3 hétköznapi szokás, ami csökkenti a demencia kockázatát

Diósi Szilvia
GettyImages-1484329464
Olvasási idő kb. 4 perc

Van néhány szokás, amire ha figyelünk, akkor jelentősen csökkenhet a demencia kockázata, és idősebb korunkban is megfelelő szintet tarthatjuk agyunk egészségét és kognitív képességeinket.

A demencia tüneteivel világszerte legalább 55 millió ember küzd, Magyarországon pedig mintegy 200 ezer embert súlyt a kognitív funkciók normálisnál nagyobb mértékű romlása. A 65 év feletti demens betegeknél a diagnózis után a várható élettartam még 8 év, ugyanez 90 éves kor felett már csak 3 év.

Az állapot nem teljesen megelőzhető – az életkor, a genetika és a környezeti hatások mind szerepet játszhatnak benne. Néhány, az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezőt azonban lehet befolyásolni. Összeszedtük azt a három legfontosabb kockázati tényezőt, amelyekkel foglalkoznod kell, ha meg akarod előzni a demenciát.

1. Testmozgás

Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás nemcsak a testsúly megtartásában vagy csökkentésében segíthet. Az egyik előnye még a demencia kockázatának csökkentése is. Az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség a demenciaesetek akár 50%-ával is összefüggésbe hozható. Ebből következik, hogy kockázati tényezők lehetnek olyan szokások, amik ezekhez hozzájárulnak, például a mozgásszegény életmód.

Emellett a testmozgás elősegítheti az új idegsejtek és idegsejtkapcsolatok létrejöttét is, amelyek kulcsfontosságúak az új készségek elsajátítása és az emlékek szempontjából. A fizikai aktivitás javítja a keringést, ami hozzájárul az agy vérellátásának a javulásához. A mozgás csökkenti a stresszt, és jó hatással van a közérzetre.

Magyarországon mintegy 200 ezer embert súlyt a demencia
Magyarországon mintegy 200 ezer embert súlyt a demenciaHalfpoint Images / Getty Images Hungary

2. Szociális érintkezés

A magányosság nagymértékben összefügg a depresszióval, az alkoholfogyasztással és az alvászavarokkal. Mint kiderült, a demencia kockázati tényezője is.

Minél szociálisabb vagy, annál egészségesebb lehet az agyad. Ha erős társas kapcsolataid vannak, az általános túlélési arányod 50%-kal nő. A százévesek több mint 80%-a naponta kommunikál egy barátjával vagy családtagjával.

Ezek a pillanatok nemcsak jó érzéssel töltenek el, hanem javítják az agyműködésünket és az általános egészségi állapotunkat is. Tanulmányok arra jutottak, hogy a magányosság érzése ugyanolyan káros lehet az egészségre, mint az ismertebb kockázati tényezők, például a dohányzás.

Szakértők szerint kezdd azzal, hogy – a családdal való érintkezésen felül – választasz öt közeli barátot, akikkel legalább hetente egyszer valamilyen formában tartod a kapcsolatot. Felhívhatod őket telefonon, találkozhatsz velük személyesen. Ha ezután is magányosnak érzed magad, beszélj a családoddal és a legközelebbi barátaiddal, hogy mit tudnátok ez ellen tenni együtt. Csatlakozhatsz valamilyen klubhoz is, ahol olyan emberekkel találkozhatsz, akiknek hasonló az érdeklődési köre, mint neked.

A szociális kapcsolatok csökkentik a demencia rizikóját
A szociális kapcsolatok csökkentik a demencia rizikójátWestend61 / Getty Images Hungary

3. Alvás

Az éjszakánként öt-hat óránál kevesebb alvás összefügg a demencia későbbi korban történő kialakulásával, és sajnos az álmatlanság csak egyre gyakoribbá válik, ahogy öregszünk. Nehezen alszol el? Van néhány trükk, amit bevethetsz, korlátozd az alkoholfogyasztást, két órával lefekvés előtt ne egyél kiadósat, tartsd a szobát kellemesen hűvösen, olyan 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten. Két órával lefekvés előtt kerüld a telefon, laptop és tévé használatát.

Jelenleg nincs gyógymód a demenciára, de ezekkel a szokásokkal csökkentheted a betegség kialakulásának kockázatát. 

Ebben a cikkünkben összeszedtünk még hét módszert, ami segíthet az elalvásban, ha nehezen jön álom a szemedre.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek