Ezek az élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb természetes D-vitamint. Infografika!

A D-vitamin jótékony hatásai már régóta ismertek, mostanában mégis mintha többször szerepelne a hírekben, cikkekben mint a vírusok elleni küzdelem egyik fontos vitaminja, immunrendszerünk támogatója. A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására, de bizonyos élelmiszerek és nyersanyagféleségek is tartalmaznak D-vitamint.

A D-vitamin (kalciferol) az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, ugyanakkor számos egyéb jótékony hatással bír, például az izomerő fenntartásában is fontos szerepe van.

A felnőttek átlagos D-vitamin-szükséglete kb. 2000 NE (nemzetközi egység). Fontos megemlíteni, hogy ennek a szükségletnek csupán kis részét tudjuk a táplálkozással kielégíteni, mégis a D-vitamint tartalmazó élelmiszerek étrendbe állításával hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a napi kellő mennyiség teljesüljön.

D-vitamin

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

Oszd meg másokkal is!
Mustra