Te is imádod a cseresznyét? 10 érvünk is van, hogy kihasználd a szezont és sokat egyél belőle

Végre megjelentek a piacokon és a boltok polcain a pirosabbnál pirosabb, lédús és zamatos cseresznyehalmok. A cseresznye íze a nyarat idézi, ugyanakkor számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatása is van, amik miatt érdemes fogyasztani. Mutatunk 10 érdekességet, amit talán nem is tudtál a cseresznyéről.

  • A cseresznyét már az ókorban is termesztették és fogyasztották, és az istenek eledelének tartották. Az utazók, a katonák kedvelt szomjoltója volt, ami nem csoda, hiszen a cseresznye víztartalma a teljes gyümölcs kb. 70-80 százaléka.
  • Japánban rengeteg díszcseresznyével találkozhatunk, amelyeknek tilos a fogyasztása, ugyanis a cseresznye a japán kultúrában a fiatalság és a megújulás jelképe. Nem véletlen, hogy a cseresznyevirágzás az egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepük.
  • A cseresznye, víztartalmának köszönhetően, rendkívül gyorsan felfrissít és energikusabbá tesz. Emellett természetes melatonintartalma révén fogyasztása elősegíti a cirkadián ritmusunk rendeződését, minek köszönhetően jól és pihentetően tudunk aludni, és kipihenten ébredünk.
  • Energiatartalma csekély, csupán 65-70 kcal/100 gramm, fehérje (0,2 gramm) és zsír (0,3 g) alig van benne, ugyanakkor viszonylag magas a szénhidráttartalma (13 gramm/100 gramm), emiatt inzulinrezisztenciában és cukorbetegségben szenvedők számára ritkán és kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása: például valamilyen lassú felszívódású szénhidrát mellé kiegészítőként, a szénhidráttartalmával számolva.
  • Sok növényi rostot (1,3 g/100 g) tartalmaz, ezáltal hozzájárul a megfelelő napi rostbevitelhez. Magas rosttartalmának köszönhetően védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben, emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és nem mellesleg nagy segítség például székrekedésben szenvedőknek is.
Japánban nagy kultusza van a cseresznyevirágzásnak
Japánban nagy kultusza van a cseresznyevirágzásnaktawatchaiprakobkit / Getty Images Hungary
  • A cseresznye rengeteg vitamint (A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitamint) és ásványi anyagot (kálium, foszfor, kalcium, nátrium, kobalt), valamint úgynevezett antociánokat tartalmaz, amelyek csökkentik például a köszvény és ízületi gyulladás miatti fájdalmat. A cseresznyének érvédő, szívizom-erősítő hatása is van, továbbá fogyasztása megakadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet is.
  • Sokan gyógynövényként is hasznosítják. A cseresznyeszár többek között kiváló vízhajtó, vesekőhajtó, köptető, ízületi betegségek gyógyítója, tisztítja az ér- és nyirokrendszert.
  • A többi sötét bogyós gyümölcshöz hasonlóan, a cseresznyében is sok a kedvező élettani hatású antioxidáns, karotinoid és flavonoid, amik segítenek megvédeni sejtjeinket az oxidatív stressz káros és megbetegítő hatásaitól.
Tele van vitaminnal
Tele van vitaminnalSilvia Bianchini / Getty Images Hungary
  • A teljesen vagy majdnem teljesen érett cseresznyét kora reggel érdemes leszedni, mivel ilyenkor keményebb a húsa. Hűtve két-három napig, optimális páratartalom mellett egy hétig is tárolható (a szárával együtt). Jól bírja a mélyhűtést, az értékes vitaminjait így is megőrzi. 
  • A cseresznyemagot nem érdemes kidobni, ugyanis szárítás után tökéletes cseresznyemagpárnát készíthetünk belőle, amely meglangyosítva rendkívül jól csökkenti a különböző fül-, fog-, hát- és nyakfájdalmakat, menstruációs görcsöket.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra