Agydaganatra is utalhat, ha gyakran kell ilyen gyógyszert szedned

daganat-gyogyszer-1219332028
Olvasási idő kb. 4 perc

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése „elfedheti” az agydaganat lehetséges jeleit.

Amikor rád tör a fejfájás, az első ösztönöd az lehet, hogy gyógyszer után nyúlj. Ha azonban folyamatosan fájdalomcsillapítókat szedsz, emiatt előfordulhat, hogy nem veszed észre a háttérben meghúzódó nagyobb egészségügyi problémát. Ez akár az agydaganat is lehet.

A gyógyszerszedés agydaganattal is összefügghet

Dr. Mina Lobbous, a Cleveland Clinic orvosa rámutatott, hogy az agydaganat gyakran tartós fejfájásként nyilvánul meg, amelynek enyhítése érdekében fájdalomcsillapításra van szükség. Hozzátette, hogy ezt az állapotot nehéz korán diagnosztizálni a megelőző szűrővizsgálatok hiánya miatt.

Ha sok gyógyszert szedsz fájfájásra, az akár az agydaganat jele is lehet
Ha sok gyógyszert szedsz fájfájásra, az akár az agydaganat jele is lehetPeter Dazeley / Getty Images Hungary

„Nagyon fontos, hogy ügyeljünk azokra a tünetekre, amelyek sürgős kiértékelést igényelnek, mivel a korai felismerés és beavatkozás jelentős hatással lehet bizonyos típusú daganatok kimenetelére és túlélési esélyeire” – mondta el dr. Lobbous.

Az orvos azért nagyobb odafigyelésre intette azokat, akik fejfájásuk miatt rendszeresen fájdalomcsillapító gyógyszerek után nyúlnak. „A tartós fejfájásról – különösen az újonnan fellépő súlyos fájdalomról –, amelyhez hányinger, hányás vagy homályos látás párosulhat, orvossal kell konzultálni, ahelyett hogy vény nélkül kapható gyógyszerektől függenének” – emelte ki a szakember.

Ez fokozottan igaz azokra a betegekre, akiknek korábban nem volt krónikus fejfájásuk vagy migrénjük.

Ha korábban nem volt migréned, felmerülhet a daganat gyanúja

A fenti álláspontot osztja dr. Jose Carrillo, a kaliforniai Pacific Neuroscience Institute neurológusa és neuroonkológusa is, aki szerint az émelygéssel járó fejfájást olyan egyéneknél, akiknek korábban nem volt migrénjük, azonnal ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön, az érintetteknek nincs-e agydaganatuk.

Daganatra utalhat például, ha a fájdalom és a hányinger együtt lép fel, mivel az állapot megnövekedett nyomáshoz vezet a koponyában – főleg, ha a tumor nagyobbra nő.

A floridai Moffitt Cancer Center szerint a daganattal összefüggő hányinger legalább egy hétig tarthat, és elsősorban a reggeli vagy a lefekvés előtti időszakra jellemző, illetve felerősödhet a hirtelen testhelyzetváltások után is.

A fejfájás mellett az émelygés is a daganat jele lehet
A fejfájás mellett az émelygés is a daganat jele lehetMindful Media / Getty Images Hungary

Hasonló a helyzet a fejfájás vonatkozásában is.

A daganatok okozta fejfájás tipikusan folyamatos, és rosszabb lehet reggel, illetve amikor az ember előrehajol.

A Cephalalgia című folyóirat 2021-es tudományos áttekintéséből az is kiderült, hogy a fejfájás az agydaganat egyik legjellemzőbb tünete. Érdemes tudni, hogy az agyráknak több mint 125 formája létezik. A leggyakoribb daganatos megbetegedések a gliomák, amelyek az agy gliasejtjeiből képződnek. Ezek segítenek a helyükön tartani az idegsejteket.

Az agydaganatoknak körülbelül 33 százaléka glióma, ami a rákos megbetegedések széles körét foglalja magában, beleértve az ultraagresszív glioblasztómát, amely John McCain amerikai szenátor halálát is okozta. A statisztikák meglehetősen riasztó képet festenek: valójában három érintett betegből csak egy marad életben egy ötéves időszak után.

Az agydaganat azonban szerencsére viszonylag ritka. Az American Cancer Society szerint a betegség kialakulásának teljes életre szóló kockázata kevesebb, mint 1 százalék. Az agyrák egyéb tünetei közé tartoznak a görcsrohamok, a látásbeli változások, a gyengeség, a zsibbadás, a kettős látás, a hallásváltozások, az arc fájdalma vagy zsibbadása, valamint a nyelési és beszédzavarok. Ezek felismerése elősegítheti a betegség azonosítását.

Nemrég fontos felfedezést tettek az agydaganat lehetséges kezelési módjával kapcsolatban. Erről itt olvashatsz bővebben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek