Újra jöhet a maszkviselés: mutáns covid-variánstól tart a magyar virológus

maszk-utcan
Olvasási idő kb. 2 perc

Világszerte egyre több helyen emelkednek az esetszámok, most a covid FLiRT verziója fertőz. A szakértők szerint a foci-Eb, az olimpia és a nyári utazások miatt még több lehet a beteg.

Kemenesi Gábor virológus az RTL Híradónak nyilatkozott a legújabb covid mutációról, a FLiRT-ről. Mint mondta, a maszkviselés gátat szabhat a tömeges megbetegedéseknek. 

virológusok már hetek óta készülnek az esetszámok növekedésére, attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban azonosított, legújabb covid-variáns hazánkban is megjelenhet. Kemenesi Gábor szerint érdemes maszkot húzni mindazoknak, akik forgalmas helyen járnak, legyen az sportrendezvény, vagy nyaralás. 

FFP2-maszkokat javasol a covid elleni védekezésre a szakértő
FFP2-maszkokat javasol a covid elleni védekezésre a szakértőPyrosky / Getty Images Hungary

A covid nyáron is fertőz

A nyár beköszöntével a légúti vírusok általában gyorsan elhalnak, a koronavírus azonban kivétel, a fertőzöttek száma jelenleg is folyamatosan emelkedik világszerte. A covid újabb mutánsa aggodalmat kelt a szakértők körében. Bár az új variánst az USA-ban azonosították, már Olaszországban is regisztráltak megbetegedéseket. 

"A vírusnál teljesen természetes folyamat, hogy változik. Mindig ahhoz képest változik, amilyen a helyzet. Jelen pillanatban a bolygón már végigment, folyamatosan jelen van. Teljesen természetes, hogy csiszolgatja magát. Ami érdekessé teheti a történetet és a Covidra ez jellemző lehet, azok a nyári csúcsok. Elindultak az esetszámok bizonyos területeken felfelé"

– fogalmazott az RTL-nek Kemenesi Gábor virológus.

Amíg készül az oltás az új covid-variáns ellen, a maszk is védhet

A FLiRT esetében a szaglás és ízlelés vesztés kevésbé jellemző, inkább légúti jellegű tünetekkel jelentkezik, orrfolyás, láz, és fejfájás is lehet a betegség kísérő tünete. A FLiRT ritkán még az egészséges fiataloknál is okozhat komoly tüneteket.

Az idősek és a krónikus betegek, daganatos betegek, szervátültetettek figyelmét fokozott óvatosságra hívja fel a szakértő.

"Ha valaki olyan helyre megy, ahol lehet tudni hogy sok eset van, tömegrendezvényre, repülőtérre, netán a kockázati csoportba is tartozik az illető, akkor annak azt lehet javasolni, hogy ezeket a bizonyos az FFP2 maszkokat alkalmazza, amik befelé is szűrnek" - összegezte Kemenes Gábor.

A híradó tudósítása szerint az oltásokat folyamatosan alakítják a vírus változásainak megfelelően, és hamarosan ehhez a mutációhoz is elérhető lesz majd a vakcina. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek