Ezért olyan fontos a sokat emlegetett D-vitamin

GettyImages-170007048

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin a csontjaink egészségéért és épségéért felel, azonban ennél jóval több és ugyanennyire fontos hatása is van. Ebben a cikkünkben a D-vitaminnal foglalkozunk.

A D-vitamin (kalciferol) az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen és mostanában igen sokat emlegetett vitamin. Nem véletlen, hogy a járványhelyzet miatt ilyen nagy figyelmet kapott, hiszen a mindenki által ismert csontok és fogak megfelelő állapotát kialakító és megőrző hatásán túl a D-vitaminnak számos egyéb jótékony és hihetetlenül fontos tulajdonsága is van, többek között:

  • támogatja az immunrendszerünk megfelelő működését;
  • csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát (pl. PCOS, IR, cukorbetegség);
  • szerepe van a hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában;
  • elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését a csontjainkba; 
  • szerepet játszik a sejtosztódásban, éppen ezért fontos a daganatos megbetegedések megelőzésében is;
  • elősegíti és támogatja a sikeres testtömegcsökkentést, fogyókúrát (gátolja a zsírsejtek kialakulását, osztódását);
  • fenntartja az izmaink egészségét és erejét;
  • csökkenti a koleszterinszintet (a D-vitamin elővitaminja koleszterinből képződik);
  • nagy segítség a már kialakult szénhidrátanyagcsere-zavarok terápiájában (a D-vitamin jelenléte szükséges az inzulintermelő bétasejtek normál működéséhez);
  • csökkenti a fáradtságot, kimerültséget.

A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására, azonban bizonyos esetekben – különösen a napfény nélküli, szürke, borús évszakokban – kiemelten figyelnünk kell arra, hogy megfelelő legyen a D-vitamin-ellátottságunk, melyet bizonyos táplálékok fogyasztásával, illetve táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal tudunk biztosítani. Rövid ideig, terápiásan étrend-kiegészítők alkalmazása is szükségessé válhat.

A felnőttek átlagos D-vitamin-szükséglete kb. 2000 NE, azaz nemzetközi egység. Ennek a szükségletnek csupán kis részét tudjuk a táplálkozással kielégíteni, azonban a D-vitamint tartalmazó élelmiszerek étrendbe állításával – ugyan nem tudjuk fedezni a teljes szükségletet, de – hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a napi kellő mennyiség teljesüljön.

Tippek a D-vitamin-szint növeléséhez

  • A napsütéses napokon legyél minél többet a szabadban, sportolj, sétálj, kirándulj rendszeresen.
  • Fogyassz gyakrabban tengeri halakat, belsőségeket (pl. májat), tojást (a koleszterinszintedre vigyázz!).
  • Naponta igyál/egyél tejet, tejtermékeket! A fermentált (tej)termékekben található K2-vitamin elősegíti és megkönnyíti a D-vitamin felszívódását.
  • Heti legalább egyszer fogyassz gombát, és főzés előtt 10-15 percre tedd napos helyre!
  • Csökkentsd az üdítőitalok fogyasztását!
  • Amennyiben táplálékkiegészítőre is szükséged van, olyan kapszulát válassz, amelyben a D-vitamin olajos közegben oldva van jelen!
  • Figyelj a magnéziumbeviteledre is! A D-vitamin és a magnézium segítik egymás felszívódását és hasznosulását. 
  • Rendszeresen ellenőriztesd a D-vitamin-szintedet! A kapott érték mindig pillanatnyi állapotot mutat, ugyanakkor nagy segítség, hogy lásd, jó úton haladsz-e, megfelelő-e a táplálkozásod.

(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)

 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra