk, ugyanis ez is javíthatja az emésztést.
Természetesen ez az időmennyiség a munkás hétköznapokra érvényes, nem a hétvégi családi ebédekre, ahol az együtt eltöltött minőségi idő alapvető fontosságú az érzelmi kapcsolatok erősítése szempontjából is, miközben a családtagok testi-lelki egészségére nézve is óriási előnyöket hordoznak, amennyiben rendszeresek a család életében ezek az események.
Súlyos betegség miatt csak napi egy szelet kenyeret evett egy nő éveken át. Ismerd meg a történetét az alábbi cikkünkből.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés