Van néhány étel, ami sokáig valahogy kimaradt az életemből. Az egyik ilyen a csicseriborsó, amit maximum csak a gyerekdalból ismertem. A közte és a hummusz közti összefüggés is csak néhány éve tisztázódott számomra, amikor először kóstoltam ezt a finom krémet. Mondhatni azonnal rajongó lettem, és azóta rendszeresen előfordul a hűtőnkben. Rengeteg receptet találni hozzá, de a boltok polcain is nagyon sok variáció közül válogathatunk. Ha megtaláltuk a kedvenc változatunkat, fogyasszuk minél gyakrabban, mert elképesztően egészséges!
A csicseriborsó jó tápanyagforrás
A csicseriborsó kiváló növényi fehérjeforrás, mint a legtöbb hüvelyes. Tartalmaz B9 -vitamint, ami a DNS szintézisének és javításának kulcsa és elengedhetetlen a vérképzéshez. Nagyszerű forrása a vasnak, magnéziumnak, valamint a cinknek is, melyek közül ez utóbbi jótékony hatással van az immunrendszerre és az anyagcsere működésére. Sok hummuszrecept tartalmaz tahinit is, ami lényegében szezámmagpaszta. A szezámmagban található nagy mennyiségű E-vitamin, amely
antioxidánsként működik a szabad gyökök elleni küzdelemben, és előnyös a bőrünknek is.
A benne található kalcium létfontosságú az erős csontokhoz, az idegátvitelhez és a szívizom működésének szabályozásához.

Elősegíti a megfelelő rostbevitelt
A hummuszban található rostok támogatják a bélflórát, így segítik az immunrendszerünket is. A kutatások azt mutatják, hogy a rostok jótékony hatással vannak a szív egészségére, segítik az emésztést, és csökkentik a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.
Egészséges zsírokat tartalmaz
A hummusz gazdag, krémes állagát az olívaolaj adja, amely a szív számára egészséges zsírok nagyszerű forrása. Tanulmányok kimutatták, hogy azok körében, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak egészséges olajokat, különösen az olívaolajat, kisebb a szívbetegségek és más betegségek miatti halálozás kockázata. Egy vizsgálat kimutatta, hogy napi 10 gramm (körülbelül 2 teáskanál) extraszűz olívaolaj elfogyasztásával további 10 százalékkal csökken a szívbetegség kockázata.
A hummusz segíthet a koleszterinszint csökkentésében
Amellett, hogy növeli a jó koleszterint, a kutatások kimutatták, hogy a csicseriborsó csökkenti a rossz, LDL-koleszterinszintet. Egy tanulmányban 47 egészséges felnőtt búzát vagy csicseriborsót tartalmazó étrendet követett.
Öt hét után azoknak, akik extra csicseriborsót ettek, 4,6 százalékkal alacsonyabb volt a „rossz” LDL-koleszterin szintje.
További tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a hüvelyesekben, például a csicseriborsóban gazdag étrend átlagosan 5 százalékkal csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet. A csicseriborsó nagyobb mennyiségű élelmirost- és fehérjetartalma, valamint a benne található tanninok is segíthetnek részben megmagyarázni ezeket az eredményeket.

Csökkenti a gyulladást
A hummuszban gyakran használt szezámmagról kimutatták, hogy csökkenti a szervezetben érgyulladás markereit, melyek olyan betegségekben lehetnek magasak, mint az ízületi gyulladás. A gyulladás testünk sérülésekre adott válaszreakciója, ami általában átmeneti, de néha krónikussá válik, és akkor súlyos egészségügyi problémákat okozhat.
Természetes módon szabályozza a vércukorszintet
A csicseriborsó glikémiás indexe alacsony, és a megfigyelések azt sugallják, hogy a hummusz részben tompíthatja a vele együtt fogyasztott magasabb glikémiás indexű élelmiszerek hatását. Hosszú távon a csicseriborsó fogyasztása szignifikánsan javította a glikémiás kontrollt is egy 20 hetes keresztezett vizsgálatban, melyben 45 fő vett részt, de más vizsgálatok is kimutatták, hogy csökkenti a glikémiás válaszokat. Ez magasabb olívaolaj-tartalmával magyarázható, mert az étkezési zsír késlelteti a gyomor kiürülését, és ezért lassítja a szénhidrát felszívódását. Javítja az inzulinrezisztenciát és hozzájárul a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez.
Csökkentheti a daganatos megbetegedések kockázatát
A csicseriborsó-fogyasztás segíti azokat a bélbaktériumokat, amik a butirát (vajsav) nevű rövid szénláncú zsírsavat termelik a szervezetünkben.
A butiráttal kapcsolatban széles körben beszámoltak arról, hogy elnyomja sejtosztódást és apoptózist idéz elő, ami csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát.
Számos más étrendi bioaktív vegyület, mint például a likopin, a biochanin A és a szaponinok, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik bizonyos ráktípusok kockázatát, szintén jelen vannak a csicseriborsóban és a hummuszban. Állatkísérletekben a csicseriborsóliszt fogyasztása 64 százalékban elnyomta a daganatos gócok kialakulását.
Segít a súlyszabályozásban
Súlykontroll szempontjából ideális étel a magas rost- és fehérjetartalma miatt, és segít elkerülni a hirtelen inzulinemelkedést a vérben. Ennek ellenére fogyasztásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni kalóriatartalmát sem. Egy megfigyelésben a csicseriborsót vagy hummuszt fogyasztók 53 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak elhízottak, és 51 százalékkal kevésbé valószínű, hogy megemelkedett a glükózszintjük, emellett a derékkörfogat mérete és a testtömegindexük is kisebb volt. Ez nem kizárólag a hummusz fogyasztásával függ össze, részben más egészséges életmódbeli mintáknak tudható be, amelyeket azoknál várhatunk, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak hüvelyeseket, például csicseriborsót.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés