Ezért olyan fontos a sokat emlegetett D-vitamin

GettyImages-170007048

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin a csontjaink egészségéért és épségéért felel, azonban ennél jóval több és ugyanennyire fontos hatása is van. Ebben a cikkünkben a D-vitaminnal foglalkozunk.

A D-vitamin (kalciferol) az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen és mostanában igen sokat emlegetett vitamin. Nem véletlen, hogy a járványhelyzet miatt ilyen nagy figyelmet kapott, hiszen a mindenki által ismert csontok és fogak megfelelő állapotát kialakító és megőrző hatásán túl a D-vitaminnak számos egyéb jótékony és hihetetlenül fontos tulajdonsága is van, többek között:

  • támogatja az immunrendszerünk megfelelő működését;
  • csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát (pl. PCOS, IR, cukorbetegség);
  • szerepe van a hormonháztartásunk egyensúlyának fenntartásában;
  • elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését a csontjainkba; 
  • szerepet játszik a sejtosztódásban, éppen ezért fontos a daganatos megbetegedések megelőzésében is;
  • elősegíti és támogatja a sikeres testtömegcsökkentést, fogyókúrát (gátolja a zsírsejtek kialakulását, osztódását);
  • fenntartja az izmaink egészségét és erejét;
  • csökkenti a koleszterinszintet (a D-vitamin elővitaminja koleszterinből képződik);
  • nagy segítség a már kialakult szénhidrátanyagcsere-zavarok terápiájában (a D-vitamin jelenléte szükséges az inzulintermelő bétasejtek normál működéséhez);
  • csökkenti a fáradtságot, kimerültséget.

A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására, azonban bizonyos esetekben – különösen a napfény nélküli, szürke, borús évszakokban – kiemelten figyelnünk kell arra, hogy megfelelő legyen a D-vitamin-ellátottságunk, melyet bizonyos táplálékok fogyasztásával, illetve táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal tudunk biztosítani. Rövid ideig, terápiásan étrend-kiegészítők alkalmazása is szükségessé válhat.

A felnőttek átlagos D-vitamin-szükséglete kb. 2000 NE, azaz nemzetközi egység. Ennek a szükségletnek csupán kis részét tudjuk a táplálkozással kielégíteni, azonban a D-vitamint tartalmazó élelmiszerek étrendbe állításával – ugyan nem tudjuk fedezni a teljes szükségletet, de – hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a napi kellő mennyiség teljesüljön.

Tippek a D-vitamin-szint növeléséhez

  • A napsütéses napokon legyél minél többet a szabadban, sportolj, sétálj, kirándulj rendszeresen.
  • Fogyassz gyakrabban tengeri halakat, belsőségeket (pl. májat), tojást (a koleszterinszintedre vigyázz!).
  • Naponta igyál/egyél tejet, tejtermékeket! A fermentált (tej)termékekben található K2-vitamin elősegíti és megkönnyíti a D-vitamin felszívódását.
  • Heti legalább egyszer fogyassz gombát, és főzés előtt 10-15 percre tedd napos helyre!
  • Csökkentsd az üdítőitalok fogyasztását!
  • Amennyiben táplálékkiegészítőre is szükséged van, olyan kapszulát válassz, amelyben a D-vitamin olajos közegben oldva van jelen!
  • Figyelj a magnéziumbeviteledre is! A D-vitamin és a magnézium segítik egymás felszívódását és hasznosulását. 
  • Rendszeresen ellenőriztesd a D-vitamin-szintedet! A kapott érték mindig pillanatnyi állapotot mutat, ugyanakkor nagy segítség, hogy lásd, jó úton haladsz-e, megfelelő-e a táplálkozásod.

(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra