Pontosan mi történik császármetszés közben? Szakértő mondja el, mire számíts

GettyImages-1264005744
Bagyinka Tímea

A hasfal alsó részén, a szeméremcsont felett vízszintesen elterülő, nagyjából 10-12 centiméter hosszú műtéti heg a császármetszés örök emléke. Születhet saját vagy szakmai döntés alapján, sosem feledhető, hatalmas fájdalmakkal teli órák után, és takarhat életet vagy életeket megmentő momentumot is.

Annak ellenére, hogy a császármetszés nagy hasi műtétnek számít, egészen gyorsan, általában 20-30 perc alatt lezajlik. Leggyakrabban spinális érzéstelenítéssel, ritkábban altatásban történik. Természetesen az édesanyának és a születendő babának is sokkal jobb, ha végig tudnak menni a szülés és a születés fázisain. A császármetszést azonban mindig komoly, akár életmentő döntés teszi indokolttá, így ezt a műtétet is és a megszületés ezen formáját is teljes értékűnek szükséges tekinteni. Nem szabad, hogy a császárral szülő édesanyák bármiben is kevesebbnek érezzék magukat. Sőt ezekben az esetekben a lehető leggyorsabb regenerálódás érdekében számos extra dologgal kell számolni, ehhez pedig jó tudni, mi is történik a műtét közben és után a testünkben. Ebben segít eligazodni dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász szakorvos, a Lilymed nőgyógyászati és meddőségi központ alapítója.

A műtét a hasfal lezárásával végződik, be kell zárni a megnyitott területet. A felszíni seb esetében maga a varrás folytonosságában nem látszódik, csak a seb két végén található csomózás. A császármetszés utáni első, posztoperatív időszakban a heg területe lehet piros, lila, lehet duzzadt és vizes is. Ez mind teljesen normális jelenség, a regenerációs folyamat része. Akár egy év is eltelhet, mire az élénkpirosas, rózsaszínes heg vonala halványodni, fehéredni kezd. Aggodalomra az adhat okot, ha a heg bármely részénél váladékozás vagy vérzés jelentkezik, illetve hidegrázás vagy láz társul a jelenséghez. 

A császármetszés folyamatáról mesél a szakértő
A császármetszés folyamatáról mesél a szakértőJane Khomi / Getty Images Hungary

Érzéketlen lehet a császármetszés hege

Császármetszésnél ahhoz, hogy a felszínről eljusson a műtétet vezető orvos a babához, nagyon sok szöveti réteget kell átvágni. Az első három ezekből a bőr szöveti része. Ez a terület testünk első védelmi vonala, fő érzékelési szervünk, rengeteg idegvégződéssel. A vágás és a varrás után ezek az idegek sérülnek, amelyek a gyógyulási folyamatok alatt a teljes érzéketlenségtől az éles fájdalomig széles spektrumban okozhatnak panaszokat. Lokálisan, a heg két végénél, vagy akár felette vagy alatta, nagyobb területet érintve. A keringés is romolhat az érintett szakaszon, így maga a regenerálódás és a panaszok fennállása is eltarthat akár hosszú hónapokig is. A gyógyulási folyamat segíthető megfelelő, otthon is végezhető hegkezelési technikák elsajátításával. 

A szakértő véleménye a megmaradó has méretéről

A várandósság hasűri nyomásemelkedést eredményez. Fejlődik, növekszik odabent egy élet, nő a keringő vér mennyisége, az édesanya tömege, statikai átrendeződés történik a súlyponti eltolódások miatt. Ez az anyai szervezet szerkezetét, ízületeket és izmokat is érinti. Az egyenes hasizmok teljesen természetes módon szeparálódnak és csúsznak el oldalirányba a has növekvő mérete miatt. 

Ilyenkor pedig nemcsak helyzetük, de tenziójuk, feszülésük is megváltozik. Egyszerűen megnyúlnak ahhoz, hogy követni tudják ezt az átalakulást. Amikor a műtéti beavatkozás elkezdődik és felnyitják a hasfalat, akkor az izmok már eleve jobban vagy kevésbé, de oldalra vannak csúszva, és ezt a szétválasztást segítik csak azzal, hogy a közöttük lévő kötőszövetes hártyát megnyitják, hogy hozzáférjenek a méhtesthez. A beavatkozás végén pedig visszaillesztik a szöveteket. A műtéti eljárások fejlődésével bizonyosságot nyert, hogy nem érdemes összevarrni ezeket a struktúrákat, amelyek egyébként folyamatos mozgásban vannak a mindennapos tevékenységek során. Akár egy olyan egyszerű, hétköznapi cselekvés, mint például egy nevetés vagy vizeletürítés alatt is. Gyorsabb a regenerálódás, ha biztosított a mobilitás. Tehát az izom nem a műtét, hanem a várandósság alatt nyúlik meg, így akár természetes szülés volt, akár császármetszés, az izmok feszessége visszaszerezhető! Hogy hogyan, arról itt olvashatsz

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra