Ezek a meglepő jelek utalhatnak demenciára: nem csak a memóriavesztés árulkodó

GettyImages-634469911

Nem csak a memóriazavarok vagy a tájékozódási problémák utalhatnak demenciára: a tünetek a betegség típusától függően változhatnak.

A demencia, azaz a szellemi leépülés ma még nem gyógyítható. Aránya 65 éves korban átlagosan 1% körüli, azonban az életkor előrehaladtával szignifikánsan növekedik. A betegség előfordulása ötévente a kétszeresére nő, becslések szerint a 85 évesek között már meghaladja a 30%-ot.

A demencia gyűjtőfogalom, azaz többféle szellemi leépüléssel és emlékezetvesztéssel kapcsolatos betegség gyűjtőneve. Idetartozik az Alzheimer-kór, a vaszkuláris (azaz keringési eredetű) demencia, a frontotemporális demencia és a Lewy-testes demencia is, valamint a Parkinson-kórral sokszor együtt járó szellemi leépülés.

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór teszi ki az összes demenciás eset 60-80 százalékát. A betegség folyamatos szellemi leépüléssel jár, ugyanakkor az ebben szenvedőknek nem lehetetlen – persze bizonyos korlátok között és folyamatos segítség mellett – a derűs öregkor. A betegség korai szakaszában a betegeknek nehézségei támadnak a közelmúltbeli beszélgetésekre, nevekre vagy eseményekre való visszaemlékezésben, valamint apátiát és depressziót tapasztalhatnak.

Figyeljünk a viselkedésben bekövetkező változásokra, ezek is a demencia korai jelei lehetnek
Figyeljünk a viselkedésben bekövetkező változásokra, ezek is a demencia korai jelei lehetnekWestend61 / Getty Images Hungary

Vaszkuláris demencia

A vaszkuláris demenciában érintettek gyakran szenvednek szívbetegségtől, magas vérnyomástól és cukorbetegségtől, esetükben gyakori a hullámzó állapot: a súlyosan zavart időszakokat meglepően tiszta pillanatok követhetik. A betegség esetükben azért alakul ki, mert az elzáródott artériák leállítják az agy véráramlását, megfosztva ezáltal az agysejteket a működésükhöz szükséges oxigéntől és tápanyagoktól. A vaszkuláris demenciában szenvedőknek megromlik az ítélőképességük, vagy szokatlan nehézségeket tapasztalhatnak a tervezés, a szervezés és a döntéshozatal terén.

Lewy-testes demencia

A demencia harmadik leggyakoribb formája, a Lewy-testes demencia oka egy bizonyos fehérje rendellenes lerakódása, ami úgynevezett Lewy-testeket képez. Ezáltal az agyműködés károsodik, ami hatással van a gondolkodásra, a mozgásra, a viselkedésre és a hangulatra egyaránt. A Lewy-testes demenciával küzdők vizuális hallucinációkat, téveszméket tapasztalhatnak, tiszta és zavart időszakaik pedig váltakoznak napról napra vagy akár óráról órára.

Frontotemporális demencia

A frontotemporális demencia személyiségváltozással is együtt jár. Emiatt a hozzátartozók sokszor pszichiátriai rendellenességre gyanakodnak, ekkor egy CT-vizsgálat oszlathatja el a kételyeket. A frontotemporális demencia (amelyben Bruce Willis is szenved) gyakran egészen korán, 40-45 éves korban kezdődik, s ez a típusú demencia érinti a leggyakrabban a 60 év alattiakat. A betegséghez gyakran társulnak furcsa, a feledékenységen túlmutató tünetek:

 • a korábban visszafogott viselkedésű személy megdöbbentő gátlástalanságot mutat
 • emlékeztetőket kell készítenie egyszerű feladatokról
 • ki nem fizetett vagy túlfizetett számlák
 • változás a fizikai megjelenést illetően (az illető nem ad a megjelenésére annak ellenére, hogy korábban mindig úgy nézett ki, mintha skatulyából húzták volna elő)
 • a testsúly hirtelen változása
 • problémák autóvezetés közben és parkolásnál
 • tárgyak nem megfelelő használata (például a távirányítóval akar telefonálni)
 • nem helyénvaló dolgokat mond
 • változások a beszédben, a személyiségben
Demencia akkor is kialakulhat, ha az agysejtek nem kapják meg a működésükhöz szükséges oxigént és tápanyagokat
Demencia akkor is kialakulhat, ha az agysejtek nem kapják meg a működésükhöz szükséges oxigént és tápanyagokatTek Image/science Photo Library / Getty Images Hungary

Gyanús jelek

 • Az egyéb típusú demenciák esetében az alábbi tünetek is árulkodóak lehetnek:
 • memóriazavar
 • térbeli, időbeli tájékozódási zavar
 • a nyelvi kifejezés zavara („nem találja a szavakat”)
 • rossz helyre teszi a tárgyakat
 • korábban értette az iróniát és a szarkazmust, de már nem
 • sokszor elesik
 • a korábban törvénytisztelő állampolgár törvénysértéseket (bolti lopások, betörések) követ el
 • nem élelmiszer jellegű dolgok és romlott ételek fogyasztása (például megeszi az étteremben a vázából a virágot, mert elfelejti, mire való)
 • a szociális képességek elvesztése: a korábban kedves és figyelmes személy sértő vagy nem odaillő dolgokat mond
 • kényszeres viselkedések, rituálék felerősödése
 • nem tud különbséget tenni két nagyon különböző illat között, mint például a benzin és a citrom

Ne vegyük félvállról

Természetesen mindannyiunkkal előfordulhat, hogy nem emlékszünk, hová tettük a kulcsot vagy a szemüvegünket; vagy elfelejtjük, miért mentünk át a szomszéd szobába. Ez gyakran a többfelé figyelés és a stressz következménye. Egy dolog azonban megtalálni a szemüveget a fejünk tetején, és egy másik a fagyasztóban rálelni.

Sokan hajlamosak az utolsó pillanatig halogatni a kivizsgálást és a szembesülést, pedig ennél rosszabbat nem is tehetnének. A demencia ugyan nem gyógyítható, de egy standardizált memóriateszt segítségével könnyen azonosítható, hogy fennáll-e a veszély. Egy jól megválasztott terápiával pedig késleltethető a betegség súlyosbodása, akár évekkel meghosszabbítva a megszokott életminőséget.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra