Diétáznál? Inkább válts életmódot: 5 indokunk van rá, miért jársz jobban

GettyImages-1309299401
Olvasási idő kb. 3 perc

Fogyás, diéta, böjt: a kilóktól megszabadulni vágyók szótárának állandó szereplői ezek. Visszahízás, jojóeffektus, újra meg újra elkezdett fogyókúra: sajnos ezektől is kevesen szabadulnak azok közül, akik állandó harcot vívnak a számmal, melyet a mérleg mutat. A helyzetnek véget vethet, ha diéta helyett inkább az életmódváltást választjuk.

Első hallásra talán szimpatikusabb az, hogy diétát válasszunk, hisz azzal nem vesszük magunkra életünk több területének felforgatását, a valóságban azonban sokkal jobban járunk, ha az életmódváltás mellett döntünk. Se szeri, se száma az életmódváltással járó előnyöknek: öt fontos pontban hasonlítjuk össze ezt a diétával, hogy egyszerűbben dönthess arról, melyiket érdemes választanod.

Szokást alakíthatsz ki

Az életmódváltás nem rövid távra szól: nem harminc, hatvan vagy kilenc napra kötelezed el magad valami mellett, hanem egy életre, hiszen az életmódváltásnak nem az a célja, hogy bizonyos egységnyi idő alatt bizonyos mennyiségű kilótól megszabadulj, hanem az, hogy egészségesebbé válj! Lehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnik az, hogy az életmódváltás örökre meghatározza majd mindennapjaidat, de gondolj bele abba is, hogy szakértők alatt egy új szokás kialakításához mindössze néhány hét szükséges. Ahogy belejössz az életmódváltásba, egyre egyszerűbbé válik majd a szerint élned, és elkerülheted azt a csapdát is, melyet sok diéta rejt. A jojóeffektus életmódváltás esetén nem értelmezhető, hiszen nem fogod abbahagyni azt, amibe belevágtál. 

Másként gondolkodsz az életmódváltástól

Nemcsak az étkezésről szól az életmódváltás, hanem minden szokásodról, amely egészségedet befolyásolja. Hozzátartozik természetesen az egészséges ételek fogyasztása, de ugyanígy a káros szenvedélyek elkerülése és az egészséges mennyiségű és milyenségű mozgás is. Sokkal egészségesebb életet alakíthatsz ki egy életmódváltás segítségével, mint egy diétával, amiért egész szervezeted hálás lesz. Rendszerszinten kezdesz el gondolkodni egészségedről, nem azzal foglalkozol majd, hogy mi zsíros, vagy miben mennyi a szénhidrát, hanem azon, hogy biztosan hat koktél kell-e ahhoz, hogy jól érezd magad egy buliban, vagy érdemes-e kocadohányosnak maradnod, ha egyébként olyan jól megvagy cigaretta nélkül is.

Nem lesz olyan drasztikus

Az életmódváltás ráadásul sokkal kevésbé drasztikus jó néhány diétánál. Azok kilóban mérhető eredményt kell, hogy nyújtsanak rövid idő alatt, ezért időnként extrém követelményeket állítanak azok elé, akik sóvárognak a fogyásért. Az életmódváltás ezzel szemben nem tűz ki semmiféle napokban vagy kilókban mérhető célt vagy végpontot, hanem egészséges célokat állít az ember elé. Ebbe beletartozik az is, hogy egyoldalú, egészségtelen, tápanyagok hiányához vezető étrendet sem ír elő senki számára.

Az életmódváltás nemcsak az egészséges ételek fogyasztását jelenti, de a rendszeres mozgást is
Az életmódváltás nemcsak az egészséges ételek fogyasztását jelenti, de a rendszeres mozgást isOliver Rossi / Getty Images Hungary

Átlátod az összefüggéseket

Egészen másféle mentalitást alakít ki benned, mint egy fogyókúra: megtanít arra, hogy jóllétedről hosszú távon kell gondolkodnod. Nem elég, ha néhány hétig vagy hónapig megvonsz magadtól valamit, majd az eredménynek örülve hátat fordítasz a teljes folyamatnak – életmódváltás esetén jobban átlátod azt, milyen összefüggések vannak külsőd, egészséged, az elfogyasztott ételek és fizikai aktivitásod között. Jobban érted majd, hogyan működik szervezeted, ezáltal könnyebben is fogadod majd el a szükséges változásokat.

Nem hajt a tatár

Végül, de abszolút nem utolsósorban: ha életmódot váltasz, nem kell sietned, hisz nem cél, hogy két hét alatt dobj le öt kilót, sőt! Minden, az egészség érdekében végrehajtott változtatás sikerként könyvelhető el akkor is, ha egyelőre a mérleg ugyanazt mutatja, mint két héttel ezelőtt. Mivel nem lesz rajtad extra teher azért, hogy adott intervallumon belül érj el számszerűsíthető sikert, minden sokkal könnyebben mehet majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek